Kert trendek és típusok

Kert trendek és típusok

 

.A természet szépsége persze örökzöld, de a trendek itt is változnak!

Hogyan legyen tehát álomszép a kertünk idén?

 

Kert trendek és típusok - Fotó: Tuba Kert

A kert eleganciája leginkább a koncepciótól függ, ez pedig sok esetben már a ház tervezésekor eldől, hiszen az arányok, a beeső fény iránya, a ház tájolása, a nyílászárók helye és iránya mind meghatározza majd, hogy hová mit érdemes ültetni, illetve milyen növények bírják majd az aktuális fény – és talajviszonyokat.

Azonban mindig vannak olyan tervezési, elrendezési ötletek, melyekkel könnyedén elérhetjük, hogy kertünk egész évben mutatós, szép, színes legyen.

  1. A virágzásdinamika elve.

Ez azt jelenti, hogy február végétől október végéig mindig, folyamatosan legyen éppen virágzó, éppen nyíló, pompázatos növényünk a kertben – kezdve a tavaszi virágoktól, mind a krókuszok, majd a tulipánok, nárciszok és a jácint, kicsit később a szegfűk, szellőrózsák és így tovább…

 

Kert trendek és típusok - Fotó: Tuba Kert

 

Ugyanaz a kert így hónapról hónapra, szezonról szezonra más és más lehet, mindig új arcát mutatva.

Ehhez persze a tudatos ültetési rend elengedhetetlen, azonban vannak olyan esetek, amikor éppen az összevisszaság, a látszólagos rendezetlenség lesz a befutó.

Látványos és nagyon izgalmas figyelni, vajon miként is mutat majd a rendezett összevisszaság. A vadvirágok magjait ugye árulják az üzletekben, mindig feltüntetve azokon a vetési és virágzási időt – így könnyedén meg tudjuk tervezni, hogy mikor, mit vessünk, és folyamatosan gyönyörű, vadvirágos rétet varázsolhatunk a kertünkből. Gondoljunk csak a természetben előforduló, gyermekkori emlékeinkre, ahol a pipacsok, szegfűszegek és vadmargaréták között szaladgáltunk lenge kis ruhácskáinkban, a zümmögő méhek zajában a gyorsan szálló pillangókat kergetve.

 

Kert trendek és típusok - Fotó: Tuba Kert

 

Ilyen vadvirágos rétet akár mi is kialakíthatunk saját kertünkben, a vadvirágmag-keverékeket véletlenszerűen elszórva, éppúgy fognak majd nálunk is pompázni a pipacsok, szarkalábak és vadmargaréták.

 

Kert trendek és típusok - Fotó: Tuba Kert
Kert trendek és típusok - Fotó: Tuba Kert

 

3. Az évelő-virág alkalmazás technikája

 

Ehhez az alábbi lesz a koncepció: veszünk sokféle növényt, és úgy ültetjük, mintha rendezetlenül nőnének, nyílnának egymás mellett, miközben e mögött a koncepció mögött nagyon is tudatos tervezés van: tudni, figyelni kell, melyik mikor nyílik, jó, ha ügyelünk a színek összhangjára, és még számtalan más dologra.

Annak, aki a kertet inkább funkcionálisan szeretné használni, és nem annyira a színes virágok látványában gyönyörködne, annak is mutatott nagyszerű ötleteket Péter. Ilyen például

 

4. A nyári konyha trend

És ez most nem csak azt jelenti, hogy kellemes, kiülős kert-berendezéseket, kerti bográcsot, kemencét, vagy grillezőt, illetve bármilyen más, szabadtéri főző - és sütő berendezéseket készítettünk vagy vásárolunk, habár ez is elengedhetetlen feltétele a kültéri vendégvárásnak – hanem leginkább azt, hogy mint nagymáink korában, mi magunk termesztjük meg a kiskerti növényeket. Fűszer – és veteményeskertünk szép, mutatós kő – vagy betonládákban nem csak stílusosabban, szebben mutat, hanem a magasban való elhelyezésnek köszönhetően még a kutya, vagy a cica sem bántja majd a friss zöldborsót, paradicsomot, epret, paprikát…

 

Kert trendek és típusok - Fotó: Tuba Kert

 

Ahogyan az sem hátrány, hogy szívesebben kertészkedünk mi is úgy, ha nem kell olyan mélyre lehajolni.

A kerti munka után pedig jól esik a pihenés! A kerti medencék épített, mesterséges látványa után a vizet és vízpartot természetes formában akár saját kertünkben is élvezhetjük! 

 

Kert trendek és típusok - Fotó: Tuba Kert

 

Ehhez pedig nem kell más, mint egy mutatós, látványos, virágokkal és vízinövényekkel körvett kerti tó, fürdő tó.

 

5. A kerti tavak, fürdő tavak trendje

Meghitt, pihenésre csábító már a látványa is a hintaszékből vagy a kerti pihenőből: kis szökőkutat, vízesést, vagy akár sziklatömböt is építhetünk bele vagy mellé, melynek csobogása jótékonyan, pihentetően hat testünkre, szellemünkre. 

 

Kert trendek és típusok - Fotó: Tuba Kert

 

Nem véletlenül egyre népszerűbb manapság, hiszen amellett hogy bujább, természetesebb látványt ad, szemben a medencékkel – vegyszermentesen szűri a vizet. Köszönhető ez egy beépített, alaposan megtervezett szűrőrendszernek, mely biológia úton szűri meg a vizet, vizánek tisztításáról stabil, aerob baktériumkultúrák gondoskodnak.

 

Kert trendek és típusok - Fotó: Tuba Kert

 

A jól megtervezett, professzionális megoldásoknak köszönhetően akkor is szűrnek a baktériumaink, amikor meleg van, így nem algásodik el a tavunk, ahol speciálisan, a szűrőzóna számára kiválasztott vízinövényfajokkal biztosíthatjuk számukra az oxigén ellátást.

 

Kert trendek és típusok - Fotó: Tuba Kert

 

Válasszuk bármelyiket, trendi kertünk nem csupán szép lesz, de személyes igényeinknek, a család életmódjának is megfelel majd, ha tudatosan átgondolt koncepciókkal, megfelelő szakembergárdával állunk neki a tervezésnek, kivitelezésnek – és persze, nem feledkezünk meg a folyamatos, szakszerű karbantartásról sem.

 

Kert trendek és típusok - Fotó: Tuba Kert

 

Egy kreatív lakberendező számára nem lehet akadály a kicsiny méret: jó elosztással, praktikus elrendezéssel, harmonikusan megválasztott formák és színek alkalmazásával még a legkisebb terű lakásból is szemrevaló otthonmegoldások születhetnek.

A nemzetközi szinten elismert divattervező új területeken is kipróbálja alkotói kreativitását a divat mellett. Milyen tervei vannak? Miről szól regényének második kötete? Náray Tamással budapesti szalonjában beszélgettünk.

A cdc Ingatlan örökpanorámás, luxus kivitelezésű lakásokat kínál, festői környezetekben!

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. 

Képes adatbázis ajánló

tolóajtó

tolóajtó

Forrás: 
Alex Turco