Modigliani nagyszabású kiállítása

Szerző: 
2016.08.02.
Amedeo Modigliani: Fekvő akt kibontott hajjal, 1917 olaj, vászon, 60 × 92,2 cm Oszaka Város Modern Művészeti Múzeum

A 20. század egyik legismertebb avantgarde alkotójának élete nem tartott sokáig, ám aktív, termékeny művész volt, aki portréival örökre beírta magát a történelembe. 

A több mint nyolcvan alkotást felsorakoztató nagyszabású kiállítás szobrokon, festményeken és rajzokon mutatja be Amedeo Modigliani (1884–1920) életművének főbb korszakait és stílusfordulatait, valamint a kortársakhoz fűződő kapcsolatát.

 

Amedeo Modigliani: Fiatal nő ingben, 1918 olaj, vászon, 100 × 65 cm Albertina, Bécs –Batliner gyűjtemény

 

A Modigliani életét övező mítoszok, az árveréseken elért rekordárak gyakran elterelik a figyelmet az alkotó valódi művészi teljesítményéről. Modigliani ugyanis úgy vált az európai modernizmus egyik legfontosabb mesterévé, hogy valójában soha nem tért el a klasszikus műfajoktól és a klasszikus formálástól. A kiállítás célja, hogy bemutassa az egyéni utat járó művész munkásságának sokrétűségét, egyedi modern ízét. A fiatal Modigliani 1906-ban érkezett Olaszországból Párizsba, ahol hamar beilleszkedett a montmartre-i, majd a montparnasse-i művészi körökbe. A kiállítás különös hangsúlyt fektet e két meghatározó helyszín szellemi, művészi közegének és főbb szereplőinek ismertetésére.

 

Amedeo Modigliani: Női fej, 1912 kő, 58 x 12 x 16 cm Centre Pompidou, Párizs, Musée national d’art moderne/Centre de création

 

A kiállításon látható aktok, portrék és szobrok öt nagyobb szekcióba csoportosítva mutatják be az egyéni utat járó művész munkásságának sokrétűségét. A művek között görög kariaditákat idéző szobrokat, az első világháború tájékán készült, többek között Picassot, Max Jacobot, Jean Cocteaut, Diego Riverat ábrázoló avantgárd portrékat és klasszikus előzményekre visszavezethető, ugyanakkor újszerű aktokat is találunk.

 

Minden túlzás nélkül állítható, hogy – Picasso-kiállítás után – még egy szenzációsnak ígérkező tárlattal jelentkezett a Magyar Nemzeti Galéria. Még világviszonylatban is csak a legnagyobb művészeti intézményeknek, a leghíresebb múzeumok tudják megszerezni a két művész alkotásait.

 

Amedeo Modigliani: Paul Guillaume, Novo Pilota, 1915 olaj, karton, 105 × 75 cm Musée de l’Orangerie, Párizs, Jean Walter és Paul

 

A kiállítás kurátorai: Kovács Anna Zsófia (Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria) és Sophie Lévy, Jeanne-Bathilde Lacourt, Marie-Amélie Senot (LaM, Villeneuve d’Ascq). A tárlatot kétnyelvű (magyar-angol) katalógus kíséri.

 

 

A 30-as évekbeli, 160 négyzetméteres villa hangulata hasonlóképp lenyűgözte Bonta Gáspár belsőépítészt, mint az őt felkérő fiatal párt, akik új otthonuknak választották a házat.

A maform június 1-jén rendhagyó eseménnyel lepi meg a design és a formatervezés szerelmeseit. A négyszeres A’Design díjas stúdió nyílt napján olyan programokkal készül, amelyek között a formatervező hallgató, a designer és design iránt érdeklődő is megtalálja a számára megfelelőt.

A Fehér fa 17 emeletes lakótornya nyerte meg a “21. század építészeti őrületei” címmel második alkalommal meghirdetett pályázatot Montpellierben. A tervezők a fák ágaihoz és leveleihez hasonló kertes teraszokkal sok emelet magasságban a város felett is megteremtették a városlakók szabadlevegőhöz szokott életmódjának a feltételeit.

A görögországi Santorini vulkanikus szikláin található Astarte Suites hotel vendégei saját terasszal rendelkező luxus lakosztályaikból élvezhetik az Égei-tengerre nyíló lenyűgöző kilátást.

Képes adatbázis ajánló

SPAR csemegepult

SPAR csemegepult MOM Park (Budapest)