Egy magyar tervező Milánóban

Forrás: 
Kerékgyártó András
2014.08.05.
Biela szék - Fotó: Kerékgyártó András

Kerékgyártó András a milánói Salone Satellite kiállításon mutatta be Finnországban készített bútorait.

A fiatal magyar designer miután 2011-ben mesterdiplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, úgy döntött hogy nemzetközi környezetben is kipróbálja magát, és két évig Helsinkiben, az Aalto Egyetem bútor tervezői szakán folytatta tanulmányait. Az ott töltött időszak alatt több bútortervének is elkészítette a prototípusát, amelyek Milánóban is kiállításra kerültek. Alkotásaiban keverednek egymással az északi benyomások a magyar kulturális gyökerekkel.

Biela szék - Fotó: Kerékgyártó András

András a finn egyetemen ismerkedett meg a tervek elkészítéséhez szükséges technológiákkal, ahol minden eszköz és faipari gép segítségére volt a prototípusok legyártásához.

Biela szék - Fotó: Kerékgyártó András

A Biela rétegelt lemez szék két részből áll, viszont ugyanabból a gyártósablonból származik. A tervező célja az volt, hogy a Biela hasonlítson az egy darabból készült rétegelt lemez székekre, de a két darab előállításánál egyszerűbb és olcsóbb a gyártási folyamat. A szék két része az ülőlap és a hátlap szimmetria tengelye mentén lett összeillesztve.

Biela szék - Fotó: Kerékgyártó András

 

Egyszerű és ötletes a Bag helper, azaz nyírfa fogantyú műanyag szatyrok számára. A Bag helpernek nemcsak a tapintása jobb, de környezetbarátabb is a plasztiknál.

Bag helper - Fotó: Kerékgyártó András

A Grey field szék ülőlapja és hátlapja követi a benne ülő mozgását a dinamikus ülés szellemében.

Grey field szék - Fotó: Kerékgyártó András

 

Amikor bejönnek a többnapos őszi esőzések – hogyan védhetjük és díszíthetjük egyszerre a házat? A japánok remek megoldást találtak ki, hogy félelem helyett inkább ámulatba ejtsék a városlakókat: ez az "esőlánc", mely nem csupán egy egyszerű vízelvezető. Ez művészet és kultúra a javából - a mai technikákkal, ám a régi hagyományok nyomán...

A DOT for You egy magyar design-márka, melynek fő profilja prémium minőségű noteszek tervezése és kivitelezése. Legújabb terméküket Enyedi Ildikó “Testről és lélekről” című Arany Medve-díjas filmjéhez készítették a filmet forgalmazó Mozinettel közös együttműködésben.

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. 

Mit jelent a „parametrikus” kifejezés a formatervezés kontextusában, és mi köze van az algoritmusoknak az építészethez? Cikkünkben ezt igyekszünk feltárni.

Képes adatbázis ajánló

Merkhaba „Spirituális bölcső”

Merkhaba „Spirituális bölcső”

Forrás: 
SCHÜLLER TSA Építésziroda Kft