Merülj le kiállítást nézni!

Csendes evolúció - Fotó: Jason de Caires Taylor

Jason de Caires Taylor szobrász kiállításai nem galériában, parkban  vagy múzeumban találhatóak, hanem a víz alatt. A képzőművészeti és búvároktatói tapasztalata sodorta azon ötleteihez, amiből megalakult a világ első víz alatti szoborparkja, a Mexikóhoz tartozó Cancun Underwater Museum.

Csendes evolúció - Fotó: Jason de Caires Taylor
Csendes evolúció - Fotó: Jason de Caires Taylor

2006-ban került víz alá az első terve a nyugat-indiai Granadában, majd 2010-ben megalapította a világ első víz alatti szoborparkját, mely 550 alkotást ölel fel. A szobrok általában életnagyságúak, mint például a körben álló 26 gyermekfigura, vagy pedig gigantikus méretűek, mint legutóbbi projektje az Óceán Atlasza, mely 5,5 méter magas és 70 tonna.

Óceán Atlasza - Fotó: Jason de Caires Taylor
Gyerekek köre - Fotó: Jason de Caires Taylor

A víz alatti kiállítás rengeteg érdeklődőt vonz. A szobrok üvegfenekű hajóval, és búvárkodással tekinthetőek meg. A hagyományos múzeumoktól merőben eltér a víz alatti közeg. A látogatók szerint intimebb, személyesebb  viszonyt tudtak kialakítani a víz alatti csendben. A szobrok kinézete folyamatosan változik, a rátapadó korallok miatt, így az élmény egyszeri, megismételhetetlen. A víz közege miatt a tárgyakat 25%-kal nagyobbnak látjuk, a felülről jövő fény megtörik, különböző illuzionisztikus hatást kölcsönözve a szobroknak.  

Csendes evolúció - Fotó: Jason de Caires Taylor

A műtárgy eredeti állapotának megőrzése nem tartozik az alkotó filozófiájához. A szobrok vonásai rongálódnak, elmosódnak, a felületen megtapadó élőlények alakítják tovább a formát, színvilágot.  Az élő emberekről mintázott szobrok jellegzetes arcvonásait átalakítja a víz alatti élővilág egy teljesen absztrakt lénnyé. Az oly sokatmondó arc, tekintet, egyéniség elbújik egy sokkal kifejezőbb organikus rendszer alatt. A szobrász átadja a terepet a flóra és fauna munkálkodásának, amit nagyon jól tesz! Az alkotó szobrainak kvalitása vitatható, ám a koncepció, a kivitelezés sikere, a környezet védelme és a növény-állatvilág alkotta gyönyörű esztétika, a folyamat, a "torzulás" szépsége tény.

Csendes evolúció - Fotó: Jason de Caires Taylor
Tűz embere - Fotó: Jason de Caires Taylor
Hányattatás - Fotó: Jason de Caires Taylor
Csendes evolúció - Fotó: Jason de Caires Taylor
Hányattatás - Fotó: Jason de Caires Taylor

A gyönyörködtetés mellett a munka másik célja a környezetvédelem. Az elmúlt évtizedekben a természetes korallzátonyok fele elpusztult. Az egyik megoldás a generatív emberi beavatkozás, mely lehetővé teszi az aljzat kihalt területeinek újbóli betelepülését.  Úgy lettek kialakítva a szobrok, hogy az egyébként évtizedek alatt megtelepedő korallok legideálisabb élőhelyre találjanak az alkotások felületén. Különleges anyagból készültek, melyek PH értéke semleges, így alkalmasak a természetes korallzátony megtelepedésére, valamint felületük érdessége is nagyon kedvező az élővilágnak. Ezen kívül a kiállítás elcsalja a turistákat a még megmaradt természetes korallzátonyoktól, így azok védelme is megoldódik. A kiállítás évi több százezres látogatottságról számolhat be, így nemcsak a turizmust, de a környezetvédelmet is jelentős mértékben szolgálja.

 

Ezen a hétvégén szombaton, 2017. június 24-én  kerül megrendezésre a második DiP Design Passage vásár, melynek a belváros szívében található Gödör Klub ad otthont.
 A DiP Design Passage egy barátságos kézműves-iparművész vásár, ahol színes kínálatban találhatóak meg  fiatal magyar tervezők és alkotóművészek munkái egyaránt.

Október 6. és 15. között ismét megrendezésre kerül a Design Hét Budapest, melynek középpontjában 2017-ben a pályakezdés, a kis- és középvállalkozások állnak. Díszvendég országként a Dán Királyságot köszönti a fesztivál.

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. 

Sóskúton, az erdő és mező találkozásánál, rengeteg levendula és egy kecskefarm közelében épült fel a természetbe simuló, alacsony energiaveszteségű családi ház.

Képes adatbázis ajánló

Watuppa, from Waterfront, Brooklyn, Manhattan - 1935/36

Watuppa, from Waterfront, Brooklyn, Manhattan - 1935/36

Forrás: 
Lumas Galéria