Giulio Cappellini könyve: “The Cappellini Method. A Performing Dream.”

Szerző: 
2017.01.03.
Giulio Cappellini: “The Cappellini Method. A Performing Dream.” - Fotó: Haworth

A “The Cappellini Method. A Performing Dream.” című könyvét Giulio Cappellini személyesen mutatta be az érdeklődőknek október 1-én a Haworth Budapest Showroomban.

Egy könyv, amely felfedi azt az egyedi design-gondolkodást, amely a kortárs design megértéséhez, értelmezéséhez elengedhetelen.

Giulio Cappellini dedikálja a könyvét a Haworth budapesti bemutatótermében - Fotó: Haworth

Emlékek, találkozások, tárgyak, helyek és színek kaleidoszkópja. Ez Giulio Cappellini története, aki 1980 óta a kortárs design irányzatok legfőbb nagykövete, aki képes volt megtalálni az összhangot az ipari gyártási folyamatok és a hagyományokból eredő, kézműves tradíció között, a mesterséges anyagok és a természetben megtalálható nyersanyagok alkalmazásának ötvözésével.

Giulio Cappellini előadása a Haworth budapesti bemutatótermében - Fotó: Haworth

A történetét immáron könyv formájában - The Cappellini Method. A Performing Dream – is megismerhetjük, amely könnyed hangvételben tárja elénk a művész és üzletember 30 évet felölelő munkásságát, bemutatva azon mementók, képek, találkozások összességét, melyek a Cappellini brandet és az olasz művészeteket oly ismertté tették, miközben felfedi/megismerjük azt a példa nélküli elkötelezettséget és sajátos gondolkodásmódot, mellyel a mai design világhoz viszonyul.

Giulio Cappellini könyvének bemutatója a Haworth budapesti bemutatótermében - Fotó: Haworth

Egyrészről lineáris életrajzi bemutatás, másrészről a közismert enciklopédia, mint műfaj szerkezetét követő könyv/kiadvány szavak, nevek, koncepciók összessége, melyek egyfajta logikai sorrendben követik egymást, de ugyanakkor a véletlenszerűség is megjelenik a szerkesztésben. A szerző hagyja, hogy az olvasó egyedi értelmezésben olvassa a könyvet, erre utal többek között az is, hogy a könyvborító elején egy kérdőjelet találunk, a könyv címe csupán a borító hátoldalán olvasható.

Giulio Cappellini: “The Cappellini Method. A Performing Dream.” - Fotó: Haworth

Egyfajta mátrixot ad arról, miként értelmezi a design komplexitását, egy rendszert, amely segíti az olvasót saját következtetések levonásában. A képekkel gazdagon illusztrált oldalakon Giulio Cappellini személyes tapasztalatairól olvashatunk, referenciákról, az egyediség esszenciájáról, melyek a Cappellini brandet oly kimagaslóvá tették.

Giulio Cappellini: “The Cappellini Method. A Performing Dream.” - Fotó: Haworth - Mohai Balázs

Betűrendi sorrendbe szedve különböző témákon keresztül ismerhetjük meg a történetet. A mint Architecture (Építészet), ahol a művész kedvenc gyerekkori időtöltéséről, a meccano építőkockák iránti szenvedélyéről olvashatunk, mely az építészet felé vezette, B mint Bouroullec, e részben a Bourollec -fivérekkel történő 1988-as találkozásáról ír a szerző. C, mint Contradictions and freedom (Ellentmondások és szabadság), ami azt a tervezői/művészi szabadságot írja le, ami a Cappellini brandet olyannyira jellemzi, ahol a cég konzisztens stílusát az egyedülálló designnyelvezet adja. L mint Limited Edition (limitált széria), amely a kisüzemi gyártás, mesteremberi munka értékét, fontosságát hirdeti, a minőség a mennyiség felett elvét, ahol egy-egy bútordarab művészeti alkotás és nem mint tömegtermék jelenik meg. W mint World, Világ és multikulturalizmus.

Jasper Morrison meghívó terve a Spazio Romeo Gigliben rendezett kiállításra Milánóban 1989-ben - Fotó: Haworth

Később leírja az új tehetségek, tervezők iránti folyamatos és lázas kutatást, akik annak ellenére, hogy bekapcsolódnak az ipari termelés és globális terjesztési hálózat láncolatába, képesek megtartani az egyedi jegyeket, a tradíciókat és a mestermunka értékét, sajátosságait.

A Lotus fotel gyártása, tervező: Jasper Morrison - Fotó: Haworth

A 192 oldalas könyv, amely a Mondadori kiadásában jelent meg külföldön, horizontális megközelítésből is olvasható, a könyv 4 fő fejezetre osztható (Arculat, Találkozások, Helyek, Formák), a nemzetközi design felé vezető utat végigjárva, a  tehetséges tervezők felfedezésétől, az egyedülálló designnyelvezet megfogalmazásáig informálja az olvasót, felölelve a cég múltját és jelenét. Ezek az alapjai Giulio Cappellini design világának és ezek a cég alapkövei. Ezen fogalmak köré csoportosítható Giulio Cappellini víziója és maga a Cappellini vállalat.

Cappellini Corporate Image, 2015 - Fotó: Haworth

A Cappellini brand eredete a “Made in Italy” jelzés értéke és jelentősége, amely kultúrális és geográfiai határokon is túllépve alkot innovációt. Ez a fajta globális megközelítés vezet az olyan design megszületéséig, amely izgalomban tart, folyamatosan megújul és álmokat valósít meg.

Cappellini prezentáció a Superstudiónál a 2001-es Milánói Bútorvásáron - Fotó: Haworth

A könyv hazai bemutatójára a Haworth Budapest Showroomban került sor október 1-jén, ahol Giulio Cappellini személyesen mutatta be könyvét az érdeklődőknek, előadásában sokszor, a könyvben nem szereplő háttérsztorikat megosztva. A könyvbemutatón a művész személyre szólóan dedikálta a könyvet.

Giulio Cappellini: “The Cappellini Method. A Performing Dream.” - Fotó: Haworth

A cikk a Haworth Hungary támogatásával készült.

Haworth Hungary

Irodabútor Kereskedelmi Kft.

1031 Budapest, Záhony u. 7.

Graphisoft Park, Hy épület

Tel.: 0036 1 201 4010

Fax: 0036 1 201 1995

www.haworth.hu

Nyitvatartás- H-CS. 9-16.30,  P 9-15.00,  Szo-V zárva

Giulio Cappellini: “The Cappellini Method. A Performing Dream.” - Fotó: Haworth

 

Cloud könyvespolc, tervező: Bouroullec fivérek - Fotó: Haworth

 

Giulio Cappellini: “The Cappellini Method. A Performing Dream.” - Fotó: Haworth

 

Látványos, eredeti metropolita lak, eklektikus és indusztriális elemekkel Budapest 13. kerületében. A régi angyalföldi épületben egy igazi extravagáns, mégis eleganciát tükröző loft született.

Fiatalos otthon a Városliget közelében, elegáns újlipótvárosi garzon, nagypolgári lakás modern köntösben, design lakás a belvárosban

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. 

Lebegő bonsai fák és buja kertek: március 24-26. között vár a tavasz legszínesebb hétvégéje, a Gardenexpo a Budapest Sportarénában!

Képes adatbázis ajánló

Mannix Drive 8170 Los Angeles, CA

Mannix Drive 8170 Los Angeles, CA

Forrás: 
SCHÜLLER TSA Építésziroda Kft