KORIDOR – kiállítás Náray Tamás festményeiből

Forrás: 
Náray Tamás
2016.11.23.
Szerelem (részlet),120 x 120 cm, olaj - Fotó: Bolya Árpád

Náray Tamás sokoldalú alkotói tehetségével, művészi érzékenységével a divattervezésen túl most a festményein keresztül találkozhatnak azok, akik ellátogatnak a Stanton Chase-ben megrendezett kiállítására.

A művész KORIDOR című kiállítása a 2011 és 2016 között festett képei közül mutat be válogatást.  

KORIDOR – kiállítás Náray Tamás festményeiből - Fotó: Bolya Árpád

KORIDOR  balról jobbra haladva: Erdei út, 90 x 90 cm, olaj; Szerelem, 120 x 120, olaj; Rejtett járat I.-II. diptichon dedicated to J.G., 100 x 200 cm, olaj; szemben A tél birodalma, 100 x 120 cm, olaj; Skarlát betű 140 x 160 cm, olaj; legközelebbi kép jobb oldalt a Frozen, 100 x 70 cm, olaj

Náray Tamás festményei, ahogy más alkotásainál is megszokhattuk, közvetlenül az emberek lelkére hatnak. Vászon és festék, hús és vér: ihlettel átitatva, új dimenziókat megnyitva érzésekbe, vágyakba, és hangulatokba. A finom ecsetvonások rezdülései, a festőkés halk surrogása a felületeken folyamatosan sugárzanak a térbe, eljuttatva az érzékenyen nagyvonalú és perfekcionista művész üzenetét a szemlélőhöz.

Szerelem, 120 x 120 cm, olaj - Fotó: Bolya Árpád

A kiállítást rendező Jerger Krisztina művészettörténész elmondta, hogy a művész sok munkája közül a legérettebbeket választották ki, a festményeket pedig időrendben helyezték el a kiállítótérben. A bevezető folyosón kaptak helyet a korábbi, egymáshoz kapcsolódó geometrikus műalkotások, a belső térben pedig az újabb, műfaját tekintve lírai absztrakt festményekből látható válogatás. A képek kiállításánál figyelembe vették a tér adottságait, hiszen nem egy klasszikus kiállítóterembe kerültek NárayTamás munkái, hanem elegánsan berendezett irodákba, tárgyalóba. A kiállítás címe, a KORIDOR, amelyen végighaladva megismerjük Náray Tamás festészetét, utalás a művész eddig megtett útjára.

A csend, 100 x 100 cm, olaj - Fotó: Bolya Árpád

Jerger Krisztina szerint a művész kreatív energiája, technikai tudása, valamint páratlan emberismerete emelte ebbe a magasságba divattervezőként és most ugyanez a szakmai elkötelezettség van jelen az életében festőművészként.  Náray Tamás 17 éve, ha nem is teljesen titokban, mert jó néhány képe komoly nemzetközi gyűjteményekben is megtalálható már, de fest. Nem állt ki önálló kiállítással a nyilvánosság elé, mert önmaga legszigorúbb kritikusaként, nem érezte „késznek” magát a teljes megmutatkozásra. Szigorú fegyelemmel dolgozott, készült erre a pillanatra. Gondoljanak csak bele, 17 év gyakorlás, mit is jelent.

Esőerdő, 140 x 160 cm, olaj - Fotó: Bolya Árpád

A műtörténész néhány kiemelkedő aspektusra is felhívta a figyelmünket, amelyek jól felismerhetővé teszik az alkotásokat. Ezek többek között Náray Tamás egyedi színhasználata, a különféle technikák professzionális és együttes alkalmazása, valamint a kompozíciók átgondoltsága, feszessége, és a képek lüktető jelenléte a terekben.

Némó nyomában, 60 x 80 cm, olaj - Fotó: Bolya Árpád

Az itt kiállított művek mindenkire másképpen hatnak hol a szín, hol a forma, vagy éppen a mondanivaló fog meg minket, de ami a legfontosabb, valahogy megérintenek.

Rejtett járat I-II. diptichon dedicated to J.G, 100 x 200 cm, olaj - Fotó: Bolya Árpád

Érdemes elmenni, megnézni a KORIDOR képeit és, meghallgatni, kinek mit mondanak, mesélnek el Náray Tamás festményei. Álljanak meg a képek előtt, nézzenek szembe ezekkel az alkotásokkal és engedjék, hogy megérintsék Önöket.

Karma, 90 x 130 cm, olaj - Fotó: Bolya Árpád

A KORIDOR kiállítás 2016. december 16-áig látogatható, megtekintéséhez előzetes bejelentkezés szükséges Kosztyu Mariannál, a művész menedzserénél: infoatartsommelier.com

 

It's Always Tea-Time címmel nyílt nemzetközi kiállítás a Deák 17 Galériában, ahol 18 ország illusztrátora mutatja be Alíz Csodaországban témájú művét.

A nemzetközi szinten elismert divattervező új területeken is kipróbálja alkotói kreativitását a divat mellett. Milyen tervei vannak? Miről szól regényének második kötete? Náray Tamással budapesti szalonjában beszélgettünk.

Az ünnepi hangulat a karácsonyi dekorációval kezdődik. Az IKEA és Villeroy&Boch idei kollekciójából válogattuk ki a legszebb díszeket, terítékeket, kiegészítőket.

A hideg, fémes csillogás óriási trend, nem csoda, hogy a divattervezők mellett a belsőépítészeti piac nagy gyártói is meglovagolták. A metál csempékkel egyszerre vihetünk fényűző ragyogást az enteriőrbe, miközben optikailag tágíthatjuk, világosabbá is teghetjük általuk a teret. 

Képes adatbázis ajánló

lounge club

lounge club

Forrás: 
Alex Turco