Családbarát környezetben – Novodomszky Évával

2015.03.25.
Novodomszky Éva - Fotó: Major Árpád

Novodomszky Évának családbarát az élete, a valóságban és a képernyőn is. A közismert, mosolygós műsorvezető mindennapjait a televíziózás mellett családjával, két gyermekével és olasz férjével közös vállalkozásaival tölti.

Évával a családi vállalkozás legújabb helyszínén, a nemrégen elkészült Mericano Bár egyik pultjánál beszélgettünk.

Beszélgetés Novodomszky Évával a Mericano bárban - Fotó: Major Árpád

Milyen környezetben érzed jól magad?

Nagyon zöld környezetben, Szarvason nőttem fel, az én igazi közegem közel áll a természethez. De a munka világa, a televízió, a családi étterem és most a bár is Budapesthez, a belvároshoz, a fővárosi létformához köt. Viszont Szentendrének azon a részén élünk, ahol sok a zöld terület, ott én is megtalálom mindazt, amit szerettem Szarvason. 

A lávaköves asztal Santo Stefano di Camastra-ból érkezett a szentendrei kertbe

A férjem pedig már első magyarországi látogatása során beleszeretett a kisvárosba. Egy sorháznak a szélén lakunk, nem önálló házban, de körbevesz bennünket a kert. Salvo is kertmániás, neki a növények és az állatok ugyanolyan fontosak, mint az emberek. Nagy gondoskodással veszi körül a növényeit, amelyek hihetetlen növekedésnek indulnak annak ellenére, hogy főleg mediterrán éghajlathoz szoktak. A kertünk hangulatát meghatározza az a hatalmas, masszív lávaköves asztal, amelyet Szicíliából, Santo Stefano di Camastra-ból hozattunk Szentendrére, és amely emlékeztet az ottani házakat díszítő, mediterrán mintákkal telerajzolt kerámiákra. Nekem nagyon fontos, hogy itt a 4 és 10 éves gyerekeimet nyugodtan elengedhetem játszani a haverjaikhoz, anélkül hogy izguljak, mi történik velük a nagyvárosi forgatagban, nem tévednek-e el, kivel találkoznak a buszon, villamoson.

 

 

 

 

 

Itt a koktélbár belső terében is van utalás a természetre…

Szeretem ezeket a lecsupaszított téglafalakat, a rusztikus vonal közel áll a szívemhez. Az éttermünkben,  a Trattoria La Coppolában is téglafalak vannak, csak ott le lettek csiszolva és lakkozva, de annak is ódon hangulatot kölcsönöznek. Az étterem tipikusan olasz, erős szicíliai beütéssel.

Ez gondolom férjed, Salvo szicíliai származásának köszönhető. A Mericano Bárban is érezhető az olasz hatás?

A Mericanót Szendrő Péter belsőépítész tervezte, akinek elmondtuk az elképzeléseinket, a kiindulópont az volt, hogy jelenjen meg benne az olasz vonal. Úgy gondoltuk, hogy mivel ez egy koktél- és aperobár, amerikai-olasz hangulatú helynek kell lennie. Elindult a fantáziánk abba az irányba, hogy amikor az olaszok megvetették a lábukat Amerikában, milyen volt az ott kialakított amerikai olasz bárok hangulata.

Hogy kerültél kapcsolatba Olaszországgal, az olasz életmóddal, kultúrával?

A barátnőm volt olasz mániás, ő tizenéves korától a családjával Olaszországba járt nyaralni, és végül feleségül is ment egy olasz fiatalemberhez. Sokat jártunk ki hozzá nyaranta Észak-Olaszországba. Mivel arrafelé nem jellemző az angol nyelvtudás, ha beszélgetni akartunk a barátnőm férjének a társaságával, akkor nekünk kellett valamennyire megtanulnunk olaszul. Később egy másik barátnőmmel úgy döntöttünk, hogy mivel délen még nem jártunk, menjünk Szicíliába nyaralni. Elutaztunk, és én rögtön belefutottam Salvóba, ott a tengerparton.

Cefalu, Szicília - Fotó: Cartour

Mi ragadott meg leginkább Szicíliában?

Szicíliában, ha csak sétálsz egyet az óvárosban, akkor találkozol az arab, a római kultúrával, a normanokkal, vikingekkel. Elképesztő, hogy számunkra nem létező, sok évszáddal régebbi romokat, ódon falakat találni mindenhol. De kevés olyan városka van, mint Cefalu, ahonnan Salvo származik. Itt a tengerparton fekszik az óváros, a régi kultúra összeér a modern strandolási lehetőséggel.

Szereted a régi dolgokat?

A római birodalomért, a római köztársaságért vagyok megőrülve a történelmi korok közül, erről szeretek olvasni, ezzel kapcsolatban szeretek kutakodni, és ezért vagyok szerelmes Rómába. Persze nem állítom, hogy vissza mernék utazni, ha lenne egy időgépen, de szeretem ezt a kort.

Éva kedvenc tárgyai Szicíliából

Nem gondoltatok arra, hogy Szicíliában, Olaszországban éljetek?

De igen, és nem is biztos, hogy nem ott fogunk megöregedni. Amikor megismerkedtünk, elég hamar lefektettük azt a szabályt, hogy aszerint hozzuk meg a döntéseket, hogy lehetőleg mindenkinek jó legyen, beleértve az egész családot, a férjem és az én szüleimet is. Azért döntöttünk Magyarország mellett, mert ez volt az a közeg, ahol két, a húszas évei végén járó fiatal el tudta indítani a közös életét. Mert Budapest mégiscsak egy európai nagyváros. Persze senkinek sem könnyű, mert mindkettőnk szülei messze élnek, de innen azért könnyen el lehet repülni Szicíliába. És Salvonak könnyebb volt itt munkát találnia, mint nekem lett volna Szicíliában.

A dél olaszok is lelkesednek a divatért, a szép tárgyakért?

Dél-Olaszországban még jellemzőbb a nagy olasz tervezők iránti rajongás, a nagy márkáknak a követése, mint északon. A déli családok hitelt is képesek felvenni csak azért, hogy elég elegáns lakodalmat tartsanak a gyerekeiknek. Nagyon fontosak a külsőségek és komolyan odateszik magukat azért, hogy megmutassák, mennyire elegáns a família. Ott az a világ legtermészetesebb dolga, hogy egy újszülött gyereknek Moncler dzsekit, Armani kardigánt, vagy Gucci rugdalózót adnak ajándékba. Cefalu mindössze 15 ezer lakosú kisváros, de van benne három olyan üzlet, ahol a top divatmárkák teljes választéka megtalálható.

Nektek is ilyen „világraszóló” esküvőtök volt?

A miénk nem volt ilyen, bár Szicíliában tartottuk, de olyan helyszínt választottunk, amit díszíteni sem kellett, mert régi olajfák tövében voltak az asztalok.

Éva és Salvo esküvője Szicíliában

Hogyan viszonyulsz a hétköznapokban a megjelenésedhez?

Fontos, mivel vizuális műfajban dolgozom, de egyébként nem nagyon sminkelek, csak minimál sminkben szoktam kiszaladni az emberek közé. Nem vagyok márkás ruhafüggő, ezt még nem sikerült felszippantanom Dél-Olaszországban. Megértem, hogy mi az, amit ők ebben szeretnek, és látom is azt a minőségi különbséget, ami sok területen, például a cipőknél érzékelhető. De én nem ezzel együtt nőttem fel, éppen ezért nekem mindig az volt a szempont a választásaimnál, hogy mi az, ami az én ízlésemnek tetszetős, és hát a minőség.

Stílusban a sportosabb ruhákat kedveled?

Én elég farmeros vagyok, nem a legaktuálisabb trendeket követem az öltözködésemben. Szeretek elegánsabban, kicsit üzletasszonyosabban is felöltözni, ha eldöntöm, hogy márpedig most magas sarkú cipőt húzok, akkor inggel és szoknyával, nem kosztümmel viselem.

Mondhatjuk, hogy a minőség a legfontosabb az öltözködésedben?

Igen, meg az eredetiség, ami a tervezőknek is borzasztó nehéz lehet ebben a műfajban. Sokszor képzelem azt, hogy egyszer olyan ruhát fogok varratni magamnak, amit én terveztem. Annak idején, amikor Szarvason éltem, mindig kitaláltunk magunknak buliba menős ruhákat a lányokkal, szépen lerajzoltuk, hogy szeretnénk és volt egy jó varrónőnk, aki megvalósította az elképzeléseinket. Ez sajnos abbamaradt miután főiskolás lettem és dolgozni kezdtem.

Van valamilyen kreatív, művészi hajlamod?

Művészi hajlamom nincs, amit én nagyon szeretek, azok a kézműves pepecselések, és barkácsolni imádok. Például az éttermünkben vannak olyan kis bútorok, amelyeket én festegettem, csiszoltam, mázoltam. Nincs nagy kézügyességem, de ettől egyáltalán nem esek kétségbe.

Már több műfajt kipróbáltál a televízióban, mi áll közelebb hozzád: a híradózás vagy a lazább, szórakoztatóbb műsorok?

Abban az időszakban éreztem a legjobban magam, amikor egyszerre tévéztem és rádióztam. Akkoriban híradóztam és a Főtér című műsort vezettem a televízióban, emellett egy zenés rádióban voltam műsorvezető, női témákat összefogó fél órás, órás műsorokat csináltunk rengeteg zenével. Voltak olyan napok, amikor reggel 6-kor kezdtem a rádióban, és este 10-kor végeztem a tévében, vagy fordítva. Élveztem, hogy a rádióban csak a beszédre kellett koncentrálni, amit és ahogyan mondtam, az sokkal nagyobb hangsúlyt kapott, mint amikor egy vizuális vonal is társul hozzá. A televízióban pedig két teljesen különálló ágban dolgoztam, a híradóban, ami nagyon fegyelmezett, előre megírt műfaj, ahol minden szónak jelentősége van, és a Főtér című műsorban, ami teljes szabadságot jelentett, ahol belenyúltunk a készülő tésztának a masszájába, fölmásztunk a toronyba, felültünk a szamár hátára, ott mindent ki lehetett próbálni. Nekem az volt a pályám legszebb időszaka, pont azért, mert ilyen vegyes volt. Akkor még egyedülálló voltam, és rettenetesen élveztem. Most a Család-barát magazint vezetem, ami szintén elég vegyes, vannak komolyabb és vannak viccesebb témák, zenések, a főzéssel vagy a barkácsolással kapcsolatosak, és vannak aktuális közéleti témák, amelyek több koncentrációt igényelnek.

Novodomszky Éva - Fotó: Major Árpád

A képernyős öltözködésnél meg tudod őrizni a saját stílusod?

Ez változó, mert a stylist csoport több tucat embert öltöztet, és nem mindig találjuk meg azt, ami leginkább megfelel a stílusomnak.

Írogatnak neked a nézők? Mire kíváncsiak?

Kapok leveleket, ezen a télen a fő téma az volt, hogy november óta meg voltam fázva, és ez az adásból többször kiderült. Nagyon helyesek voltak a nézők, mert recepteket küldtek, hogy kell csodakoktélt készíteni, sőt még egy háziorvos is felhívott az adás során, hogy menjek el hozzá és gyógyíttassam meg magam. Természetesen ahogy változik az életem, úgy változik az is, hogy mikor milyen tartalmú leveleket kapok a nézőktől.

Most jól tükrözi az életedet a műsor, amit készítesz.

Igen, a Család-barát nekem nagyon jó időszakban jött, mert emellett lehet élni, nem hajnalban és nem éjszaka van, a hétvégi adásokat felvesszük hétköznap, így el tudom reggel vinni a gyerekeket az iskolába, óvodába, és délután is sokszor értük tudok menni. Emellett nagyon sok olyan témával foglalkozik, ami nekem is fontos, ami engem is foglalkoztat. Sokszor nem is úgy kérdezek, mint egy újságíró, hanem úgy, mint egy anya.

Milyen terveid vannak szakmailag?

Változatlanul szeretem a televíziót, a Család-barát magazint, de mivel a családi vállalkozásunk is több felé ágazik, egyre többet foglalkozom az étteremmel és a koktélbárral is. Salvo beszél magyarul, de sok mindenben segítek neki, a hivatali ügyek, papírmunkák intézésében, a marketingben. Ma este például a koktélbár étel- és itallapját találjuk ki együttesen.

Te egy ismert arc vagy, mennyire előnyös ez az étterem és a koktélbár számára?

Az étterem megnyitásánál éreztük, hogy érdekli az embereket ez a felállás, hogy szicíliai férje van a magyar kislánynak, kíváncsiak voltak mit tudunk összehozni. Azóta a Trattoria La Coppola már számos díjat is szerzett, többek között a Best of Budapest díjat, és az olasz vendégszeretet egyik díját.

Nagy hatást gyakorolt az életedre az olasz kultúra, Te milyen nyomot hagytál Cefalun? Például a férjed családjánál van valami, ami szarvasi vagy magyar? Mennyire ismerik és szeretik Magyarországot?

Mindig olyan ajándékot viszek nekik, ami magyar. Az anyósomnak van olasz nyelvű magyar szakácskönyve, amiből ő nagyon lelkesen főzi a pörköltet, a gulyást és a többi magyar ételt. Apósomnak magyar borai és magyar pálinkái vannak. Sógornőmet meg szoktam ajándékozni magyar gyógyvizekből készült kozmetikumokkal. Az ő kisfiának Rubik kockát vittünk, meg okos tojást. Anyósom szereti a herendi porcelánokat, és lenyűgözik az olasz nyelvű idegenvezetéseknek azok a részei, amikor arról mesélnek a dunai hajón, hogy mi mindent találtak fel a magyarok. Salvo nagyon szeret Magyarországon élni és erről őszinte lelkesedéssel tud beszélni Szicíliában. Szeretem azt az életigenlést, ami árad a szicíliai életmódból, és amihez én is könnyen csatlakoztam, hiszen nálunk Szarvason is ehhez szoktam hozzá, anyukám is kacagós, nagymamám és dédnagymamám is ilyen volt, és én is ilyen vagyok.

A lávaköves asztal Santo Stefano di Camastra-ból érkezett a szentendrei kertbe

 

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. 

Az organikus építészet fantasztikus példája az amerikai Kendrick Bangs Kellogg építész által tervezett ház Joshua Tree közelében.

 

Az idei évben, 2017-ben az iF Design Award-on kívül a KAZA Concrete TRE háromdimenziós, rendkívül dinamikus, hatszögletű csempecsaládja elnyerte a ' Design Award Winner 2017 Platinum díjat is. Nem is csodáljuk!

Az ipari méretű tömegtermelésre szakosodott, az innovációra és a tervezésre dollármilliókat fordító szemüveggyártó óriásmárkák mellett szinte lehetetlen labdába rúgnia egy mindössze néhány (de annál lelkesebb) főt számláló magyar cégnek.

 

Képes adatbázis ajánló

Trenkwalder tárgyaló

Trenkwalder tárgyaló

Forrás: 
Archimon Építész Stúdió