Ötletes ökokarácsonyfák

Peter Horn – Easy Living: stilizált fenyőt formázó letisztult led fénycsíkok fa vagy kartontáblán - Fotó: Peter Horn

Amennyiben az idén úgy döntöttünk, hogy védjük környezetünket, és a fákat, ezért nem szeretnénk valódi fenyőt felállítani – a műfenyőt pedig valamilyen oknál fogva nem kedveljük – akkor jól jöhetnek az itt látható praktikus, stilizált ökokarácsonyfa megoldások.

A fenyőfa – akármilyen modern világban is élünk, és modern környezetet teremtünk magunk körül – még mindig az Ünnep jelképe Karácsonykor.

Számos felfogás és nézet tartja magát arra vonatkozóan, hogy mit is szimbolizál maga a fa, és a rá akasztott díszek. A karácsonyfa, mint Életfa – Jézus születésével – életnapot is jelent. A zöld szín szimbolizálja az új élet reményét, az ágak spirális elrendezése pedig az életspirált mintázza – melyet akár kreatívan fel is festhetünk a falra, a fényeket és az ünnepi díszeket ugyanúgy megjelenítve, mint egy kézzelfogható fenyőfán.

A fenyő háromszög formája utalás lehet a Szentháromságra is. A klasszikus fenyő-formát pedig - ha síkra levetítjük, és leegyszerűsítjük sematikusan - akkor egy egyenlő szárú háromszöget kapunk, mely csúcsával mindig az ég felé törekszik: ez a tudatosságot, a tudás magas szintjét is jelképezheti, a spirális elrendezése pedig az életben efelé való törekvésünket, haladásunkat.

Peter Horn – Easy Living: ötletes és kreatív fenyőfát mintázó polcrendszer a karácsonyi ajándékok számára - Fotó: Peter Horn

Érdemes tehát ezt a formát megjeleníteni a stilizált karácsonyfát utánzó dekorációnkon is, akár egy egyszerű létrával, vagy a stilizált formát praktikusan megjelenítő keretezett polcrendszerrel, melyet színes dobozokkal, ajándékcsomagokkal, vagy akár hangulatos gyertyákkal, mécsesekkel is díszíthetünk. A polcrendszer ilyen módon való kreatív átalakítása azért is praktikus, mert a polcok az ünnep elmúltával, visszafestve egy semleges színre egészen új funkciót kaphatnak…

A fa az örök fejlődés, növekedés, valamint a folytonos megújulás szimbóluma is volt a magyar hagyomány szerint. Gondolkodhatunk tehát a fa átvitt értelmében is - ha modern, ugyanakkor egyedien személyes lakásdekorációt keresünk az ünnepre.

Peter Horn – Easy Living: egy elvontabb jelentésű „életfa” – hófehér és ezüst mennyei színekben - Fotó: Peter Horn

Peter Horn – Easy Living projektjében a tipikus fa forma jelenik meg. A már kiszáradt, de szép formájú, klasszikus faágat kaspóba helyezve, és ezüstre vagy hófehérre festve egy letisztult téli táj jelenhet meg a nappaliban vagy az étkezőben. Az angyali szárnyakra hajazó hófehér papírlevelekkel egészen mennyeivé, és mindenképpen egyedivé varázsolhatjuk az ünnepi dekorációt.

Ezen a hétvégén szombaton, 2017. június 24-én  kerül megrendezésre a második DiP Design Passage vásár, melynek a belváros szívében található Gödör Klub ad otthont.
 A DiP Design Passage egy barátságos kézműves-iparművész vásár, ahol színes kínálatban találhatóak meg  fiatal magyar tervezők és alkotóművészek munkái egyaránt.

Október 6. és 15. között ismét megrendezésre kerül a Design Hét Budapest, melynek középpontjában 2017-ben a pályakezdés, a kis- és középvállalkozások állnak. Díszvendég országként a Dán Királyságot köszönti a fesztivál.

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. 

Sóskúton, az erdő és mező találkozásánál, rengeteg levendula és egy kecskefarm közelében épült fel a természetbe simuló, alacsony energiaveszteségű családi ház.

Képes adatbázis ajánló

madeinhungary 2013
Forrás: 
madeinhungary 2013