Marcel Wanders Budapesten

Forrás: 
Marcel Wanders
2016.12.05.
Marcel Wanders - Fotó: Tino Vacca

Marcel Wanders, a világ élvonalbeli holland tervezője, akinek már mintegy 1900 különböző munkája látható, használható a világon, Budapesten járt, és elárulta, olyannyira izgalmasnak tartja fővárosunkat, hogy szeretne itt is új projekteken dolgozni.

 A neves designer által alapított Marcel Wanders Design Award átadása előtt lehetőségünk volt beszélgetni vele a MOME épületében.

Elárulja, hogy jelenleg milyen projekteken dolgozik?

Egy részük még titkos, de több munkánk van folyamatban olyan nagy ügyfelek részére, mint például a Baccarat, az Alessi, a Christofle, de jövő évben nyitunk egy új szállodát Dohában, ezt követi egy másik hotel Mallorcán. És remélem, hogy hamarosan Budapesten is fogok izgalmas projekteken dolgozni.

CYBEX Parents kollekció, 2016 - Fotó: Marcel Wanders

Az Ön tárgyai egyszerre játékosak, izgalmasak, provokatívak, innovatívak és szerethetőek, milyen tervezői koncepció bújik meg mögöttük?

Mivel nagyon különböző tárgyakat tervezünk, nincs olyan koncepció, amely mindegyikre igaz lenne és felülírná a többit, hiszen mindig más a tervezői folyamat. A tervezés lényege, hogy középpontjában mindig az ember álljon, hogy a létrejött alkotás megérintse, hasson a lelkére. Létrehozott tárgyaink, projektjeink romantikusak, humanisztikusak, mindig tanulunk a történelemből, hogy aztán tovább vigyük értékeit, tapasztalatait, beépítsük a jelenbe, a jövőbe. Hitvallásom szerint a jó design visszanyúlik a múltba, és azon alapulva teremt új dolgokat a jövőben. Hiába oktatják arra a designereket, hogy szakítsanak a múlttal, ez nevetséges, ugyanúgy ahogy a modernizmus tanítása is, miszerint a múltat figyelmen kívül kell hagyni, amikor a jövőnek alkotunk. Ez elfogadhatatlan, hiszen a jó design a kultúránk része, ami öröklődik nemzedékről nemzedékre. Nagyon fontos, hogy a design értékelve legyen. Arról sem szabad elfelejtkezni, hogy mi emberek, érző lények vagyunk, nem vagyunk azonosíthatóak az agyunkkal. A racionalizmus a humanizmus ellentéte. A jó design pedig ismétlem, inkább romantikus, humanisztikus, emocionális, barátságos, és része a kultúránknak.

Louis Vuitton, Chaise longue, Objets Nomades kollekció, 2016 - Fotó: Marcel Wanders
Louis Vuitton, Chaise longue, Objets Nomades kollekció, 2016 - Fotó: Marcel Wanders

Mi az, amit a legjobban élvez a munkájában?

Úgy szoktam elmagyarázni, hogy a design olyan, mint amikor puzzle-t rakunk ki. Az ügyfél és én, a tervező belerakjuk egy dobozba, hogy mivel tudunk játszani, mik az elvárások, mik a lehetőségek, milyen a gyártási kapacitás, milyen ötleteink és emberi erőforrásaink vannak. Szóval van két részünk, amit összeöntünk egy dobozba, így kapunk összesen mintegy 15.000 puzzle darabkát, amelyekből létre kell hoznunk együtt a megoldást, mondjuk egy 500 darabos puzzle-t a folyamat végére. Ahhoz, hogy kitisztuljon a kép, ki kell dobálnunk a dobozból a felesleges darabokat. És a megoldás az utolsó 10 százalék , amikor megszületik az alkotás.

Louis Vuitton, Chaise longue, Objets Nomades kollekció, 2016 - Fotó: Marcel Wanders

Egy jó designnak mindig kell, hogy funkciója is legyen?

Funkcionalitás nélkül nem létezik a design, de az minimum elvárás, hogy egy tárgy funkcionális legyen. Az nevetséges, ha a designer arra büszke, hogy létrehozott egy tárgyat, aminek van funkciója. Természetesen a funkcionalitás fontos, főleg ha egy új funkciót talál ki, amely nem létezett addig. De a funkció mindig az alap. A jó design sokkal több, mint a funkció. Vegyünk példának egy házat. Egy ház nem ér semmit funkció nélkül, de amikor tulajdonosa elkezdi magyarázni, hogy miért szereti, akkor csupa emocionális dolgot fog mondani, hogy miért olyan szép, miért tetszik annyira neki. Ezek azok az értékek, amelyektől jó lesz egy design.

Baccarat, Le Roi Soleil csillár, 2016 - Fotó: Marcel Wanders

Van kedvenc design tárgya, amit visel, vagy használ?

Van egy bőröndöm, amit nagyon szeretek, FPM –Kame, amelyet Nendo tervezett, és természetesen többet is használok az általam tervezett tárgyak közül.

Van olyan tervezői álma, amely még nem vált valóra?

Igen, szeretnék alkotni valamit Budapesten. Nagyon szeretem a városukat, gyönyörűek az épületek, és nagyon sok lehetőséget látok itt, amelyet talán észre sem vesznek azok, akik itt töltik a mindennapjaikat.

Safilo, Unsee szemüvegkollekció, 2016 - Fotó: Marcel Wanders

Mit tanácsolna a fiatal magyar designereknek?

A design nagyon nemzetközi, ezért ha valaki ezen a területen akar érvényesülni, akkor legalább egy idegen nyelven, leginkább angolul kell beszélnie. Még akkor is, ha a magyar piacon dolgozik, az információk többségét angolul tudja megszerezni. Nyitottnak kell lenni a világra, ahogy mi Amszterdamban is nagyon kreatívak vagyunk, fogékonyak az új és szokatlan ötletek befogadására.

Emlékszik arra, hogy miért pont designer akart lenni?

Ez nagyon profán, édesanyámnak és édesapámnak volt egy üzlete, és ha valamit ott eltörtem, összeszedtem a széttört darabokat és összeraktam. Mindig nagyon szerettem a tárgyakat, emlékszem, imádtam ajándékokat készíteni, és nagyon boldog voltam, hogy örömet szereztem velük másoknak!

RIJKS, Masters of the Golden Age, 2016 - Fotó: Marcel Wanders
RIJKS, Masters of the Golden Age, 2016 - Fotó: Marcel Wanders

 

Marcel Wanders cum laude szerezte diplomáját a Hogeschool voor de Kunsten-ben (ArtEZ

Institute of the Arts), Arnhemben, 1988-ban, miután eltanácsolták az Eindhoven Design

Academiáról. 2014-ben sikeresen megszerzett egy Executive MBA-t az INSEAD-en.

 

Saját tervező stúdióját 1995-ben nyitotta meg Amszterdam lüktető szívében, és 1996-ban gyorsan a nemzetközi figyelem fókuszába került ikonikus Knotted székével, amelyben a high tech anyagokat „low tech” gyártási technológiákkal ötvözte.

Jelenleg 52 nemzetközi design szakértővel dolgozik együtt. Marcel Wanders termék, enteriőr tervezőként és művészeti igazgatóként is igen termékeny, több mint 1900 projektje mindenütt megtalálható a világon, amelyeket magán megrendelőknek és olyan prémium márkáknak tervez, mint többek között az Alessi, Baccarat, Christofle, Bisazza, Kosé Corporation/Cosme Decorte, Kameha Group, KLM, Flos, Hyatt Hotels Corporation, Louis Vuitton, Miramar Group, Morgans Hotel Group, Swarovski, Puma.

2001-ben Marcel Wanders a sikeres design márka, a Moooi társ alapítója, amelynek művészeti igazgatója is.

Marcel Wanders munkáiban gyakran ötvözi az innovatív anyagokat és technikákat a jól ismert történelmi stílusokkal és archetípusokkal, melyekhez a felhasználók könnyen tudnak kapcsolódni, ezáltal időtálló és fenntartható tárgyakat és környezetet alkotva.

A designer munkái között igen jelentős helyet foglalnak el a belsőépítészeti tervek, köztük a lenyűgözőbb látványt a Kameha Grand Zurich (2015), az  Andaz Amsterdam Prinsengracht (2012), a Kameha Grand Bonn (2010) és a South Beach Miami (2008) szállodák nyújtják, amelyek a világ legkülönbözőbb és legnevesebb díjait nyerik a luxusszállodák világában.

A designer munkái láthatók a világ legjelentősebb design gyűjteményeiben, így a Pompidou Központban – Párizs - a MoMA-ban – New York – NY, a Modern Művészetek Múzeumában – San Francisco - a London’s Victoria & Albertben – Egyesült Királyság, Amsterdamban a Stedelijk Múzeumban, és még sorolhatnánk.

 

CYBEX Parents kollekció

CYBEX Parents kollekció, 2016 - Fotó: Marcel Wanders

Marcel Wanders a CYBEX cégnek olyan gyerekbútor és kiegészítő kollekciót tervezett, amely ahogy neve is utal rá, tökéletesen illeszkedik a felnőttek környezetéhez. A designer és a CYBEX alapítója, Martin Pos munkamódszerének közös vonása, hogy mindketten a megszokottól eltérő, új utakat keresnek a termékfejlesztésben. A közös gondolkodás eredményeként született meg a Parents család, amely kicsiknek és nagyoknak egyaránt sok örömet szerez a családban. Megélni a legmesésebb álmaidat! Living your most faboulous dream! szólít fel a kollekció szlogenje. A magas etetőszék és a hintaszék alapjául Marcel Wanders ikonikus „Monster Széke” szolgált. „A gyerekbútoroknak is stílusosnak, de vidámnak, játékosnak kell lenniük, modernnek, ugyanakkor biztonságosnak. Mi olyan designbútor kollekciót hoztunk létre, amely összhangban van a szülők városi életstílusával, akik az újszülött érkezése után is folytathatják megszokott életmódjukat.” – hangsúlyozta Marcel Wanders.

CYBEX Parents kollekció, 2016 - Fotó: Marcel Wanders

A Monster szék motívumait hordozó etetőszék amellett, hogy kényelmes ülést nyújt a kicsiknek, esztétikailag is kitűnően illeszkedik minden konyhába és étkezőbe.

CYBEX Parents kollekció, 2016 - Fotó: Marcel Wanders

A Rocker a klasszikus hintaszék kortárs megfogalmazásban, amely a lakás bármely pontján édes álomba ringatja a kisgyermeket.

CYBEX Parents kollekció, 2016 - Fotó: Marcel Wanders

A hintaszékhez hasonlóan a Bouncerben is biztonságosan izeghet-mozoghat a gyermek.

CYBEX Parents kollekció, 2016 - Fotó: Marcel Wanders

 

Hausschwein, a kis tároló malac hátán lovagolhat is a gyermek, miközben a két fülébe kapaszkodik, a játék után pedig a hasában kényelmesen elférnek a játékok.

 

 

RIJKS, Masters of the Golden Age, 2016 - Fotó: Marcel Wanders

A legutóbbi Marcel Wanders kiadvány, a "Rijks, Masters of the Golden Age" limitált példányszámú könyve a Rijksmuseum tekintélyes "Gallery of Honour" 17. századi holland remekműveinek állít emléket.

 

Photos: Marcel Wanders

 

It's Always Tea-Time címmel nyílt nemzetközi kiállítás a Deák 17 Galériában, ahol 18 ország illusztrátora mutatja be Alíz Csodaországban témájú művét.

A nemzetközi szinten elismert divattervező új területeken is kipróbálja alkotói kreativitását a divat mellett. Milyen tervei vannak? Miről szól regényének második kötete? Náray Tamással budapesti szalonjában beszélgettünk.

Az ünnepi hangulat a karácsonyi dekorációval kezdődik. Az IKEA és Villeroy&Boch idei kollekciójából válogattuk ki a legszebb díszeket, terítékeket, kiegészítőket.

A hideg, fémes csillogás óriási trend, nem csoda, hogy a divattervezők mellett a belsőépítészeti piac nagy gyártói is meglovagolták. A metál csempékkel egyszerre vihetünk fényűző ragyogást az enteriőrbe, miközben optikailag tágíthatjuk, világosabbá is teghetjük általuk a teret. 

Képes adatbázis ajánló

EMKE, flying trees

EMKE, flying trees Budapest