Koós Lili luxus ékszerei

Forrás: 
2016.03.08.

Koós Lili high end ékszerei – Liko márkanév alatt - hagyományos ötvöstechnikával, nemesfémekből, drágakövekből készülnek, ragyogásukkal a belső szépség kifejezésének eszközei.

Amikor találkozol valakivel, mit árul el Neked, hogy milyen ékszert visel?

Legelőször azt nézem meg, hogy van-e rajta ékszer, a szín- és formaválasztás a többi kiegészítővel sokat elárul a személyiségről. Amikor jönnek hozzám megrendelők, és szeretnének ékszert terveztetni, az is meghatároz egy irányt, hogy látom, milyen típusú ékszereket hordanak.

Reflections kollekció, a modell Felméry Lili, a Magyar Nemzeti Balett-magántáncosnője - Fotó: Ami Elsius

Milyen szempontokra figyelsz a tervezésnél?

Vannak ügyfelek, akiknek konkrét elképzelésük van arról, hogy mit szeretnének, például egy hagyományos női pecsétgyűrűt fekete kővel, de vannak, akik teljes szabadságot adnak, csak az mondják meg, hogy milyen ne legyen az ékszer, mondjuk, ne legyen benne lila, kék vagy más szín. Az első beszélgetés során az eddig elkészült ékszereimről mutatok fotókat, megpróbálom megtudni, hogy mi jelenti a fontossági sorrendet, például ne legyen nehéz a fülbevaló, hogy egyedül is be lehessen kapcsolni a karkötőt, vagy, hogy könnyen kezelhető legyen a zár a nyakláncon. Arra is ki kell térni, hogy inkább a mindennapokban vagy ünnepi alkalmak során szeretnék hordani az ékszert.

Hogyan indult a pályád? Már gyermekkorodban is szeretted az ékszereket?

A szüleim is ékszerészek, édesapám és nagypapám is ötvös volt, én ebbe a világba születtem bele, és már egész kicsi gyermekként láttam, hogyan készítik a műhelyben az ékszereket. Kiállításokra is elvittek magukkal, az ékszer mindig része volt az életemnek. Érettségi után a szüleim nem szerették volna, ha rögtön művészeti pályára megyek, azt javasolták, hogy legyen egy közgazdász diplomám, így nemzetközi kapcsolatok szakon végeztem. Ezt követően elmentem külföldre, hogy a családi műhelyben elsajátított alapok után bővítsem ismereteimet az ékszertervezés területén. Fontos volt, hogy egy idegen közegben kipróbáljam magam. Négy évig éltem összesen külföldön, először Londonban tanultam a GIA-nál, ahol gyémántszakértői diplomát szereztem, majd Ausztráliában jártam design mesterképzésre.

A Sentiments divatmárka kollekciójához tervezett ékszerek - Fotó: Biró Ádám, adambiro photography

Mit foglal magában egy gyémántszakértői diploma?

A GIA a legnagyobb laboratórium a világon, ahol a gyémánt certifikációkat készítik, és én azt tanultam meg, hogyan kell a gyémánt értékét felbecsülni, milyen lehet a színe, a minősége, a csiszolás formái. Közben szakmai tapasztalatokat is szereztem, dolgoztam Ausztráliában, és New Yorkban is voltam gyakornoki állásban ékszercégeknél. New Yorkban a BazzdeGrant divatékszer stúdióban segítettem az ékszerek készítésében, összerakásában, sőt részt vettem a marketing folyamatokban és az anyagbeszerzésben is.

A Sentiments divatmárka kollekciójához tervezett ékszerek - Fotó: Biró Ádám, adambiro photography

Milyen stílust képviselnek az ékszereid?

Inkább a klasszikust, nemesfémből készült ékszereket tervezek drágakővel, gyémánttal, divatékszert nem, az csak munkatapasztalat volt. Komoly high end ékszereket készítek, hagyományos ötvöstechnikával, hagyományos foglalástechnikával. Ausztráliában olyan iskolába jártam, ahol erősen érződött az ázsiai behatás, ami hasznos volt, mert szélesítette a látókörömet. De én alapvetően inkább a klasszikus, elsősorban az art deco stílust kedvelem, és a Bulgari ékszerház stílusvilágát. Az art deco stílust többek között a geometrikus formák és rengeteg fekete kő, például az ónix jellemzi, ezekkel én is szeretek dolgozni a tervezés során. Korábban a kör szimbóluma volt meghatározó a kollekcióimban, most inkább a téglalap formát használom.

A Sentiments divatmárka kollekciójához tervezett ékszerek - Fotó: Biró Ádám, adambiro photography

Hogyan választod ki a köveket, amelyeket beépítesz az ékszereidbe?

Járok folyamatosan kiállításokra, múlt héten például Münchenben voltam, ahová a világ minden tájáról – Dél Amerikából, Indiából - érkeznek kereskedők. Van amikor egy konkrét ékszerhez keresek követ és előfordul, hogy beleszeretek egy-egy darabba. Egyik megrendelőm imádja a különlegesen faragott köveket. Most neki vettem két nagy jádét, amelyekbe gyönyörű, szép, indás motívum van faragva, ezekből fogok fülbevalót készíteni.

Mindig arannyal dolgozol?

Nagy részben igen, rózsaszín, fehér vagy sárga arannyal, külön kérés esetén előfordul, hogy ezüstöt használok.

A Sentiments divatmárka kollekciójához tervezett ékszerek - Fotó: Biró Ádám, adambiro photography

Inkább magyar vagy külföldi megrendelőid vannak?

Mintegy 50-50% a megoszlás, nagy az ismeretségi köröm külföldön is. A luxus ékszer egy bizalmi dolog, fontos a megbízhatóság és az ajánlás, ami miatt hozzám fordulnak az ügyfelek.

Milyen ékszereket szeretsz hordani saját magadon?

Nagy fülbevalókat, nagy köveket hordok, de inkább az egyszerűbb formavilágot, a nagyon letisztult darabokat kedvelem.

Férfiaknak is tervezel? Milyen ékszereket választanak a férfiak?

Most nagyon divatban van a férfi ékszer, elsősorban a karkötő, több soros, luxus óra mellé is, kövekkel, pici arany díszítéssel, ezen kívül a vékonyabb nyakláncok kedveltek. Mandzsettát kevesen kérnek, kevesen hordanak már olyan inget, ami mandzsettát igényel. A gyűrű nagyon személyiségfüggő, van, aki szereti, és tudja is hordani, jól áll a kezén, valaki pedig ragaszkodik hozzá, hogy csak a jegygyűrűje legyen rajta. Szeretek férfiaknak tervezni, kihívást jelent, hogy mi az a határ, ami nem feltűnő, férfias, de mégis ékszer.

Reflections kollekció, a modell Felméry Lili, a Magyar Nemzeti Balett-magántáncosnője - Fotó: Ami Elsius

Milyen bemutatókon veszel részt? Kikkel dolgozol együtt?

Minden évben van saját bemutatóm, általában karácsony körül, de tavaly Rost Andreának tervezett kollekciómnak szeptemberben, a Sentiments divatmárkának tervezettnek pedig novemberben volt a bemutatója. (A Rost Andreának tervezett ékszerekről következő cikkünkben olvashatnak.) A Sentiments tervezőjével, Joó Beával nagyon jó az együttműködésünk, tavaly a Játék a kastélyban című kollekciójához terveztem ékszereket. Ennek folytatása lesz az idén márciusban megjelenő Selyemcukor nevű kollekció. New Yorkban is részt vettem a fiatal ékszertervezők kiállításán 2014 novemberében, amelyre meghívásos alapon válogattak be, nagyon büszke vagyok rá. Terveim között szerepel, hogy ősszel kiállítok a Párizsi Divat Hét egyik rendezvényén, ahová szintén beválogattak.

Hogyan foglalnád össze a tervezői hitvallásod?

A szépség nemcsak külső, hanem belső is, amit kihangsúlyoznak az ékszerek. Az én szakmámban az a cél, hogy a nőknek és a férfiaknak is szépséget tudjak adni, egy olyan érzést, amiben kiteljesülhetnek, amiben jól érzik magukat. Az ékszer nem életszükséglet, hiszen luxustermék, de viselésének jót hatással kell lennie a lelkünkre. Az a legfontosabb, hogy amit viselünk, az önmagunkat tükrözze. Az új kollekciómnak is ez a mottója: „These pieces were created to inspire”, azért vannak ezek a darabok, hogy inspiráljanak.

Mi jellemi az új kollekciód darabjait?

A címe Reflections, azaz tükröződések. Ahogyan a drágakövek ezerféleképpen tudnak tükröződni attól függően, hogyan esik rájuk a fény, a személyiségünk is rengeteg érdekességet rejt magában, amit kiemelnek az ékszereim. A kollekcióban van nagyon nagy, kihívó, vagány, de van visszafogott, elegáns ékszer is, a klasszikus nő kifejeződése. A cél, hogy mindenki megtalálhatja a neki valót. Az ékszerek főleg rózsaszín aranyból készülnek, és az általam mostanában kedvelt és alkalmazott téglalap formára épülnek, amit a kövek smaragd csiszolásával érek el. Modellként Felméry Lilit, az Operaház magántáncosnőjét választottam a kampányfotózáshoz, hiszen az ő teste, gyönyörű mozgása felerősíti a kollekcióm üzenetét, hogy az ékszerek is legyenek önmagunk kifejezésének az eszközei.

 

Reflections kollekció, a modell Felméry Lili, a Magyar Nemzeti Balett-magántáncosnője - Fotó: Ami Elsius

LIKO

Cím: Pozsonyi Út 33/b , Budapest Hungary

webshop: www.whiteandblack.hu

infoatlilikoos.com

 

Leírhatatlanul mesés volt Náray Tamás tavasz-nyár 2016 kollekciójának, a Rose de Maquillage-nak a bemutatója, amely már a tavasz illatát, színeit idézte. Összefoglaló Náray Tamás rajzaival.

"A gondos tervezéssel és aprólékos kézimunkával létrehozott ékszerek "átlelkesülnek" és saját egyedi és utánozhatatlan személyiségükkel csalogatják magukhoz majdani viselőjüket."

A karácsonyi ajándékokat repülő rénszarvasok húzta szánon hozó Télapó főleg az amerikai filmeknek köszönhetően kerül be egyre inkább a köztudatba. A szarvasok mind cukik, a leghíresebb pedig vezetőjük, a világító piros orrú Rudolf.

Egyre többen választják a hazai ékszertervezőket, hiszen igazán különleges és egyedi darabokra bukkanhat az ember, ha vágyik valami olyan kiegészítőre, ami nem fog százszor szembejönni az utcán.

Képes adatbázis ajánló

DORAWYN - 2013/14 winter collection 'URBAN MAYA'

DORAWYN - 2013/14 winter collection 'URBAN MAYA'
haj: Foki Zsófi
smink: Kánnai Piroska
modell: Navarette Noémi

Forrás: 
DORAWYN