Magyar kutyára magyar nyakörvet! – 4+1 hazai kiegészítő kedvenceinknek

KlassDSign nyakörv - Fotó: KlassDSign

A fenti sor sajnos kimaradt a Bëlga klasszikus számából, pedig a magyar divat előretörésével most négylábú kedvenceinken a sor, hogy hazai tervezők termékeit viseljék az utcán.

1. A Sixfeet Designnak már a neve is azt sugallja, hogy a gazdákra és kutyáikra szerves egységként tekint Arany Sarolta, a márka alapítója.  Az életét két négylábúval is megosztó tervező a reklámügynökségek világából kilépve kezdett nyakörveket készíteni, amikor szembesült azzal, hogy itthoni kínálatból hiányoznak az igazán trendi és vagány darabok.  Saját márkájában egyaránt fontos a funkcionalitás és a dizájn, miközben a minták változása követi a divat szezonalitását, volt már pöttyös, illetve csíkos kollekció is; a következő cél pedig a növekvő igényeket is kielégítő kisszériás gyártás. Sarolta kedvencei azonban még mindig az egyedi megrendelések, amikor a gazdát és kutyáját a próbaalkalmakon keresztül alaposan megismerve úgy dolgoznak ki egy teljesen unikális nyakörvet, mintha egy méretes szabóságban lennének. A dizájner szabadidejében is sokat tesz a budapesti kutyás élet fejlődéséért, rendszeresen szervez  jótékony célú kutyás vásárokat, elkötelezett rajongói pedig a készülőben lévő, összeillő kutya-és-gazda pulóvereket várják a legjobban.

2. A Bol-Dog Kutyanyakörv tervezője, Sasvári Éva korábbi macskagazdiként vágott bele az embert valóban kicsit nagyobb kihívások elé állító kutyavállalásba, amit azóta is élete legjobb döntésének tart. A kutyushoz persze járt egy új közösség is, aztán pedig az igény, hogy megtalálja a kedvence egyéniségének kiemelésére szolgáló különböző funkcionális kiegészítőket. Éva esetében a kutyás élet előhozta szunnyadó kreativitását és egyszer csak azon kapta magát, hogy a méterárú boltokban és az interneten kutat kutyanyakörv alapanyagok után. Így aztán gyorsan létrejött a Bol-Dog márka, melynek célja a kezdetektől az volt, hogy egy-egy jól eltalált vidám, feltűnő, vagy akár extravagáns nyakörvvel egyedivé és stílusossá tegye a kutyákat. A márka egyre ismertebbé válásával a szezonális kollekciók is beindultak, és kiderült, hogy a gazdik imádják az évszakok változását követni. Nyáron a pálmafás és strandpapucsos, ősszel a faleveles nyakörvek népszerűek, karácsonykor pedig törvényszerűen a rénszarvasok és a hópelyhek tarolnak. 

3. Hazánkban elsőként a davir dog design tervezője, az eredetileg bölcsész végzettségű Lappints Virág kezdett el foglalkozni egyedi kutyafelszerelések készítésével. A 2008-ban indult kísérlet hamar márkanévvé nőtte ki magát, mely abban is különleges, hogy szigorúan vegán alapelvekhez tartja magát. Az általa használt alapanyagok minden esetben bőrbarátak, a műanyagok helyett inkább a pamut, kender és egyéb természetes anyagok használatát részesíti előnyben, bőrt pedig állatvédelmi okokból nem használ. A ddd a kutyák és gazdáik személyiségéhez és stílusához egyaránt igazodó, változatos szín- és mintavilágú nyakörvek és pórázok mellett jutalomfalattartókat, autós biztonsági öveket, a tulajdonosoknak pedig öveket és táskákat is kínál, mindezt limitált mennyiségben, sokszor egyedi megrendelésre, különös gondoskodással készítve.

4. A KlassDsign először a divatmániás idézetekkel és a cserélhető színű masnikkal ellátott tote bagekkel lopta be magát a szívünkbe, aztán jött a farmerkollekció, aztán a bőrtáskák és kiegészítők, aztán a weekend bagek és mi mindet imádtuk.  Most pedig itt az új nyakörv és póráz kollekció, melyet Rosie, a kölyökvizsla inspirált. A kézzel készült, limitált kiadású nyakörvek és pórázok a márka stílusjegyeit viselik, a fonott kiegészítők nude és csoki színben kaphatóak. A nyakörvek négy, a pórázok pedig két méretben elérhetőek, így a stílusos gazdiknak könnyű lesz a kedvenceiknek is választani valamit.

 

+1 A ruhában sétáló kutyákat elsőre nehéz komolyan venni, de kicsit elgondolkozva belátható, hogy a jéghideg téli aszfalt fölé csak néhány tízcentiméterre magasodó, sokszor rövidszőrű kiskutyáknak tényleg szüksége van némi extra védelemre. A szemléletváltozást a 2004-ben alapított Koti Kutyaruha tervezője, Gyürüsi Tímea egyrészt átélte, másrészt segítette, így ma már nem arra kapjuk oda a fejünket, ha egy kutya felöltözve sétál, hanem ha menő a ruhája. Tímea pedig ezért is mindent megtesz: az alapanyagválasztástól a tervezésen keresztül a kivitelezésig minden feladatban részt vesz és egyedülálló, kétéves garanciát ad a termékeire. Természetesen a jólszabottság a négylábúaknál is ugyanolyan fontos, mint a kétlábúaknál, így a ruhák egyedileg, pontosan lemért adatok alapján készülnek, ezért nem is csoda, hogy a kedves idős hölgyektől az ismert médiaszemélyiségekig roppant széles a márka rajongótábora.

 

 

 

 

A francia formatervező, Philippe Starck az Ipanema márkának tervezett minimalista stílusú papucs kollekciót.

Nagy örömünkre idén sem megy ki az espardilles a divatből, sőt! Színek és minták, formák ezrei közül válogathatunk. 

“One for One”. A TOMS-nak a világon először sikerült a cipővásárlás élvezetét a rászorulók segítésének jóérzésével ötvöznie: a cég minden eladott pár cipő után ad egy párat egy fejlődő országbeli gyereknek.

Leírhatatlanul mesés volt Náray Tamás tavasz-nyár 2016 kollekciójának, a Rose de Maquillage-nak a bemutatója, amely már a tavasz illatát, színeit idézte. Összefoglaló Náray Tamás rajzaival.

Képes adatbázis ajánló

Fashion Week Budapest Tavasz/Nyár 2014

Fashion Week Budapest Tavasz/Nyár 2014

Forrás: 
Toni and Guy