Merülj le kiállítást nézni!

Csendes evolúció - Fotó: Jason de Caires Taylor

Jason de Caires Taylor szobrász kiállításai nem galériában, parkban  vagy múzeumban találhatóak, hanem a víz alatt. A képzőművészeti és búvároktatói tapasztalata sodorta azon ötleteihez, amiből megalakult a világ első víz alatti szoborparkja, a Mexikóhoz tartozó Cancun Underwater Museum.

Csendes evolúció - Fotó: Jason de Caires Taylor
Csendes evolúció - Fotó: Jason de Caires Taylor

2006-ban került víz alá az első terve a nyugat-indiai Granadában, majd 2010-ben megalapította a világ első víz alatti szoborparkját, mely 550 alkotást ölel fel. A szobrok általában életnagyságúak, mint például a körben álló 26 gyermekfigura, vagy pedig gigantikus méretűek, mint legutóbbi projektje az Óceán Atlasza, mely 5,5 méter magas és 70 tonna.

Óceán Atlasza - Fotó: Jason de Caires Taylor
Gyerekek köre - Fotó: Jason de Caires Taylor

A víz alatti kiállítás rengeteg érdeklődőt vonz. A szobrok üvegfenekű hajóval, és búvárkodással tekinthetőek meg. A hagyományos múzeumoktól merőben eltér a víz alatti közeg. A látogatók szerint intimebb, személyesebb  viszonyt tudtak kialakítani a víz alatti csendben. A szobrok kinézete folyamatosan változik, a rátapadó korallok miatt, így az élmény egyszeri, megismételhetetlen. A víz közege miatt a tárgyakat 25%-kal nagyobbnak látjuk, a felülről jövő fény megtörik, különböző illuzionisztikus hatást kölcsönözve a szobroknak.  

Csendes evolúció - Fotó: Jason de Caires Taylor

A műtárgy eredeti állapotának megőrzése nem tartozik az alkotó filozófiájához. A szobrok vonásai rongálódnak, elmosódnak, a felületen megtapadó élőlények alakítják tovább a formát, színvilágot.  Az élő emberekről mintázott szobrok jellegzetes arcvonásait átalakítja a víz alatti élővilág egy teljesen absztrakt lénnyé. Az oly sokatmondó arc, tekintet, egyéniség elbújik egy sokkal kifejezőbb organikus rendszer alatt. A szobrász átadja a terepet a flóra és fauna munkálkodásának, amit nagyon jól tesz! Az alkotó szobrainak kvalitása vitatható, ám a koncepció, a kivitelezés sikere, a környezet védelme és a növény-állatvilág alkotta gyönyörű esztétika, a folyamat, a "torzulás" szépsége tény.

Csendes evolúció - Fotó: Jason de Caires Taylor
Tűz embere - Fotó: Jason de Caires Taylor
Hányattatás - Fotó: Jason de Caires Taylor
Csendes evolúció - Fotó: Jason de Caires Taylor
Hányattatás - Fotó: Jason de Caires Taylor

A gyönyörködtetés mellett a munka másik célja a környezetvédelem. Az elmúlt évtizedekben a természetes korallzátonyok fele elpusztult. Az egyik megoldás a generatív emberi beavatkozás, mely lehetővé teszi az aljzat kihalt területeinek újbóli betelepülését.  Úgy lettek kialakítva a szobrok, hogy az egyébként évtizedek alatt megtelepedő korallok legideálisabb élőhelyre találjanak az alkotások felületén. Különleges anyagból készültek, melyek PH értéke semleges, így alkalmasak a természetes korallzátony megtelepedésére, valamint felületük érdessége is nagyon kedvező az élővilágnak. Ezen kívül a kiállítás elcsalja a turistákat a még megmaradt természetes korallzátonyoktól, így azok védelme is megoldódik. A kiállítás évi több százezres látogatottságról számolhat be, így nemcsak a turizmust, de a környezetvédelmet is jelentős mértékben szolgálja.

 

A Tóth Project, Tóth László építészcsapata számára magától értetődő, hogy egy otthon külső és belső tereit teljes mértékben az építettő családra szabják, amihez szinte „bele kell bújni” az adott család életébe, hogy majdani lakóterük tökéletesen az ő kényelmüket szolgálja.

A nemzetközi szinten elismert divattervező új területeken is kipróbálja alkotói kreativitását a divat mellett. Milyen tervei vannak? Miről szól regényének második kötete? Náray Tamással budapesti szalonjában beszélgettünk.

A neves designer elárulta nekünk, hogy melyek a kedvenc tárgyai, milyen ékszereket, órákat, ruhákat visel, és milyen tervezői álmai vannak, amelyek még nem váltak valóra.

It's Always Tea-Time címmel nyílt nemzetközi kiállítás a Deák 17 Galériában, ahol 18 ország illusztrátora mutatja be Alíz Csodaországban témájú művét.

Képes adatbázis ajánló

DORA kerékpáros bukósisak

DORA kerékpáros bukósisak, Magyar Formatervezési Díj – Diák kategória

Forrás: 
Magyar Formatervezési Tanács