ZeKo – fenntartható design

2015.04.06.
ZeKo - zeolitos komposztáló - tervező: Marceramic, Varga Márton (modell: Botond Tóth) - Fotó: Anita Boldog

Varga Márton ZeKo névre keresztelt, zeolit anyagot is tartalmazó komposztálóját láthatjátok április 9. és 16. között a budapesti Telep Galériában.

A ZeKo kül- és beltérben is használható komposztáló edény. Megoldást nyújt a konyhában keletkező lebomló, szerves hulladékok szelektív gyűjtésére és az abban történő komposztálásra.
A ZeKo zeolit tartalmú anyagának köszönhetően a falak légáteresztő képessége megnő, így a zárt edényekben is akadálymentesen komposztálhatjuk a szerves hulladékot. Az edényben keletkezett gázok kellemetlen szagát a zeolit megköti, megakadályozza a hulladék erjedést, a penész és a gombák kialakulását a természetes oxidációs folyamat során.

ZeKo - zeolitos komposztáló - tervező: Marceramic, Varga Márton - Fotó: Anita Boldog

A három egymásra helyezhető edényben a hasznos lebontó mikroorganizmusoknak köszönhetően folyamatos a komposztképződés. A felaprított szerves hulladékok bomlási ideje során vizet veszítenek, ezáltal térfogatuk összemegy. Így edényünk lassabban telik meg. 
Amikor tel lesz, kicseréljük az oszlop alsó edényére. Miután a ZeKo mindhárom edénye megtelt, a legelső edényből kiüríthetjük érett komposztunkat. A keletkezett komposzttal növényeink tápanyag utánpótlását biztosíthatjuk az erkélyen létrehozott fűszerkertben vagy a hozzánk közeli zöldövezetekben.
A komposztáló Varga Márton diplomamunkája volt a MOME-n 2014-ben (témavezető: Kádasi Éva).

Az eseményt a miskolci Egymű Galéria szervezi Budapesten a Telep Galériában.

A 10 dizájntermékkel megmutatjuk, hogyan lehet egy fogvájó, hámozó, alátét a konyhád legizgalmasabb darabja. Találd meg a kedvencedet!

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. 

Amikor bejönnek a többnapos őszi esőzések – hogyan védhetjük és díszíthetjük egyszerre a házat? A japánok remek megoldást találtak ki, hogy félelem helyett inkább ámulatba ejtsék a városlakókat: ez az "esőlánc", mely nem csupán egy egyszerű vízelvezető. Ez művészet és kultúra a javából - a mai technikákkal, ám a régi hagyományok nyomán...

Kínai egyetemisták zseniális projektje a szobabicikli, amely mosógép is egyben. A Bike Washing Machine, röviden b.w.m. névre keresztelt találmányt még nem dobták piacra, de talán nem kell rá sokat várni, hogy kipróbálhassuk a mosás új, sportos változatát, amihez nincs szükség áramra.

Képes adatbázis ajánló

madeinhungary 2013
Forrás: 
madeinhungary 2013