Ötletes ökokarácsonyfák

Peter Horn – Easy Living: stilizált fenyőt formázó letisztult led fénycsíkok fa vagy kartontáblán - Fotó: Peter Horn

Amennyiben az idén úgy döntöttünk, hogy védjük környezetünket, és a fákat, ezért nem szeretnénk valódi fenyőt felállítani – a műfenyőt pedig valamilyen oknál fogva nem kedveljük – akkor jól jöhetnek az itt látható praktikus, stilizált ökokarácsonyfa megoldások.

A fenyőfa – akármilyen modern világban is élünk, és modern környezetet teremtünk magunk körül – még mindig az Ünnep jelképe Karácsonykor.

Számos felfogás és nézet tartja magát arra vonatkozóan, hogy mit is szimbolizál maga a fa, és a rá akasztott díszek. A karácsonyfa, mint Életfa – Jézus születésével – életnapot is jelent. A zöld szín szimbolizálja az új élet reményét, az ágak spirális elrendezése pedig az életspirált mintázza – melyet akár kreatívan fel is festhetünk a falra, a fényeket és az ünnepi díszeket ugyanúgy megjelenítve, mint egy kézzelfogható fenyőfán.

A fenyő háromszög formája utalás lehet a Szentháromságra is. A klasszikus fenyő-formát pedig - ha síkra levetítjük, és leegyszerűsítjük sematikusan - akkor egy egyenlő szárú háromszöget kapunk, mely csúcsával mindig az ég felé törekszik: ez a tudatosságot, a tudás magas szintjét is jelképezheti, a spirális elrendezése pedig az életben efelé való törekvésünket, haladásunkat.

Peter Horn – Easy Living: ötletes és kreatív fenyőfát mintázó polcrendszer a karácsonyi ajándékok számára - Fotó: Peter Horn

Érdemes tehát ezt a formát megjeleníteni a stilizált karácsonyfát utánzó dekorációnkon is, akár egy egyszerű létrával, vagy a stilizált formát praktikusan megjelenítő keretezett polcrendszerrel, melyet színes dobozokkal, ajándékcsomagokkal, vagy akár hangulatos gyertyákkal, mécsesekkel is díszíthetünk. A polcrendszer ilyen módon való kreatív átalakítása azért is praktikus, mert a polcok az ünnep elmúltával, visszafestve egy semleges színre egészen új funkciót kaphatnak…

A fa az örök fejlődés, növekedés, valamint a folytonos megújulás szimbóluma is volt a magyar hagyomány szerint. Gondolkodhatunk tehát a fa átvitt értelmében is - ha modern, ugyanakkor egyedien személyes lakásdekorációt keresünk az ünnepre.

Peter Horn – Easy Living: egy elvontabb jelentésű „életfa” – hófehér és ezüst mennyei színekben - Fotó: Peter Horn

Peter Horn – Easy Living projektjében a tipikus fa forma jelenik meg. A már kiszáradt, de szép formájú, klasszikus faágat kaspóba helyezve, és ezüstre vagy hófehérre festve egy letisztult téli táj jelenhet meg a nappaliban vagy az étkezőben. Az angyali szárnyakra hajazó hófehér papírlevelekkel egészen mennyeivé, és mindenképpen egyedivé varázsolhatjuk az ünnepi dekorációt.

A Tóth Project, Tóth László építészcsapata számára magától értetődő, hogy egy otthon külső és belső tereit teljes mértékben az építettő családra szabják, amihez szinte „bele kell bújni” az adott család életébe, hogy majdani lakóterük tökéletesen az ő kényelmüket szolgálja.

A nemzetközi szinten elismert divattervező új területeken is kipróbálja alkotói kreativitását a divat mellett. Milyen tervei vannak? Miről szól regényének második kötete? Náray Tamással budapesti szalonjában beszélgettünk.

A neves designer elárulta nekünk, hogy melyek a kedvenc tárgyai, milyen ékszereket, órákat, ruhákat visel, és milyen tervezői álmai vannak, amelyek még nem váltak valóra.

It's Always Tea-Time címmel nyílt nemzetközi kiállítás a Deák 17 Galériában, ahol 18 ország illusztrátora mutatja be Alíz Csodaországban témájú művét.

Képes adatbázis ajánló