Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj 2016

Forrás: 
Magyar Formatervezési Tanács
2016.09.29.
WIA – elektromos hajó modellcsalád, Tervező: Szász Zoltán, Aqwia Kft.- dr. Viszkei András, Klausz Csaba, Hargitai Csaba - Fotó: Magyar Formatervezési Tanács, Kékesi Donát

A Design Hét Budapest 2016 rendezvénysorozatának a keretében került sor szeptember 23-án a hazai designszakma legrangosabb kitüntetéseinek az átadására.

A díjazott és kiállítási jogot nyert alkotásokat nagyszabású tárlat keretében ismerheti meg a nagyközönség az Iparművészeti Múzeumban. A kiállítás installációtervezését idén a Medence Csoport végezte, egy nem mindennapi teret alkotva. A tárlat, melynek alapötletét a műtermek hófehér világa inspirálta, a tárgyakat, alkotásokat helyezi a középpontba, kissé rendhagyó formában. A termékek szokatlan, földközeli elhelyezésének köszönhetően lehetőséget teremtenek a bensőségesebb megtekintésre, kizökkentve a megszokott látogatói pozíciókból, akár ülve szemlélődésre, elmélyülésre hívnak. Ezt szolgálja, hogy a látogatók csak cipővédővel léphetnek a terembe.

A Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj elismerései kiemelt fokmérői a hazai designtudatosságnak, a tárgyi környezet fejlődésének.

„A kreatívipar és a design fejlődése, egyre hangsúlyosabbá válása elkerülhetetlen a jövőre nézve. Azok a vállalkozások, melyek felismerték és alkalmazzák az innovációban rejlő potenciált, már ma is jelentős előnyben vannak versenytársaikhoz képest. Az automatizálás terjedésével épp a kreativitás lesz az a szegmens, amely nehezen gépiesíthető és legkevésbé másolható, ezért is kiemelten fontos számunkra, hogy elsődlegesként kezeljük” - hangsúlyozta dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Formatervezési Tanács alapító elnöke.

Ring Clock – a gyűrű, amely mutatja az időt, Tervező: Szikszay Gusztáv, Somos Sándor - Fotó: Magyar Formatervezési Tanács, AMS Fotóstúdió

Magyar Formatervezési Díj, 2016

A Nemzetgazdasági Miniszter által meghirdetett díjat és a szaktárcák által felajánlott különdíjakat négy kategóriában – termék, terv, vizuális kommunikáció és diákmunka – nyerte el tizenkét díjazott. Bár első látásra különböző projektekről van szó, mindben közös a magas szintű formai megvalósítás, a nemzetközi színvonalú designszemlélet, az innováció és a piacorientáltság.

A termék kategória díját idén három pályamű érdemelte ki. Egy a hazai szakmában egyedülállóan összetettnek számító termékcsaládot is díjazott idén a bizottság, a WIA hajócsaládot, melynek tervezője Szász Zoltán. A klasszikus nautikai vonalak a legmodernebb környezetbarát technológiát rejtik.

WIA – elektromos hajó modellcsalád, Tervező: Szász Zoltán, Aqwia Kft.- dr. Viszkei András, Klausz Csaba, Hargitai Csaba - Fotó: Magyar Formatervezési Tanács, Kékesi Donát

A Magyar Formatervezési Díj bírálóbizottsága az elegáns, egyszerű megvalósítást és kidolgozott, igényes termékarculatot értékelte Szikszai Gusztáv és Somos Sándor munkájában, a Ring Clockban, mely egy gyűrűóra azok számára, akik szeretik a technikai újdonságokat, de idegenkednek a karóra viselésétől.

Ring Clock – a gyűrű, amely mutatja az időt, Tervező: Szikszay Gusztáv, Somos Sándor - Fotó: Magyar Formatervezési Tanács

A SimpleShot Inc. amerikai cég megrendelésre készült Hammer moduláris csúzlit Selján Márk Endre formatervező készítette, melynek különlegessége, hogy rövid szereléssel, megfelel a változó versenykihívásoknak.

Hammer – moduláris csúzli és gumis íj, Tervező: Selján Márk Endre - Fotó: Magyar Formatervezési Tanács, Selján Márk Endre

A terv kategória díjazottja Harmati Hedvig, Tiszta Építészet című lakástextil kollekciója a minta és struktúra tökéletes összhangja. A kellemes mintaritmus és az anyag tapintható struktúrája közelről szemlélve szinte építészeti élményt kelt nézőjében.

Tiszta Építészet textil kollekció terv, Tervező: Harmati Hedvig - Fotó: Magyar Formatervezési Tanács, Sallai Manó

Idén megújult az egyik legnagyobb hazai szépirodalmi kiadó, a Magvető teljes arculata, megalkotója Farkas Anna, a vizuális kommunikáció kategória díjazottja. Az egyszerűségében nagyszerű betűlogó köré épül az új arculat koncepciója, mely jól illik a Magvető irodalmi vállalásához és olvasói célcsoportjához.

Magvető Kiadó logó és komplett arculat, Tervező: Farkas Anna - Fotó: Magyar Formatervezési Tanács, Farkas Anna

A diák kategóriában díjazott alkotás a Hősziklák útján, Bognár Petra és Dobos Bence László közös munkája, különleges tervezői szemléletet mutat be. A holisztikus projekt az ország kihasználatlan termál kútjait hasznosítaná, építőelemként kezelve a vízkőképződés folyamatát.

Hősziklák útja, Tervezők: Bognár Petra, Dobos Bence László - Fotó: Magyar Formatervezési Tanács, Bognár Bence

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma – Kultúráért Felelős Államtitkárság különdíját Nagy Dániel grafikus kapta, Wahorn András, WAHORN forever című életmű kiállításához tervezett kiadványáért.

Wahorn Forever kiállítási katalógus, Tervező: Nagy Dániel – grafika, Kishonthy Zsolt – szerkesztés, Földi Endre –nyomdai előkész - Fotó: Magyar Formatervezési Tanács, Bárdy Anna

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma – Oktatásért Felelős Államtitkárság megosztott különdíját, Wolf Bettina, Mozgó Vonal című ruhakollekciója nyerte el, melyet Japán ihletett, ezen belül is a kortárs építészetből merítette inspirációs forrását.

Mozgó Vonal ruhakollekció, Tervező: Wolf Bettina - Fotó: Magyar Formatervezési Tanács, Győri Simon

Szintén megosztott különdíjas Grünczeisz Mátyás grafikus hallgató, aki a berlini falnak emléket állító múzeum arculatát tervezte újra, választott iskolai feladatként. Az elszakadáson, szeparáción alapuló motívum az arculat minden elemében megjelenik, a logótól a látogatójegyekig.

A HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség különdíját a hazai gyártású és fejlesztésű termék az Urised Mini vizeletüledék-analizátor nyerte el. A 77 Elektronika orvoselektronikai eszköze apró méretével és újító, félautomata kialakításával új kategóriát nyithat az orvostechnológiai eszközök piacán, költséghatékonysága okán kisebb laboratóriumok is megengedhetik maguknak.

Urised Mini, félautomata vizeletüledék-analizátor, Tervezők: Sümegi László, Hojer Gyula - Fotó: Magyar Formatervezési Tanács, Kurdi Zoltán

A Magyar Formatervezési Tanács két különdíjasa egy termék és egy ígéretes terv.

A Maform Design Stúdió és az általuk, a Diatron Kft. számára tervezett Aquila nevű vérvizsgáló, mely kompakt kivitelével és minimalizmusával alkalmazkodik az orvoselektronikai szektor világtrendjéhez.

Diatron Aquila vérvizsgáló berendezés, Tervező: Maform Design Studio -Fejér Tamás, Kovács Apor, Kovács Róbert, Molnár L. Péter - Fotó: Magyar Formatervezési Tanács

Szintén külön díjas Üveges Péter és Kiss Gergely munkája, a MOVEO elektromos robogó, amely a túlnépesedett városok fenntarthatóbb közlekedésére kínál kedves megjelenésű megoldást.

Moveo elektromos, könnyű, kis helyigényű robogó, Tervezők: Üveges Péter, Kiss Gergely - Fotó: Magyar Formatervezési Tanács

 

Design Management Díj 2016

A design management felöleli mindazon folyamatokat, melyek elősegítik az innovációt, sikerrel növelik egy szervezet hatékonyságát a kommunikáció, a branding, a tervezési folyamatok, az üzleti döntések és a szolgáltatások fejlesztésének területein egyaránt.

A design managemet gyakorlata a szervezet működési mechanizmusába integrálva lehet a legsikeresebb, mely designtudatos szemléletet és szervezeti irányítást eredményez. Az idei évben olyan cégeket jelöltek elismerésre, melyeknek sajátjuk a designtudatos vállalatirányítás. Közülük a Design Management Díj bíráló bizottsága a Rózsavölgyi Csokoládé Kft.-t díjazta, akik nem csak a gasztro szcénában ismertek kiváló minőségű termékeikről, hanem a design szakmában is. Átgondolt, maximálisan igényes, a termékek minőségéhez és célcsoportjához illő arculatuk, komplex csomagolásaik, üzletberendezésük és teljes kommunikációjuk példaértékű. A designtudatos szemléletnek köszönhetően a következetesség, stratégiai gondolkodás a cég egészét áthatja, jelen van az új termékek fejlesztésétől a beszerzési források megválasztásán át a szolgáltatástervezésig.

Rózsavölgyi Csokoládé Kft. - Fotó: Magyar Formatervezési Tanács

Az idei évben először a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség különdíjat ajánlott fel, melyet elsőként a SOLINFO Lighting&Home vehet át. Amellett, hogy a cég elkötelezett a minőségi lakberendezés mellett, átfogóan használja a design eszközeit.

SOLINFO Lighting&Home - Fotó: Magyar Formatervezési Tanács

A díjazott és a különdíjas alkotók mellett hét szervezet részesült elismerő oklevélben a Design Management Díj keretében:

Autistic Art Kft.,

Autistic Art Kft. - Fotó: Magyar Formatervezési Tanács

Hedon Sörfőzde Kft.

Kortárs Építészeti Központ

Kristinus Borbirtok Kft.

Manooi Kft.

Unikát Összművészeti Stúdió Bt.

Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. - Kodály Központ

 

It's Always Tea-Time címmel nyílt nemzetközi kiállítás a Deák 17 Galériában, ahol 18 ország illusztrátora mutatja be Alíz Csodaországban témájú művét.

Az ünnepi hangulat a karácsonyi dekorációval kezdődik. Az IKEA és Villeroy&Boch idei kollekciójából válogattuk ki a legszebb díszeket, terítékeket, kiegészítőket.

A nemzetközi szinten elismert divattervező új területeken is kipróbálja alkotói kreativitását a divat mellett. Milyen tervei vannak? Miről szól regényének második kötete? Náray Tamással budapesti szalonjában beszélgettünk.

A hideg, fémes csillogás óriási trend, nem csoda, hogy a divattervezők mellett a belsőépítészeti piac nagy gyártói is meglovagolták. A metál csempékkel egyszerre vihetünk fényűző ragyogást az enteriőrbe, miközben optikailag tágíthatjuk, világosabbá is teghetjük általuk a teret. 

Képes adatbázis ajánló

madeinhungary 2013
Forrás: 
madeinhungary 2013