A spanyol design remekei az Europa Designban – 1. rész

Badminton fotel, gyártó: ACTIU, tervező: ITEMdesignworks - Fotó: ACTIU

A Design Hét Budapest idén Spanyolországot látta vendégül. Az Europa Design bemutatótermében a spanyol gyártó cégek és tervezőik legizgalmasabb bútoraiból és kiegészítőiből látható kiállítás.

Badminton fotel, gyártó: ACTIU, tervező: ITEMdesignworks

Badminton fotel, gyártó: ACTIU, tervező: ITEMdesignworks - Fotó: ACTIU

ACTIU

Spanyolország legnagyobb közületi bútorgyártója valódi többgenerációs családi vállalkozás. A hagyományos irodabútorok gyártása mellett az elmúlt 10 évben egyre több designorientált termék került be a választékba. A cég új közösségi bútor koncepciója, melyet az idei milánói bútorvásáron mutattak be, az inspiratív munkakörnyezet kialakítását támogatja, legyen az klasszikus irodai munkahely vagy home office. A kollekció fókuszpontjában a nemzetközi trendekkel egybecsengő módon a mozgás fontossága áll. Actiu katalánul annyit tesz: aktivitás, dinamizmus.

Badminton fotel, gyártó: ACTIU, tervező: ITEMdesignworks - Fotó: ACTIU

ITEMdesignworks

A bilbaoi design tanácsadó cég 20 év tapasztalatával rendelkezik, tagjai formatervezők és mérnökök. A legkülönfélébb területeken  dolgoznak, úgymint lakossági és közületi bútortervezés, közösségi közlekedés, háztartási kisgépek.

Badminton

A magas háttámlás forgófotel megalkotásának szándékolt célja egy ikonikus bútor létrehozása, a wow faktor az irodai térben. Dinamikus és nyitott kialakításának köszönhetően lehetővé teszi a beszélgetést, az olvasást, az elektronikus eszközök használatát, miközben segít elkerülni azt a fajta pihenő pozíciót, ami csökkenti a koncentrációt. Az aktív attitűd fenntartása érdekében a bútornak nincsenek kartámaszai, a körbeölelő, extra magas háttámla viszont akusztikai privát zónát teremt a használó köré.  

Badminton fotel, gyártó: ACTIU, tervező: ITEMdesignworks - Fotó: ACTIU

Vertex szék, gyártó: Vondom, tervező: Karim Rashid

A kültéri bútorok gyártására specializálódott, kimondottan designorientált Vondom mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy termékei megjelenését egy kis extrémitás fűszerezze. Nem véletlen, hogy olyan, rendhagyó látásmóddal rendelkező, ismert tervezőket kérnek fel együttműködésre, akik képesek formákkal kifejezni a gyártó szellemiségét. Menők, vagányak, jövőbelátók és környezettudatosak: Fabio Novembre, Ross Lovegrove, Ora Ito, Eero Aarnio és természetesen Karim Rashid. A hasonló értékrend egy nevezőre hozza a nemzetközi csapatot.  A Vondom életstílus összetevői: nyitottság, dinamizmus, szenvedély, glamúr, luxus.  És nem bánják, ha a tervező technológiai kihívások elé állítja őket. Termékeik minősége lehetővé teszi, hogy a kültéri bútorok szélsőséges időjárási körülmények között is használhatók legyenek, méghozzá 100 százalékban újrahasznosítható anyagok alkalmazásával. Kínálatunk: kül- és beltéren is használható lounge- és étkezőbútorok, világítótestek, növénytartók, kiegészítők.

Vertex szék, gyártó: Vondom, tervező: Karim Rashid - Fotó: Vondom

Karim Rashid

A New Yorkban élő designer túlzás nélkül a világ egyik, ha nem a legismertebb formatervezője.  Portfóliójában megtalálhatók tárgyak, bútorok, divatkiegészítők, de tervez enteriőrt, sőt, újabban épületeket is. Organikus-futurisztikus stílusa, az „érzéki minimalizmus” összetéveszthetetlenné teszi alkotásait. Elsősorban polimerekkel dolgozik, melyek leginkább alkalmasak gömbölyded, fluid bútorai megvalósítására. Mr. Pink extravagáns egyéniségével valódi szupersztár, ezzel egyidejűleg termékeny és sikeres művész, akinek nagyjából 3000 gyártásban lévő terméke, és 300 díja van.

Vertex szék, gyártó: Vondom, tervező: Karim Rashid - Fotó: Vondom

Vertex

Éles formáival kivételt képez a tervező életművében, egyúttal kétségkívül bizonyítja, hogy Karim Rashid otthon van a geometria világában is. A bútort háromszög alakú sík felületek határolják kaleidoszkópszerűen, így olyan érzetet kelt, mintha egy tömbből kivésett szobor lenne. Pontosan ez a tömbszerűség és tömeg adja meg azt az építészetorientált jelleget, amit a kollekció létrehozásánál célként jelölt meg a gyártó. Zsenialitását a kubista megjelenésen túl a minimálisra redukált forma adja, mely mégis minden irányban feszíti a teret.

Vertex szék, gyártó: Vondom, tervező: Karim Rashid - Fotó: Vondom

Alya fotel, gyártó: Andreu World, tervező:  Lievore Altherr Molina

Alya fotel, gyártó: Andreu World, tervező: Lievore Altherr Molina - Fotó: Andreu World

Andreu World

A cég története egészen 1955-ig, Francisco Andreu Marti alapító-elnök álmai és kezdeti erőfeszítései idejére nyúlik vissza. Az egykori műbútorasztalos üzem napjainkban már 230 alkalmazottal dolgozik elhivatottan a minőség és a design szolgálatában. A gyökerekhez hűen a legfontosabb alapanyag a fa, amely nemes és melegséget áraszt, a megmunkálásra pedig a részletek mesterien finom kidolgozása jellemző. A cél a gyári minőségben előállított kézművesség. A bútorok redukált formanyelve, finom ívei időtlen eleganciát eredményeznek. Közületi társas terek: tárgyalók, éttermek, hotelek bútorozására specializálódtak.

Lievore Altherr Molina

A designtrió mind ügyfeleit, mind összetételét tekintve nemzetközi csapat: az argentin, német és spanyol alapítók mára tekintélyes, elsősorban európai gyártókkal alakítottak ki gyümölcsöző kapcsolatot. Korai munkáik elsősorban Spanyolországban voltak népszerűek, globális ismertségük az Andreu Worldnek tervezett bútorok sikereinek köszönhetően alakult ki. Humanista irányból közelítenek a formatervezéshez, amely számukra párbeszéd a használókkal, és semmiképpen nem csupán művészi önkifejezés. Ennek eredményeképp az általuk tervezett bútor szolid eleganciájával belesimul a környezetbe ahelyett, hogy figyelmet követelne magának.

Alya

A magas háttámlájú ülőbútor a hagyományos olvasófotel újragondolásából jött létre azzal a nem titkolt céllal, hogy kényelmes, ugyanakkor kortárs megjelenésű bútort hozzanak létre, ami gondolkodásra serkent és pihenésre csábít.  A kétféle háttámla magasság és a különböző lábszerkezetek lehetőséget adnak markánsan eltérő karakterű összeállításokra is. Szelíd íveivel, finom részletkidolgozásával kitűnően illik a gyártó választékába.

Alya fotel, gyártó: Andreu World, tervező: Lievore Altherr Molina - Fotó: Andreu World

Wok fotel, tervező: Javier Mariscal, gyártó: Andreu World

Wok fotel, tervező: Javier Mariscal, gyártó: Andreu World - Fotó: Andreu World

Javier Mariscal

A Barcelonában élő designer rendkívül sokrétű, a bútortervezés mellett a belsőépítészet, a képzőművészet, a grafika, sőt, a filmművészet területén is kimagaslót alkot. Interdiszciplináris látásmódjára jellemző, hogy a '70-es években készített underground képregényének egér karakterét később székként tervezte újjá, amit Garriris néven ma is gyárt a baszk Akaba. Mariscal alkotta meg a barcelonai olimpia és a hannoveri világkiállítás kabalafiguráját, a Chico&Rita című, egész estés animációs filmjéért pedig Oscar díjra jelölték 2010-ben. Építészként figyelme minden részletre kiterjed, a bilbaoi Guggenheim Múzeummal szemben álló luxushotel esetében az épület és a belső terek megalkotása, bútorok és műalkotások kiválasztása mellett az arculati megjelenés, sőt, az alkalmazottak egyenruhájának megtervezése is az Estudio Mariscal feladata volt. Mediterrán optimizmusa bútoraiban barátságos, íves formákat és élénk színeket eredményez, melyet finoman cizellál grafikus vénája és a műveit átható humor.

Wok fotel, tervező: Javier Mariscal, gyártó: Andreu World - Fotó: Andreu World

Wok

Az öblös fotel védelmezőn körülölelő gömbje kellemes menedék fáradtság vagy a kíváncsi tekintetek elől. A bútor koncepciójának ihlető forrása egy éles késsel kettévágott kókuszdió, melyből előbukkan gazdag textúrájú, édes belseje, az addig védelmezett kincs. Az ikonikus forma magas üléskomforttal párosul, ilyenformán a fotel alkalmas pihenésre, olvasásra, társalgásra vagy, akár közületi térben, egy hosszabb várakozás kellemetlenségeinek enyhítésére is.

A Design Paella kiállítás 2015. december végéig megtekinthetó az Europa Design bemutatótermében.

A cikk az Europa Design szponzorálásával készült.

Forgalmazó: Europa Design

1022 Budapest, Bimbó út 37.

telefon: + 36 1 274 0001

fax: + 36 1 200-8428

email: marketingateuropadesign.hu

www.europadesign.hu

 

Magyarországon és a világ más tájain is egyre égetőbb gazdasági és szociális probléma a lakáshiány. A Kodasema nevű észt designcég erre adott válasza a KODA, amely egy rugalmasan alakítható, gyorsan és egyszerűen felhúzható, kis alapterületű mobilházikó.

Bonta Gáspár építész, belsőépítész megrendelője egy egyedülálló úriember volt, aki egy „férfibarlang” megálmodására kérte fel a tervezőt a felújítandó lakásból, melyet Budapest szívében, az Oktogonnál vásárolt.

A cseh szobrász erős társadalom és politikai kritikát fogalmaz meg alkotásai által, ami már nem egy ország felháborodását váltotta ki. Rózsaszínre festett tank, óriás fejű bébik, ánusz bejáratú galéria...

A cdc Ingatlan örökpanorámás, luxus kivitelezésű lakásokat kínál, festői környezetekben!

Képes adatbázis ajánló

Családi ház- tervező: Lima Design

Családi ház- tervező: Lima Design

Forrás: 
Lima Design