Egy kávé Radics Gigivel

Szerző: 
2015.11.18.
Egy kávé Radics Gigivel - Fotó: Szalontai Zsombor

Mozgalmas hónapok állnak mögötted, mi történik most körülötted?

Nagyon sok minden történt velem az elmúlt időben, de most az előttem álló feladatokra koncentrálok. Gondolok az István a királyra, amelyben Réka szerepét játszom, készülök a gyerekeknek szóló zenés akció-mese, a Játékkészítő Hajas baba szerepére. Az megtiszteltetés ért, hogy október 26.-án Havasi Balázs meghívására New Yorkba, a Carnegie Hall színpadán léphetek fel, ez egy óriási lehetőség számomra. December 21.-én Vasovski Norbert DJ és a Magyar Virtuózok közös koncertjén, a Papp László Budapest Sportarénában énekelhetek két dalt, az egyik kifejezetten erre az alkalomra született a másik, a Vadonatúj érzés című slágerem, szimfonikus zenekarra hangszerelve. Ez a zenei stílus egy új műfaj izgalmas kísérlete, amelyben Werner Gábor zeneszerző-karmester közreműködésével az elektronikus zenei program, szimfonikus zenekarra hangszerelve szólal meg. Ugyanakkor a klasszikus zenei hangzás mellett a szuperprodukció látványos, a show műfaj lenyűgöző vizuális világával is szórakoztatja a közönséget.

Izgulsz a koncertjeid előtt?

Egy kávé Radics Gigivel - Fotó: Szalontai Zsombor

Többnyire már nem izgulok. Amikor egy előadónak heti rendszeres fellépései vannak, akkor kialakul egyfajta rutin a fellépésekre való készülésben és idő sem marad aggódni. A nyár is ilyen volt sorozatosan koncerteztem. Egyik alkalommal a menedzserem, Sárdi Mariann megkérdezte, hogy milyen volt tegnap és a fáradtságtól egyszerűen nem jutott eszembe, hogy mi is történt velem. Azért néha nagyon izgulok. Augusztusban a bécsi Operában énekelhettem rock-klasszikus slágereket, a Prágai Szimfonikusok 80 fős zenekarára hangszerelve, többek között a Led Zeppelintől a Kasmír című dalt. Be kell vallanom, ez a műfaj nem áll olyan közel hozzám, emiatt az utolsó pillanatig feszült voltam, de végül nagyon jól sikerült.

Melyik az a zenei világ, amelyben otthon vagy?

Amiben igazán nagyon jól érzem magamat az az R&B (Rhythm and Blues), ugyanakkor azt gondolom, hogy egy igazi énekesnek minden stílusban meg kell tudni szólalni. Szerencsére volt alkalmam több műfajban kipróbálni magamat. Kicsit megijedtem, amikor az a megtiszteltetés ért, hogy az István a király, Réka szerepére kértek fel. Egy olyan híres rock-operában énekelhetek, amelynek az első bemutatója idején még meg sem születtem. Réka szerepe egy olyan stílust képvisel, amit inkább a népdal hangzásvilága jellemez. Másfelől nagyon közel áll hozzám a gospel, a jazz, a soul zene világa, amelyekben otthon érzem magamat.

Mi az eredete, otthonról hoztad ezeket a vonzódásokat?

Fogalmam sincs. Édesapám vendéglátós zenész, ő nem annyira ismerte ezeket a dalokat. Imádta Michael Jacksont, de rajta kívül alig ismert mást. Vidéken nőttek fel, internet sem volt, így nem is tudhatták, hogy ki-kicsoda. Ma sokkal könnyebb. A világhálón én is számos előadót felfedeztem, akik ma is inspirálnak és nyomon követhetem a zenei világ változásait.

Egy kávé Radics Gigivel - Fotó: Radics Gigi Official

Néhány évvel ezelőtt Quincy Jones, aki többek között számos mai világsztárt is felfedezett, azt mondta rólad, hogy a világ öt legígéretesebb tehetsége egyikének számítasz. Milyen hatása volt ennek az életedre?

Azt hiszem, egy ilyen értékelés után könnyen elbízhatná magát az ember, de nincs, semmi, ami nagyobb veszélyként leselkedne egy fiatal énekesre, mint az önteltség. Akkor még nem is tudtam rendesen angolul és a menedzserem fordította, amit Quincy Jones mondott nekem. Aggódót, hogy „elszállok”. Azért jó érzés volt, nem tagadom.

Az év elején Los Angelesben voltunk a családdal, angolul is tanultam, mert ez is olyasmi, amire év közben sosincs idő, mindig csak halogatjuk. Egyik alkalommal egy ismerősünk elvitt egy szórakozóhelyre minket, ahol énekesek, zenészek jammelnek (jam session). Így én is elénekeltem egy dalt Aretha Franklintől, a Respect-et. Sikerült meglepnem a közönséget.

A másik történet, hogy dúdolgatva sétáltam az utcán és mellém szegődött egy srác. Azt mondta, hogy jó a hangom és elhívott egy stúdióba, ahol R&B koncertre készültek. Mire odaértem kiderült, hogy ez egy casting a másnapi fellépés előtt. Ott ült egy nagyon szigorú tekintetű afroamerikai férfi, kifejezéstelen arccal rágózót. Már a nem tudom hányadik fellépőt küldte el, én meg fél órája a’capella énekeltem és semmit sem szólt. Azután kiderült, én tetszettem neki a legjobban és másnap, egy vérbeli R&B koncerten két dalt énekelhettem a fináléban.

Radics Gigi - Vadonatúj érzés (official video)

Alig vagy 19 éves, felkészültél a népszerűség elviselésének lelki terheire?

Nem tudom, hogy erre fel lehet-e készülni. Belecseppensz egy olyan világba, ami felrepít a csúcsra, aztán hirtelen nem tudsz vele mit kezdeni. Nagyon sok olyan sztár van, akinek az életén látjuk, hogy mi történik ilyenkor. Nemrég láttam egy dokumentumfilmet Amy Winehouse-ról, aki azt mondta, ha azzal kellene együtt élnie, hogy ő egy sztár, akkor végezne magával, mert ez számára elviselhetetlen lenne. Talán ezért is volt ennyire botrányokkal teli az élete.  Szerintem nagyon fontos a családi háttér, a támogatásuk. Ez egy biztos pont nálunk. Nagyon összetartó család vagyunk, és ez biztonságot nyújt nekem, másként nem is tudom elképzelni az életemet.

Egy kávé Radics Gigivel - Fotó: Szalontai Zsombor

Egy 1200 fős faluban nőttem fel, ahol az embereknek még beszélni is nehezükre esik, én is úgy kerültem, visszahúzódó lányként ebbe a világba, hogy alig bírtam megszólalni, semmit sem tudtam. A menedzseremnek rengeteget köszönhetek, négy éven keresztül, szinte mindenre megtanított, a világ dolgainak összefüggéseire, történelemre és, hogy miként kommunikálja az emberekkel. Quincy Jones mondta nekem, hogy nagyon sok tehetséget látott már és ott, ahol nem volt mögöttük egy támogató család, egy erős menedzsment, azok lassan elvesztek a hírnév felé vezető úton.

Egy délelőtti kis kávézásra találkoztunk, de látom diszkréten, nagyon stílusosan válogattad össze, hogy mi van rajtad, sminket, fülbevalót. Ezzel kelsz, ezzel fekszel?

Azt tudni kell rólam, hogy imádok sminkelni. Mindig el is mondom, ha nem énekelnék, akkor biztos ez lenne a szakmám. Bár azt nem tudom, hogy mennyire lenne türelmem máshoz. Azért természetesen a jelentősebb megjelenéseken, fotózáson, forgatásokon Szőnyi Zsófi készíti a sminkemet, a fellépéseimen és a mindennapok során pedig saját magam. Egy előadónak fontos, hogy milyen külsővel jelenik meg az utcán. Ne úgy nézzen ki, ahogyan felébredt az ágyban, bár volt már erre is példa.

Nagyon szeretek minőségi dolgokat vásárolni ruhában, sminkben egyaránt, de talán olyasmiket válogatok leginkább, ami elérhető a legtöbb ember számára. Ilyen például a Zara, ahonnét nagyon sok mindent szoktam vásárolni. Persze stylist is öltöztet, ezek azért drágább dolgok, amin azért elgondolkodnék, hogy meg tudnám-e venni. Nagyon szeretek öltözködni, de édesanyám az, aki amit megvesz nekem, az biztos, hogy jó rám. Ha én bemegyek egy boltba, akkor kis túlzással, de biztos, hogy még egy ugyanolyan farmert veszek magamnak, mint ami épp most rajtam van. Anyu az, aki pontosan tudja, hogy mi az, ami közel áll az ízlésemhez, de azért egy kicsit más is.

Volt olyan is, amikor az Eurovíziós Dalfesztiválra készültem Eli van Poeyer volt a stylistem, a Dolce & Gabbanaból hozott ruhákat. Nagyon tetszettek, de nem tudtam magamon elképzelni. Valahogyan az életkoromhoz sem éreztem, hogy illene. A végén azért mindig megszületik a megoldás.

Egy kávé Radics Gigivel - Fotó: Radics Gigi Official

Azt sem szeretem, amikor fel van kötve a hajam, mert nem szeretem a füleimet, ezen egy kicsit össze is vesztünk. Egy előadónak nagyon fontos, hogy úgy menjen fel a színpadra, hogy jól érzi magát, mert különben az a fellépés rovására megy.

A hazai tervezők felfedeztek már?

Igen többükkel nagyon jó kapcsolat alakult ki.  Náray Tamás, akinek nagyon szeretem a munkáit, az ő ruháit viselhetem a legtöbbször, most is a dzsekijében vagyok. Közeledik Havasi Balázs koncertje, a Carnegie Hall-ba és erre az alkalomra is Naráy Tamás alkotásaiban készülünk a fellépésre. Nagyon szeretem a dívás ruháit, nagyon jól érzem magamat bennük. Tóth Bori is több ruhát tervezett nekem, de most voltam Karamellnek az esküvőjén Zoób Kati egyik ruhájában és gyönyörű volt.

Sokszor kérdezik tőlem, hogy mikor fogok egy kicsit szexisebb ruhákban mutatkozni?! Azt tudni kell, hogy a kedvenc énekesnőm Beyoncé és ő bizony akár nagyon izgalmas ruhákban is ki tud állni a színpadra. Imádom, mert gyönyörű és szeretek mindent, amit csinál, de az biztos, hogy én még nem érzem magamat elég érettnek a szexis stílushoz. Azt hiszem, egy kicsit szolidabb lány vagyok, a magánéletemben is.  

Radics Gigi - Barna lány (Official Video)

Gondolkodsz azon, hogy milyen jövő felé visz ez az út?

Nagyon bízom abban, hogy sikerül majd megtalálnom a saját stílusomat, amit egyszerre szeret a közönség és a saját lelkialkatomhoz is a legközelebb áll, hiszen egy előadóművész számára az a legfontosabb, hogy hiteles legyen. Nagyon sokan esnek abba hibába - ebből a szempontból még én sem találtam meg a helyemet -, hogy nem azt éneklik, amiben a legjobbak lennének. Én az R&B, a jazzes hangzás és a népszerű, populáris zenei világ határán keresem azt, amiben a legjobb lehetnék.

 

https://www.facebook.com/radicsgigihivatalos?fref=ts

 

It's Always Tea-Time címmel nyílt nemzetközi kiállítás a Deák 17 Galériában, ahol 18 ország illusztrátora mutatja be Alíz Csodaországban témájú művét.

Az ünnepi hangulat a karácsonyi dekorációval kezdődik. Az IKEA és Villeroy&Boch idei kollekciójából válogattuk ki a legszebb díszeket, terítékeket, kiegészítőket.

A nemzetközi szinten elismert divattervező új területeken is kipróbálja alkotói kreativitását a divat mellett. Milyen tervei vannak? Miről szól regényének második kötete? Náray Tamással budapesti szalonjában beszélgettünk.

A hideg, fémes csillogás óriási trend, nem csoda, hogy a divattervezők mellett a belsőépítészeti piac nagy gyártói is meglovagolták. A metál csempékkel egyszerre vihetünk fényűző ragyogást az enteriőrbe, miközben optikailag tágíthatjuk, világosabbá is teghetjük általuk a teret. 

Képes adatbázis ajánló

Louis Vuitton store

Louis Vuitton store

Forrás: 
Alex Turco