Határok (nélkül) a Bánkitó Fesztiválon

Végh Júlia- Bánkitó Fesztivál

Az idén nyolcadik alkalommal megrendezett Bánkitó Fesztiválra nemcsak a zene és színház területéről érkeztek neves alkotók, hanem a kortárs hazai képzőművészeti szcénából is számos művész, alkotócsoport kapott kiállítási lehetőséget.

A művészeknek érdekes kihívást jelentett a szokatlan tér (a Bánki-tó és környezete), és ennek bevonása munkáikba, illetve hatalmas lehetőséget is, hiszen több ezer ember tekinthette meg műveiket a fesztivál négy napja alatt. Ebben az évben a résztvevők a határ fogalmára reflektáltak alkotásaikkal: átlépték, keresztülvágták, vagy újrarajzolták azt.

Júlia Odin Végh- Bánkitó Fesztivál - Fotó: Júlia Odin Végh

 

A fesztiválon, a főút mellett sétálva látványos installáció vonta magára a látogatók figyelmét. A piros-fehér kordonszalagokkal beszőtt, elhagyatott vasúti sínek izgalmas hatást keltve emelkedtek ki a környező fák zöldjéből.

 

Júlia Odin Végh- Bánkitó Fesztivál - Fotó: Júlia Odin Végh

 

A landart alkotója, Végh Júlia már korábban – a Ferenciek tere 2013-as felújítása során – felfigyelt a kordonszalag motívumára, melyet 2014 óta folyamatosan dokumentál, amerre csak lezárt közterekkel találkozik. Emellett saját térinstallációinak részeként – így 2016 májusában a GAP Galéria kiállítóterében – is felhasználta a szalagot, mely egyszerre elszigetelő gesztus, és egy olyanfajta metamorfózis megjelenítője, ahol a régi megújul. A Barcsay-díjas festőművész kordonszalaggal operáló munkáinak célja az emberek kizökkentése a megszokottból: egy univerzális jelet alkalmaz arra, hogy kisajátítson, kivonjon a forgalomból egy szeletet a közösből: legyen az egy galéria tere, vagy akár maga a természet. Az alapvetően közlekedésre (is) szolgáló terekben megnehezíti, sőt ellehetetleníti a mozgást a kordonszalagokkal, hasonlóan, mint ahogy Marcel Duchamp is tette az 1942-es szürrealista kiállításon, ahol több száz méter zsineggel tekerte körbe a termet, megakadályozva a műalkotások szemügyre vételét. A bánki akadálypálya azonban nem szegte a fesztiválozók kedvét, sőt örömmel vetették bele magukat a szalagok alatt-felett való bujkálásba-ugrálásba.

 

Végh Júlia- Bánkitó Fesztivál - Fotó: Dekovics Dóra

 

Júlia Odin Végh- Bánkitó Fesztivál - Fotó: Júlia Odin Végh
 
Júlia Odin Végh- Bánkitó Fesztivál - Fotó: Júlia Odin Végh

 

Júlia Odin Végh- Bánkitó Fesztivál - Fotó: Júlia Odin Végh

 

Júlia Odin Végh- Bánkitó Fesztivál - Fotó: Júlia Odin Végh

 

Ezen a hétvégén szombaton, 2017. június 24-én  kerül megrendezésre a második DiP Design Passage vásár, melynek a belváros szívében található Gödör Klub ad otthont.
 A DiP Design Passage egy barátságos kézműves-iparművész vásár, ahol színes kínálatban találhatóak meg  fiatal magyar tervezők és alkotóművészek munkái egyaránt.

Október 6. és 15. között ismét megrendezésre kerül a Design Hét Budapest, melynek középpontjában 2017-ben a pályakezdés, a kis- és középvállalkozások állnak. Díszvendég országként a Dán Királyságot köszönti a fesztivál.

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. 

Sóskúton, az erdő és mező találkozásánál, rengeteg levendula és egy kecskefarm közelében épült fel a természetbe simuló, alacsony energiaveszteségű családi ház.

Képes adatbázis ajánló

BL Apartmanok és Yachtclub

BL Apartmanok és Yachtclub