Az art deco vonzásában

Art Deco ékszerek / White and Black ékszerbolt - Fotó: Bíró Ádám

Koós Lili ékszertervező és gyémántszakértő kedvenc stílusát, az art deco-t mutatja be a kor ékszerdivatján keresztül.

"Live and forget the past!” –vagyis "Élj, és felejtsd el a múltat!" Ez a lett a jelszava az I. világháborút követő húszas éveknek, mellyel kezdetét vette az art deco, vagyis a dekoratív művészet korszaka. A háború alatt a fronton harcoló férfiak helyét a nők vették át, így korábbi életvitelüknek búcsút mondva, igényeik és életstílusuk is végérvényesen megváltozott. Megjelent az önálló, a férfiaktól független, szabad életet élő, ugyanakkor szexi nő, aki erősen sminkeli magát, rövid ruhában jár és nem „fél” már a napbarnított bőrtől sem. Tökéletes karakterével Victor Margueritte „Garçonne” című regényében találkozhatunk.

Art Deco ékszerek / White and Black ékszerbolt - Fotó: Bíró Ádám

Tombolt a táncőrület: hódít a jazz, a charleston és a tangó, az emberek szinte minden pillanatban élvezni akarták a szabadságot és a szórakozást. Ezt az életérzést a legjobban talán F. Scott Fitzgerald 1925-ben – a párizsi világkiállítás évében - megjelent Nagy Gatsby-jében kapjuk vissza.   

Természetesen a divat is hatalmasat változott: a szépségideál a fiús, karcsú nő lett.  Megjelentek – az építészetben és a művészetben is - a geometrikus formák, az egyszerűbb szabásvonalak, az ejtett derékvonal, a rövid haj, a vörös ajkak, és az erős tusvonal.  Ebben a korszakban lépett a divat színpadára Coco Chanel, Jeanne Lanvin, Mainbocher, Madeleine Vionnet, Lucien Lelong és Jean Patou valamint a „cipőkirály”, André Perugia. A hölgyek közül Chanel és Vionnet volt a korszak nőideljának tökéletes megtestesítője.

Alapvető hatással volt az art deco stílusának kialakulására Tutanhamon fáraó sírkamrjánáka 1922-es feltárása. Tutanhamon sírkamrája volt az egyetlen, amely érintetlenül maradt ránk ( a többi sírhely kincsei sírrablók áldozatává vált), így az onnan előkerült hatalmas kincsömeg, valamint a feltárást övező figyelem jókora Egyiptom-őrülethez vezetett: a művészetben és a divatban megjelentek az ókori Egyiptom díszítővilágának színei és mintái.

Art Deco ékszerek / White and Black ékszerbolt - Fotó: Bíró Ádám

Most pedig jöjjenek az ékszerek! A formák, a felhasznált anyagok újszerűen hatottak az akkori ékszertervezésre.  A jazz, a charleston és a tangó hódításával az emberek elkezdtek Afrika és a Dél-Amerika iránt érdeklődni. Így lett nagy kedvenc a korál, az onyx, a jade, a gyöngy, a türkiz, a gyöngyház és persze brillek. Imádom a korszak fejpántjait is – amik egyébként ismét divatba jöttek - csak drágakőből vagy textilből, drágakővel díszítve készültek. De ne menjük el szó nélkül a divat nagyasszonyának, Coco Chanelnek ékszer „forradalma” mellett sem, hiszen ő hozta divatba a bizsu ékszereket. Azelőtt a hölgyek leginkább csak a valódi ékszerekhez, drágakövekhez ragaszkodtak, de Chanel egyedi, kézzel készült és magas minőségű bizsuinak nem tudtak ellenállni. Nagy trend lett a gyöngy: több sorban viselték akár nyakláncként - sokszor a hátra lógatva - ,  díszes zárral, vagy karkötő formájában.  Divat lett a bross és a vékony, ékszerszerű karórák drágakővel díszítve.

Art Deco ékszerek / White and Black ékszerbolt - Fotó: Bíró Ádám

Az art deco az egyik kedvenc stílusom, a kollekcióimhoz leginkább használt inspirációs forrásom. Megtestesíti azt a bájt és érzékenységet, amit az I. világháború után megszületett önálló, céltudatos, független nőideálból a változások ellenére sem tűnt el, ahogy a mai nőkből sem fog sosem.

Art Deco ékszerek / White and Black ékszerbolt - Fotó: Bíró Ádám

 

Leírhatatlanul mesés volt Náray Tamás tavasz-nyár 2016 kollekciójának, a Rose de Maquillage-nak a bemutatója, amely már a tavasz illatát, színeit idézte. Összefoglaló Náray Tamás rajzaival.

"A gondos tervezéssel és aprólékos kézimunkával létrehozott ékszerek "átlelkesülnek" és saját egyedi és utánozhatatlan személyiségükkel csalogatják magukhoz majdani viselőjüket."

A karácsonyi ajándékokat repülő rénszarvasok húzta szánon hozó Télapó főleg az amerikai filmeknek köszönhetően kerül be egyre inkább a köztudatba. A szarvasok mind cukik, a leghíresebb pedig vezetőjük, a világító piros orrú Rudolf.

Egyre többen választják a hazai ékszertervezőket, hiszen igazán különleges és egyedi darabokra bukkanhat az ember, ha vágyik valami olyan kiegészítőre, ami nem fog százszor szembejönni az utcán.

Képes adatbázis ajánló

Estélyi ruha kollekció

Estélyi ruha kollekció

Forrás: 
Daalarna