Beszélgetés Ionna Vautrin francia designerrel

Forrás: 
Ionna Vautrin
2016.10.18.
Ionna Vautrin portré - Fotó: Ionna Vautrin

Ionna Vautrin szerethető tárgyakat tervez, amelyek játékosságot és vidámságot visznek mindennapi életünkbe. A francia designer a Design Héten tartott előadása után osztotta meg velünk gondolatait.

Ionna Vautrin meseszerűen játékos, mégis a használhatóságot, a funkciót szem előtt tartó tárgyai gyorsan belopják magukat használóinak a szívébe. Munkái egyszerű, de meglepő formavilágukkal az ipari világ és a költőiség határán mozognak. Alkotásai bájos megjelenésükkel, az organikus és geometrikus formákkal, a vidám színekkel szinte életre kelnek, és szerethető társaink lesznek a mindennapokban.

Panier percé, kilyukasztott tál - Fotó: Ilvio Gallo

A francia designer 2011-ben alapította meg saját tervező stúdióját, miután 2006 és 2011 között négy évet töltött el a neves francai designer páros, Erwan & Ronan Bouroullec tervező stúdiójában Párizsban. Ezt megelőzően a L’école de design Nantes Atlantique egyetemén 2002-ben megszerzett diplomája után a Camper spanyol cipőgyártó cégnél szerzett gyakorlatot, majd George J. Sowdennel dolgozott együtt Olaszországban, 2004-2005-ben pedig a Cent Degrés-nek tervezett parfüm üvegeket. Igy saját tervei megszületésénél már széles körű tapasztalatot szerzett az ipari formatervezés, a tömegfogyasztási cikkek területén.

Panier percé, kilyukasztott tál - Fotó: Ilvio Gallo

Első önálló alkotásának, a „Panier percé, Kilyukasztott tálnak” egyedi megjelenését az oldalára hímzett keresztszemes minták adták, amellyel mindenki saját ízlésénekmegfelelően különlegessé tehette az egyébként megszokott használati tárgyat. Az igazi szakmai elismerést a Foscarini felkérésére tervezett „Binic” lámpa hozta meg Ionnának 2010-ben. A kis lámpa a Bretagne partjainál található világítótoronyról kapta a nevét, hiszen kecses, kedves formája a hajók fedélzeti szélzsákjaira emlékeztet. A Binicet több Foscarini lámpa megrendelés is követte.

Binic lámpa, gyártó: Foscarini - Fotó: Massimo Gardone

Miért választotta a designer szakmát?

Már egész kisgyermekkoromban szerettem alkotni, rajzolni, akkoriban festőművész akartam lenni. Mivel a szüleim látták a tehetségemet, beírattak egy festőiskolába, majd kerámiakat kezdtem el készíteni. Főzni is nagyon szerettem, így sokat gondolkodtam, hogy szakács legyek vagy designer, de végül a design győzött. Azért 2008-ban szereztem egy szakács diplomát is, soha nem lehet tudni, talán egyszer ezzel is fogok foglalkozni.

Milyen hasonlóság és különbség van az ételkészítés és a design között?

A főzés sokkal elérhetőbb az emberek számára, hiszen mindenki foglalkozik vele, míg a design folyamata, amíg a tervből és az alapanyagból végtermék lesz, addig több közreműködő embert, szervezetet és nagyobb befektetést kíván, szóval nehezebb megvalósítani. A főzés is a nagylelkűségről és arról a vágyról szól, hogy készítsünk valamit a többi embernek. A jövőben szeretném a food design területén is kipróbálni magam.

Miroir aux alouettes, Pacsirta tükör, gyártó: Moustache - Fotó: Julien Deceroi

Ionna a Moustache nevű cégnek két tükröt is tervezett, a „Miroir aux alouettes, Pacsirta tükör” esetében a tükör elé belógatott hosszú csőr miatt a hangulatunktól függően egy éber vagy egy gonoszkodó szempár tekint vissza ránk a tükörből.

Cyclope tükör, gyártó: Moustache - Fotó: Felipe Ribon

A „Cyclope” sem kevésbé zavarbaejtő, hiszen a konvex tükörbe nézve az a furcsa érzésünk támad, mintha valaki figyelne bennünket a másik oldalról. A „Mezzo” vintage hagulatú kis rádiója - gyártója a Lexon - nosztalgikus megjelenésével, a hosszú antennával, a régi korokat idézi. 

Mezzo rádió, gyártó: Lexon - Fotó: Michel Giesbrecht

Szintén Lexon termék a kis „Mezzo” óra, amely világító mutatóival éjszaka is láthatóvá teszi hány óra van, reggel pedig az ébresztő egy kis simogatással szundi üzemmódba kapcsolható.

Mezzo ébresztőóra, gyártó: Lexon - Fotó: Michel Giesbrecht

Ionnát a luxus világába invitálta a világ legrégebbi kristályüveg gyártójának, a Cristal Saint-Louis-nak a felkérése, amelynek eredményeként született meg a „Saule” csillár.

Saule csillár, gyártó: Cristal Saint-Louis - Fotó: Ines Dieleman

A „Canot” konyhai kefékből álló kollekcióját, melyek a nagymama konyhájának otthonos, meleg hangulatát idézik,  2014-ben alkotta meg az Andrée Jardin francia cég számára.

Canot konyhai kefecsalád, gyártó: Andrée Jardin - Fotó: Michel Giesbrecht

A kis kefék szőrének finomsága a tisztítandó zöldségek és gyümölcsök keménységének megfelelően váltakozik.

Canot konyhai kefecsalád, gyártó: Andrée Jardin - Fotó: Michel Giesbrecht

Ionna változatos munkái közül kiemelkedik a „Péniche”, amely a Le Havre-ban található A’Docks egyetemi kollégium fogadó része. Az épület érdekessége, hogy a gazdaságossági szempontok miatt konténerekből építette fel a Cattani Architects, és Ionna egy fogadó részt alakított ki egy külső terasszal és egy belső közösségi térrel, ahol a diákok várakozhatnak, beszélgethetnek.

Péniche - Fotó: Felipe Ribon

A Péniche a tengerész világból és a környék ipari jellegéből vette az inspirációt, a kék tetővel fedett belső tér mennyezete hajótestet idéz, a tér belső kialakítása vonatbelsőre utal. Ionna legutóbbi munkája az SNCF vonatok belső terébe tervezett karakteres lámpái.

A Péniche belső tere - Fotó: Felipe Ribon

Honnan szerzi munkáinál az inspirációt?

Nagyon szeretem a tengert, a tengerészet, a hajózás világát, például a „Péniche” projektet és a „Binic” lámpát is ez inspirálta. Sokszor az utcán sétálva jönnek az ötletek, de hatnak rám a képző- és iparművészeti alkotások is. Nagyon kedvelem az állatokat és a gyerekeknek készülő projekteket, mert azok mindig meghatóak, szórakoztatóak, szerethetőek. Ilyen volt például a gyermekeknek készült jelmez kollekció, a „Le Bestiaire”.

Papagáj, a Le Bestiaire jelmezeiből - Fotó: Ionna Vautrin

A 14 tervezésre felkért alkotó közül volt, aki absztrakt, hiperrealisztikus vagy meglepő módon jelenítette meg az állatfigurákat. Az így létrejött jelmezekből kiállítást is szerveztünk, mely nagy sikerrel járta be a világot. Én meglehetősen spontán, intuitív módon tervezek, belemerülök egy-egy feladatba, azzal a céllal, hogy használójuk beleszeressen a tárgyaimba és hosszú ideig megőrizze azokat.

Panda, a Le Bestiaire jelmezeiből - Fotó: Ionna Vautrin

Mennyire tekinti a designt a mindennapok részének?

Az ipari design termékei a mindennapi életünk szerves részét képezik, természetesen kulturális vonatkozásukkal együtt. De számomra az jelenti a sikert, ha valaki, aki nem járatos a design világában, pusztán azért szereti a tárgyaimat, mert tetszik neki, mert jó megfogni, ránézni.

Leopárd, a Le Bestiaire jelmezeiből - Fotó: Ionna Vautrin

Milyen tervei vannak, amelyeket még nem valósított meg?

Szeretnék utcabútorokat tervezni, de erről még többet nem árulhatok el, és szeretném folytatni az együttműködésemet a Foscarini céggel. Nemsokára könyvben is kiadják a 100 erotikus rajzomat, amelyek igen viccesek és cseppet sem vulgárisak. Azt tervezem, hogy az ókori görög vázákhoz hasonlóan, tárgyakon is megjelenítem az erotikus rajzokat, csak a mai kornakmegfelelő modern megfogalmazásban.

It's Always Tea-Time címmel nyílt nemzetközi kiállítás a Deák 17 Galériában, ahol 18 ország illusztrátora mutatja be Alíz Csodaországban témájú művét.

A nemzetközi szinten elismert divattervező új területeken is kipróbálja alkotói kreativitását a divat mellett. Milyen tervei vannak? Miről szól regényének második kötete? Náray Tamással budapesti szalonjában beszélgettünk.

Az ünnepi hangulat a karácsonyi dekorációval kezdődik. Az IKEA és Villeroy&Boch idei kollekciójából válogattuk ki a legszebb díszeket, terítékeket, kiegészítőket.

A hideg, fémes csillogás óriási trend, nem csoda, hogy a divattervezők mellett a belsőépítészeti piac nagy gyártói is meglovagolták. A metál csempékkel egyszerre vihetünk fényűző ragyogást az enteriőrbe, miközben optikailag tágíthatjuk, világosabbá is teghetjük általuk a teret. 

Képes adatbázis ajánló

Családi ház- tervező: Lima Design

Családi ház- tervező: Lima Design

Forrás: 
Lima Design