Az art deco vonzásában

Art Deco ékszerek / White and Black ékszerbolt - Fotó: Bíró Ádám

Koós Lili ékszertervező és gyémántszakértő kedvenc stílusát, az art deco-t mutatja be a kor ékszerdivatján keresztül.

"Live and forget the past!” –vagyis "Élj, és felejtsd el a múltat!" Ez a lett a jelszava az I. világháborút követő húszas éveknek, mellyel kezdetét vette az art deco, vagyis a dekoratív művészet korszaka. A háború alatt a fronton harcoló férfiak helyét a nők vették át, így korábbi életvitelüknek búcsút mondva, igényeik és életstílusuk is végérvényesen megváltozott. Megjelent az önálló, a férfiaktól független, szabad életet élő, ugyanakkor szexi nő, aki erősen sminkeli magát, rövid ruhában jár és nem „fél” már a napbarnított bőrtől sem. Tökéletes karakterével Victor Margueritte „Garçonne” című regényében találkozhatunk.

Art Deco ékszerek / White and Black ékszerbolt - Fotó: Bíró Ádám

Tombolt a táncőrület: hódít a jazz, a charleston és a tangó, az emberek szinte minden pillanatban élvezni akarták a szabadságot és a szórakozást. Ezt az életérzést a legjobban talán F. Scott Fitzgerald 1925-ben – a párizsi világkiállítás évében - megjelent Nagy Gatsby-jében kapjuk vissza.   

Természetesen a divat is hatalmasat változott: a szépségideál a fiús, karcsú nő lett.  Megjelentek – az építészetben és a művészetben is - a geometrikus formák, az egyszerűbb szabásvonalak, az ejtett derékvonal, a rövid haj, a vörös ajkak, és az erős tusvonal.  Ebben a korszakban lépett a divat színpadára Coco Chanel, Jeanne Lanvin, Mainbocher, Madeleine Vionnet, Lucien Lelong és Jean Patou valamint a „cipőkirály”, André Perugia. A hölgyek közül Chanel és Vionnet volt a korszak nőideljának tökéletes megtestesítője.

Alapvető hatással volt az art deco stílusának kialakulására Tutanhamon fáraó sírkamrjánáka 1922-es feltárása. Tutanhamon sírkamrája volt az egyetlen, amely érintetlenül maradt ránk ( a többi sírhely kincsei sírrablók áldozatává vált), így az onnan előkerült hatalmas kincsömeg, valamint a feltárást övező figyelem jókora Egyiptom-őrülethez vezetett: a művészetben és a divatban megjelentek az ókori Egyiptom díszítővilágának színei és mintái.

Art Deco ékszerek / White and Black ékszerbolt - Fotó: Bíró Ádám

Most pedig jöjjenek az ékszerek! A formák, a felhasznált anyagok újszerűen hatottak az akkori ékszertervezésre.  A jazz, a charleston és a tangó hódításával az emberek elkezdtek Afrika és a Dél-Amerika iránt érdeklődni. Így lett nagy kedvenc a korál, az onyx, a jade, a gyöngy, a türkiz, a gyöngyház és persze brillek. Imádom a korszak fejpántjait is – amik egyébként ismét divatba jöttek - csak drágakőből vagy textilből, drágakővel díszítve készültek. De ne menjük el szó nélkül a divat nagyasszonyának, Coco Chanelnek ékszer „forradalma” mellett sem, hiszen ő hozta divatba a bizsu ékszereket. Azelőtt a hölgyek leginkább csak a valódi ékszerekhez, drágakövekhez ragaszkodtak, de Chanel egyedi, kézzel készült és magas minőségű bizsuinak nem tudtak ellenállni. Nagy trend lett a gyöngy: több sorban viselték akár nyakláncként - sokszor a hátra lógatva - ,  díszes zárral, vagy karkötő formájában.  Divat lett a bross és a vékony, ékszerszerű karórák drágakővel díszítve.

Art Deco ékszerek / White and Black ékszerbolt - Fotó: Bíró Ádám

Az art deco az egyik kedvenc stílusom, a kollekcióimhoz leginkább használt inspirációs forrásom. Megtestesíti azt a bájt és érzékenységet, amit az I. világháború után megszületett önálló, céltudatos, független nőideálból a változások ellenére sem tűnt el, ahogy a mai nőkből sem fog sosem.

Art Deco ékszerek / White and Black ékszerbolt - Fotó: Bíró Ádám

 

Bár mindenki imádja az óriáspandákat, mostanra világszerte már csak kevesebb, mint 2000 példányuk él. A TOMS örömmel támogatja a WildAid óriáspandák megóvásának szentelt programjait, melyek többek között Kína Szecsuán tartományában folynak, hogy a pandáknak még sok generációja élhessen velünk a Földön. 

Szandi és Zsófi már a tanulástól kezdve közös utakon haladt, így mindenben számíthatnak egymásra. Mind az inspirációk gyűjtését, mind a tervezést, mind a modellezést együtt csinálják…

Metcalf Éva munkái egyszerűen magával ragadóak, az anya-lánya szettek sugároznak a gondoskodástól. Egyszerű,  kifinomult, divatos és kényelmes viselet mindkét lánynak, melyek itthon is elérhetőek.

Leírhatatlanul mesés volt Náray Tamás tavasz-nyár 2016 kollekciójának, a Rose de Maquillage-nak a bemutatója, amely már a tavasz illatát, színeit idézte. Összefoglaló Náray Tamás rajzaival.

Képes adatbázis ajánló

TAG Heuer gyűrű

TAG Heuer gyűrű

Forrás: 
TAG Heuer gyűrű