Kreatív művészet - csokoládéból

Művészi alkotások csokoládéból - összeállítás - Fotó: Boredpanda

A csoki egy olyan könnyen formázható, hálás anyag, melynek feldolgozási módjai, területei szinte végtelenek. Egyre több fesztivált, napot, és alkotóműhelyt szentelnek ennek az édes finom alapanyagnak, a csokoládénak – hogy azután – még mielőtt élvezettel behabzsolnánk a mennyei finomságokat – szemet gyönyörködtető, mesteri látványban is részünk lehessen.

A kézműves csokik virágkorát éljük, ahol persze – most csupán a teljesség igénye nélkül - mutatunk most be egy rövid kis válogatást.

Művészi alkotások csokoládéból - összeállítás - Fotó: Vizio Virtù

A Vizio Virtù olasz csokoládéműhelyt Velence, a karnevál, és persze a képzőművészet is folyamatosan inspirálja. Számukra a csokoládé azonos a képzőművészettel, ugyanakkor az ajándékozás, a szeretet kinyilvánításának egyik legfinomabb formája is lehet.

Számukra ez az egész  szakma egy nagy szenvedély – ahogyan maga a csokoládé is.

Művészi alkotások csokoládéból - összeállítás - Fotó: Vizio Virtù

A Vizio Virtù kalandja 2005-ben kezdődött, amikor megnyitották első csokoládégyárukat – hiszen a csokoládé bolt képes kielégíteni még a legigényesebb vendégek ízlését is Velence édes városában. A boltot Velence szívében nyitották meg - pontosan ott, ahol Marco Polo élt, és fűszerekkel, kávéval és kakaóporral kereskedtek.

Művészi alkotások csokoládéból - összeállítás - Fotó: Vizio Virtù

A csokoládé energiát ad, jót tesz a bőrnek, és erős hangulatjavító hatása is közismert – így ajándéknak is tökéletes a hölgyek számára. A DE BRAND FineChoclate csokoládéi pedig kivételes, kézzel készített igazi, egyedi ajándékok. Gyártói arra törekszenek, hogy a Művészi Csokoládédobozkák minden egyes darabja egy kész műalkotássá váljon, miközben persze nemcsak mesterien szép, hanem ehető is, méghozzá rendkívül finom, lágy, krémes ízzel és állaggal kényezteti az érzékeket.

Maguk a dobozok is ehetők tehát, de meg is tölthetjük őket válogatott De Brand csokoládé pralinékkal. Ehhez különféle gyűjteményekből válogathatunk kedvünkre: egy házi mousse, vagy akár a friss gyümölcsök íze vagy a dió, mogyoró aromája is megtalálható a gazdag, igényes kínálatban.  Ezek a dobozok biztos, hogy nagy sikert aratnak majd egy elegáns eseményen.

A képünkön is látható, üres Power Box például gazdag étcsokoládé alapból lett öntve, melyet kézzel díszített fehér és tejcsokoládé virágok díszítenek, átkötve mindezt egy aranyos étcsokoládé szalaggal. A kb 6,x6,5 cm-es kis dobozka  tökéletes ajándék, de létezik hozzá méretében is illő „belevaló”, amivel meg is tölthetjük.

Művészi alkotások csokoládéból - összeállítás - Fotó: De Brand Fine Choclate

Vagy választhatunk még elegánsabb, bőr hatású krémes tejcsokiból készült kis dobozt – mely már eleve töltött – és nem is akármivel! A PaisleyLeather Art Boksz tele van a gyártó cég szarvasgombás, mandulás, és makadámia diós egyedi ízvilágú különlegességeivel.

Művészi alkotások csokoládéból - összeállítás - Fotó: Csokicsel – kézműves csokoládé

Hazai tervezők és designercsokoládék is akadnak persze szép számmal – ilyen többek közt a Csokicsel, és az„A1 Csoki csavar anyával” kedves kis kollekciója, mely – egy jól felszerelt kis szerszámosláda lévén – remek és találó ajándék lehet urak részére, vagy mesteremberektől - akár céges ajándéknak is…

Művészi alkotások csokoládéból - összeállítás - Fotó: Csokicsel – kézműves csokoládé

A kiváló minőségű belga csokoládé alapanyagból készített kézműves csoki különlegességek között azonban több izgalmas, élethű használati tárgy és embléma is napvilágot látott, legyen az kanál, dugóhúzó, de – a fehércsokiból készült ruhacsipesz kollekció is nagyon frappáns ötlet!

A családi vállalkozás már régóta virágzik, 2012 óta azonban adódott a cégnek egy új lehetősége, ötlete – mely szerint vidám és mulatságos csokoládé termékek készítésébe fogtak. 

A tárgyak kézi festés során nyerik el végleges megjelenésüket, így valamennyi termékük egyedi és megismételhetetlen.

Művészi alkotások csokoládéból - összeállítás - Fotó: Csokicsel – kézműves csokoládé

A csokoládé persze elsősorban a gyerekek nagy kedvence - akkor vajon miért is ne lehetne egy kis játékkal összekötni?

A legócsoki biztosan minden kisebb vagy nagyobb gyerkőcnél nagy sikert aratna – pláne egy közös összejövetelen, születésnapi zsúron. De vajon meddig bírná ki az olvadó építőkocka?

Művészi alkotások csokoládéból - összeállítás - Fotó: Boredpanda

Hiszen mint láthatjuk: ez még funkcionál is – lehet belőle akár egy ilyen cuki macifigurát építeni - mint az igazi Legóból…

Művészi alkotások csokoládéból - összeállítás - Fotó: Boredpanda

És ha még nem elég a játékból és a mókából, akkor íme: szintén működő – azaz kinyomható festékes tubusok is léteznek csokiból! Ma már ez is lehetséges, mégpedig az ügyes japán tervező, Ayao Yamazaki jóvoltából…

Művészi alkotások csokoládéból - összeállítás - Fotó: Ayao Yamazaki

Persze, ezekből a tubusokból finom édes krémet nyalogathatunk, és bizonyára nem ezzel festették be a következő képen látható színes-szivárványos táblás csokit, mely az Amazing Creations munkája – és szintén különleges, csodaszép egyedi darab.

Művészi alkotások csokoládéból - összeállítás - Fotó: Amazing Creations

 

It's Always Tea-Time címmel nyílt nemzetközi kiállítás a Deák 17 Galériában, ahol 18 ország illusztrátora mutatja be Alíz Csodaországban témájú művét.

A nemzetközi szinten elismert divattervező új területeken is kipróbálja alkotói kreativitását a divat mellett. Milyen tervei vannak? Miről szól regényének második kötete? Náray Tamással budapesti szalonjában beszélgettünk.

Az ünnepi hangulat a karácsonyi dekorációval kezdődik. Az IKEA és Villeroy&Boch idei kollekciójából válogattuk ki a legszebb díszeket, terítékeket, kiegészítőket.

A hideg, fémes csillogás óriási trend, nem csoda, hogy a divattervezők mellett a belsőépítészeti piac nagy gyártói is meglovagolták. A metál csempékkel egyszerre vihetünk fényűző ragyogást az enteriőrbe, miközben optikailag tágíthatjuk, világosabbá is teghetjük általuk a teret. 

Képes adatbázis ajánló

[Élet fája], 79x89 cm, olaj

[Élet fája], 79x89 cm, olaj

Forrás: 
Farkas György katalógus, 2011, szerk. Kovács Gábor Zoltán