Kortárs fények az ősi Shimogamo szentélyben - TeamLab

Szerző: 
Forrás: 
2016.10.25.
Fényfesztivál az ősi szentélyben - Fotó: TeamLab©

Lenyűgöző fényfesztivál helyszíne volt a japán Kyoto, melynek során fénybe borult a világörökség részét képező, ősi Shimogamo szentély.

A projekt megvalósítója a TeamLab névre hallgató, 2001-ben alakult, tokiói művészcsoport, mely korábbi, hasonlóan nagyszabású akcióinak köszönhetően, mára a világ legelismertebb fényművészei közé írta be magát. A kiotói fesztivállal a csapat történetének eddigi, legnagyobb volumenű digitális kiállítása valósult meg.

Fényfesztivál a Shimogamo szentélyben - Fotó: TeamLab©

A fényművészet, mint tipikusan újkori, interdiszciplináris művészeti forma, a művészet, a technológia és a tudomány szintézisének szülötte. A TeamLab alkotásai a több ezeréves japán művészeti hagyományokban gyökereznek, amik izgalmasan keverednek a kortárs életérzéseket közvetítő technikai megoldásokkal és formavilággal.
 Ars poeticájukat nagyon egyszerűen, így határozták meg: „az emberi viselkedés vizsgálata az információs korban”.

Kiállításaikon alapvető szerephez jut az interaktivitás, ahol a látogatók maguk is a játékok aktív részeseivé válnak. Az alkotások ugyanis nem statikusak. Legfőbb jellemzőjük éppen a folyamatos változás, aminek előidézője, maga a látogató. Az ő jelenlétét érzékelve alakul át a látvány pillanatról-pillanatra, és váltanak új tónusokra, a vizuális formákhoz kapcsolódó hangeffektek.
A kyotói akció során a látogatók a ragyogó, színes fényárban úszó Tadasu erdő sétányán jutottak el a szintén fénnyel festett Shakura kapun át, a projekt központi részét képező szentélyhez. Az erdő fái a járókelők – sőt a benne élő apró állatok, madarak – mozgására is rezonáltak; a mozgás hatására változtatva színeiket és a hozzájuk kapcsolódó hangokat. De a fák egymással is „kommunikáltak”, így minden egyes lépés egy sor láncreakciót indított el. A művészek szándéka szerint e jelenség több volt egyszerű látványosságnál. Átvitt értelmű, mélyebb üzenetet közvetített a résztvevők felé, akikben e változások tudatosították, hogy ugyanazon térben - ebben a pillanatban is - számtalan élőlény tartózkodik, akik valamilyen módon hatást gyakorolnak egymásra és az őket körülvevő, közös térre.  

 

 

 

   

 

  

 

A látogatókat a következő „nagy meglepetés” a kegyhely bejáratánál fogadta, ahol a művészek több tucat, hatalmas lufikra emlékeztető, fénygömböt helyeztek el, melyek egyetlen érintésre is azonnal megváltoztatták színeiket – a növényzethez hasonló – láncreakciót generálva.

 

  

     

      

 

Ezen a hétvégén szombaton, 2017. június 24-én  kerül megrendezésre a második DiP Design Passage vásár, melynek a belváros szívében található Gödör Klub ad otthont.
 A DiP Design Passage egy barátságos kézműves-iparművész vásár, ahol színes kínálatban találhatóak meg  fiatal magyar tervezők és alkotóművészek munkái egyaránt.

Október 6. és 15. között ismét megrendezésre kerül a Design Hét Budapest, melynek középpontjában 2017-ben a pályakezdés, a kis- és középvállalkozások állnak. Díszvendég országként a Dán Királyságot köszönti a fesztivál.

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. 

Sóskúton, az erdő és mező találkozásánál, rengeteg levendula és egy kecskefarm közelében épült fel a természetbe simuló, alacsony energiaveszteségű családi ház.

Képes adatbázis ajánló

Trófea étterem Újbuda

Trófea étterem Újbuda