MOME - Marcel Wanders Design Award díjazottak

Szerző: 
Forrás: 
MOME
2016.11.09.
Marcel Wanders és a fődíjas Márton Richárd modelljeivel - Fotó: MOME

November 4-én a nemzetközi hírű holland designer, Marcel Wanders személyesen adta át a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Design Intézetének hallgatói számára alapított díjat.

Az idei mesterszakos diplomamunkák közül egy divattervezői munka, Márton Richárd ’Elmosódott vonalak’ című kollekciója kapta a fődíjat, melyhez az ifjú alkotó 1.500 Euro pénzdíjat is átvehetett. További öt, frissen diplomázott designer is elismerésben részesült kreativitiásáért, tehetségéért és innovatív szemléletéért. Az ugyancsak divat- és textiltervezés szakon végzett Szabó Zsuzsanna, illetve négy formatervező művész, Morvay Máté, Horváth Viktor, Császár Róbert és Bányai Csaba.

Marcel Wanders és a díjazottak - Fotó: MOME

Marcel Wanders a róla elnevezett design stúdió és nemzetközi luxus brand tulajdonosa, valamint a MOOOI luxus világmárka alapítója és kreatív igazgatója (2001), aki a 2008-as Design Hét Budapest sztárelőadójaként már járt a MOME-n. Azóta is közeli kapcsolatban maradt a hazai designszférával, és most visszatért az egyetemre az általa alapított díj kapcsán, melynek célja a pályakezdő, magyar tervezők támogatása.

Fődíj: Márton Richárd – Divat- és textiltervezés: Elmosódott Vonalak (öltözködési formaterv)

Márton Richárd – Divat- és textiltervezés: Elmosódott Vonalak (öltözködési formaterv) - Fotó: MOME

A mestermunka a nosztalgia pszichológiai struktúrája alapján épül fel. A jelent szimbolizáló forma felületének egy-egy pontja minden darabon szétbomlik, és a bomlás által felszabaduló felületen minden esetben virágot hoz valami, aminek a formai inspirációja a személyes múltban található. Így az egyes modellek két különböző idősík metszeteként jönnek létre.

(Konzulens: Szűcs Edit; témavezető: Remete Kriszta)
 

További díjazottak

Szabó Zsuzsanna – Divat- és textiltervezés: Transition (jelmez központú performansz)

A földön semmi sem állandó, minden folyamatosan változik. Ez a performansz ennek vizuális nyomait helyezi fókuszába. Az anyagot megmunkáló személy létrehoz egy testet borító burkot, majd lebontja és újrakezdi a munkát. Ez a monoton művelet ismétlődik többször, mialatt az anyag folyamatos és dinamikus változásokon megy keresztül, a teljes leroncsolódásig. A középpontban mindvégig a matéria látható memóriája áll.

Szabó Zsuzsanna – Divat- és textiltervezés: Transition (jelmez központú performansz) - Fotó: MOME

(Konzulens: Kele Ildikó; témavezető: Szűcs Edit)

Morvay Máté – Formatervező művész: Szoba a szabadban (formaterv)

A tervezés célja volt az erkély minél nagyobb fokú integrálása az élettérbe, hogy a lehető legnagyobb mértékben járuljon hozzá a belvárosi lakások élhetőbbé tételéhez. A végleges terv egy részben automatizált, moduláris növénytároló rendszer, mely lehetővé teszi a különböző méretű erkélyek ideális kihasználását a lehető legkevesebb hozzáértéssel, idő és energia befektetésével.

Morvay Máté – Formatervező művész: Szoba a szabadban (formaterv) - Fotó: MOME

(Konzulens: Juhász István; témavezető: Pais Anna)
 

Horváth Viktor – Formatervező művész: Nefelejcs mező (mobil applikációterv)

A diplomamunkámban az elmúlt évtizedek digitális forradalmának az emlékőrzésünkre gyakorolt hatásainak vizsgálatán indultam el. Az emlékeink gondozásának egyre gyakoribb hiánya és a társas kapcsolataink virtualizálódása ösztönzött a mestermunkám tervezésében. A Nefelejcs Mező egy organikus emlékőrző és visszaidéző alkalmazás. A Mezőbe ültetett emlékeink gondozása, megosztása által könnyen kereshető nefelejcseket növeszthetünk, amik segítenek jobban megérteni saját magunkat, és vezetnek el oda, ahol a saját és másokkal közös emlékeinket a valós térben élhetjük át újra.

Horváth Viktor – Formatervező művész: Nefelejcs mező (mobil applikációterv) - Fotó: MOME

(Konzulens: Cosovan Attila; témavezető: Pais Anna)

 

Császár Róbert – Formatervező művész: Autonóm targonca (járműterv)

Az autonóm autók fejlődésével, a járműgyártás más ágaira is hatással van ez a technológiai ugrás. Az árumozgatás területén az önműködő targoncák alkalmazása kiemelten fontos a balesetek elkerülése szempontjából, illetve hatékonyságuk is kedvezőbb a hagyományos modellekkel szemben. A mestermunkám kifejezetten ennek a technológiának az előnyeit figyelembe véve tesz javaslatot egy sokoldalú, autonóm targoncára.

Császár Róbert – Formatervező művész: Autonóm targonca (járműterv) - Fotó: MOME

(Konzulens: Lenkei Balázs, Németh Gábor; témavezető: Scherer József)

Bányai Csaba – Formatervező művész: Fesztivál szállás (formaterv)

Mestermunkám témája egy zenei fesztiválokra szabott szálláshely. Ez a kétszemélyes bungaló a látogatók azon rétegének szól, akik a hagyományos sátras kempingeknél komfortosabb szállást keresnek, ahol ágyban alhatnak és biztonságban tudják az értékeiket. A megszokottnál magasabb kényelmi szint mellett a szerkezet megfelel a fesztiválok sajátos ideiglenes építészeti szempontrendszerének is. Strapabíró, szélsőséges időjárási viszonyok között is védi lakóit, gyorsan szerelhető és bontható, továbbá praktikusan szállítható és tárolható.

Bányai Csaba – Formatervező művész: Fesztivál szállás (formaterv) - Fotó: MOME

(Konzulens: Pozsár Péter; témavezető: Vető Péter)

 

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. 

David Tajchman belga építész innovatív felhőkarcolót álmodott az ortodox építészeti stílusáról ismert Tel-Aviv központjába. A Gran Meditarreano terve a korszerű kivitelezés, letisztult megjelenés és sokrétű funkcionalitást ötvözi, így minden tekintetben a modern városi igényei szerint lett kialakítva.

 

A Christopher Polly Architect építészcsapata igazán különlegeset alkotott az ausztrál család számára: házuk falát egyszerűen kibontotta, így láttatva egyben az összes szintet.

A cdc Ingatlan örökpanorámás, luxus kivitelezésű lakásokat kínál, festői környezetekben!

Képes adatbázis ajánló

szecessziós mosakodó-készlet

szecessziós mosakodó-készlet

Forrás: 
Magyar Szecesszió Háza