Divat és illusztráció

Szerző: 
2017.10.10.
Divat és illusztráció - Fotó: Mod'Art International Hungary

 

Mi a divatillusztráció, divatrajz, divatgrafika? Egyáltalán miért készítenek a divattervezők divatillusztrációt? És hogyhogy készülhet kiállítás belőlük?
A divat nem létezik divatrajz, divatillusztráció nélkül. 

A divatilusztrációnak fontos szerepe van a divatszakmában, a ruhatervezés oktatásában és a prezentációkban, akárcsak a modelleknek, akik bemutatják az öltözékeket. A divatrajz sohasem öncélú, ezeknek a képeknek és profi skicceknek az a feladatuk, hogy hatással legyenek ránk, fogyasztókra, hogy befolyásolják véleményünket, döntési képességünket. A divatrajzok olyan lenyomatok, amelyek képesek bemutatni egy-egy ruhadarab, vagy kollekció hangulatát, stílusát. Tükrözik a tervező egyéniségét, művészi ars poeticáját.
Az utóbbi évtizedekben a fókusz az öltözékek bemutatásáról egyre inkább a független önkifejezésre került. Napjainkban, amikor a kereskedelmi művészet nagyrészt a különböző számítógépes programok kezelésén alapul, a divatillusztráció hű maradt a kézügyesség ősi készségéhez, még akkor is, ha a technikák szintézisével vagy számítógépes utómunkálatokkal vegyíti azt. A kéz, a ceruza és az ecset ereje, még ha ötvözik is a tervezőprogramok nyújtotta lehetőségekkel, egyfajta egyediséget hoz létre. Ebben a tekintetben a divatillusztrációt túlzás nélkül helyezhetjük egy szintre az haute couture-rel vagy a képzőművészettel.

Divat és illusztráció - Fotó: Mod'Art International Hungary

Ennek a különleges műfajnak hódol a Mod'Art International Hungary divatiskola kiállítása. A kiállításon az iskola diákjainak munkáiból láthatnak az érdeklődők egy válogatást a Design Héten.

HELYSZÍN: Zuglói Ifjúsági Centrum

CÍM: 1145 Uzsopki utca 57. (tetőtér)

NYITVA: október 12. - november 3., H-P 9:00 19:00, Szo (programokhoz igazodva)

MEGNYITÓ: október 12., 18:00

EGYÉB INFORMÁCIÓ: regisztráció nem szükséges

Leírhatatlanul mesés volt Náray Tamás tavasz-nyár 2016 kollekciójának, a Rose de Maquillage-nak a bemutatója, amely már a tavasz illatát, színeit idézte. Összefoglaló Náray Tamás rajzaival.

Az Alma Abonyi márka legújabb kollekciója a hajnal fényeit idézi. Az Aurora névre keresztelt kollekciót a Mercedes-Benz Fashion Week-en mutatta be a fiatal tervező.

A hajnal az éjszakát és a nappalt köti össze - az AURORA is arra hivatott, hogy a feldobja a szürkébb hétköznapokat vagy beragyogja a különleges estéket.

Metcalf Éva munkái egyszerűen magával ragadóak, az anya-lánya szettek sugároznak a gondoskodástól. Egyszerű,  kifinomult, divatos és kényelmes viselet mindkét lánynak, melyek itthon is elérhetőek.

Pimaszul merész, végtelenül elegáns, kortalanul minden korosztálynak szól Náray Tamás új, 2016-17-es f/w kollekciója.

Képes adatbázis ajánló

Calzedonia fürdőruha

Calzedonia fürdőruha

Forrás: 
Calzedonia