Sujtás Design - Alexandra Kaczur

Szerző: 
Forrás: 
Alexandra Kaczur
2017.11.14.
Sujtás Design - Alexandra Kaczur

 

Kaczúr Alexandra, divat és stílustervezőt, reformert kérdezem pályálya útjáról, csodás alkotásairól, melyeket sujtás technikával készít. Ruháival és ékszereivel, egy modernebb köntösbe bújtatva és a hagyomány értékeit is fenntartva teszi hordhatóvá, sőt divatossá a mai kor embere számára is ezt nagyon látványos és sokrétű technikát.

 

Már egészen fiatal koromban tudtam, hogy ha felnövök, valami olyan szakmát fogok választani, amivel maradandót alkothatok. Lenyűgöztek a különböző formák, színek, illatok, amikkel találkoztam. Ez adott egyfajta löketet, hogy ezt saját alkotásaimban fogalmazzam meg.

 

Semmi mellékvágány, a pályája egyenesen a divattervezés és iparművészet mezejére vezetet?

Azért ez nem egészen így volt. Az első munkahelyemen adminisztrátorként dolgoztam egy kisvállalatnál, amiben nem igazán éreztem azt, hogy kiteljesednék. Ennek hatására iratkoztam be egy művészeti iskola divattervezés szakára. A 3 éves képzés alatt számos divatpályázaton részt vettem, melyek során több alkalommal volt szerencsém bejutni a döntősök közé. Rengeteg tapasztalatra szert tettem, mind számítógépes tervezés, mind kivitelezés terén, amit a mai napig hasznosítok munkám során.

 

Hogyan ismerte meg a sujtás technikát? Mi fogta meg benne annyira, hogy úgy érezte ez az, amivel foglalkoznia érdemes?

A vizsgatémám kapcsán ismerkedtem meg közelebbről a magyar öltözetekkel -így a díszmagyarral is, melynek zsinóros pompája teljesen rabul ejtett. Ezután kezdtem el tanulmányozni a magyar motívumvilágot, melyben gyakran fellelhetőek a tulipános és szív díszítő elemek. Ezeket  jelenítem meg ruháimon egyedi sziluettekkel kombinálva.

Sujtás Design - Alexandra Kaczur

Nagyon fontos számomra, hogy a tárgy amit készítek, értéket képviseljen. Szeretném, ha az emberek szélesebb körben megismernék ezt az ornamentikát, s így az egy modernebb köntösbe bújtatva a mai kor embere számára is hordhatóvá válna.

 

A egyedi ruhákon kívül, ékszerek is színesítik a kínálatot:

1 évvel ezelőtt jött az ötlet, hogy a ruhák stílusához illő sujtásékszereket készítsek. Kezdetben csak egyszerűbb mintákkal próbálkoztam, majd ahogy egyre nagyobb gyakorlatom lett benne, úgy fejlődött és szélesedett a paletta. Ma már minden féle kiegészítőt készítek mint nyakék, karkötő, sapkadísz, hajdísz, tiara...stb.

Sujtás Design - Alexandra Kaczur

Szerencsére itthon is egyre népszerűbbek a kézműves termékek, így előszeretettel választanak a nők akár az esküvői vagy menyecske ruhájukhoz is sujtás ékszert. Az ékszerek motívumai mind-mind egyediek és különbözőek. Nem tervezem meg őket előre, akkor születnek a legkülönlegesebb formák, amikor hagyom hogy a kreativitásom, a jelenlegi hangulatom és érzéseim vezessenek és inspiráljanak.

Emellett persze egyedi megrendeléseket is teljesítek, de általában rám bízzák a formát, csak néhány útmutatást adnak, amin el tudok indulni. Mindig nagy öröm számomra az a sok pozitív visszajelzés, amit munkám során kapok.

Sujtás Design - Alexandra Kaczur

A sujtás ékszer technika ma kevésbé ismert, sokaban felmerülhet a kérdés, hogyan készül egy ilyen ékszer és egyáltalán mi is az a sujtás zsinór?

A sujtás zsinór egy 3-4mm széles zsinór, melynek két párhuzamos szára 8-as formában van körbefonva. Ezekből a szálakból készül az ékszer, különböző gyöngyök, ásványok, kristályok felhasználásával. A középpontban lévő kő vagy kristály egy filc darabra van rögzítve, ezt ölelik körbe a sujtás zsinórok, amik élükre állítva vannak egymás mellé varrva. Ezután az egész folyamat a zsinórok és gyöngyök összevarrásával zajlik. Hátuljuk filc vagy vékony puha bőr borítást kap, mely eltakarja a zsinórvégeket.

Sujtás Design - Alexandra Kaczur

 

A felhasznált anyagok és színek függvényében bármilyen stílusú ékszer megkomponálható. Lehet az egy hétköznapibb viselethez is bátran hordható darab vagy a legkülönlegesebb alkalmakra való csillogó ékszer. Így bátran kijelenthetem, hogy ez a fajta ékszer bárkihez passzolhat, korra, stílusra való tekintet nélkül, mivel egyedi igényket elégít ki és végtelen lehetőség rejlik benne.

 

Sujtás Design - Alexandra Kaczur

Hol találjuk meg a termékeit, ha ellenálhatatlan késztetést érzünk azok bírtoklását illetően?

Jelenleg az ékszerek webshopomon keresztül rendelhetők, illetve egyedi megrendeléseket is teljesítek. Jövőbeli terveim között szerepel esküvői szalonokban, showroomokban való értékesítés, illetve a márka nemzetközi piacon való prezentálása.

 

Fotó: Belényesi Alexandra –Belényesi Photography ( ruhás képek: Sziszik Dániel, Koroknai László )

Modell: Géró Annamária

Ékszer: Alexandra Kaczur

 

 

Leírhatatlanul mesés volt Náray Tamás tavasz-nyár 2016 kollekciójának, a Rose de Maquillage-nak a bemutatója, amely már a tavasz illatát, színeit idézte. Összefoglaló Náray Tamás rajzaival.

Nagy örömünkre idén sem megy ki az espardilles a divatből, sőt! Színek és minták, formák ezrei közül válogathatunk. 

 

Új handmade üzlet nyílt Budapest szívében! A Manka, mely már másfél hónapja áll nyitva a művészet és design szerelmesei előtt. E kedves kis kézműves kuckó, két kreatív embernek köszönheti születését, Horváth Mónika grafikus és férje, Kulcsár István személyében.

 

A DORKO egy régi magyar márka, ami sokáig háttérbe szorult a nyugati márkák megjelenése miatt, de most újra hódítani kezd, és megnyitotta első önálló üzletét.

Képes adatbázis ajánló

Fashion Week Budapest Tavasz/Nyár 2014

Fashion Week Budapest Tavasz/Nyár 2014

Forrás: 
Toni and Guy