A modern dandy Firenzében járkál

A modern dandy - Pitti Uomo 2017 - Fotó: Horváth Dániel

A Pitti Uomo az egyik legfontosabb esemény a férfiruha szektorban. 1972 óta évente kétszer rendezik meg Firenzében. Mi pedig Horváth Dániel képei láttán megértettük, a modern dandy Firenzében járkál.

A dandy. Ez a szó, pontosabban az, amit képvisel velejéig képes hatolni. Tipikusan az a fogalom, aminek inkább érezzük a jelentését, mint értjük. Ki is a dandy? A dandy eredetileg történelmi karakter, első felbukkanását a a 18. század második fele hozta magával. A dandy az első modern értelemben vett „celebritás”. A társadalom irigyelt figurája volt, azonban hírnevét nem a társadalmi hierarchiában elfoglalt irányító, uralkodói szerepének köszönhette, sem pedig művészeti vagy egyéb tehetségének, foglalkozásának. Bár a dandy a művészetekben igen jártas volt, műkedvelő és gyakran műgyűjtő, mégsem ezek által emelkedett ki a közösségből. Elsősorban életmódja és világfelfogása, a „high life” az, ami korának és társaságának ünnepelt szereplőjévé tette. Ennek az életmódnak pedig központi kérdése az öltözködés és a stílusos megjelenés volt. 

A modern dandy - Pitti Uomo 2017 - Fotó: Horváth Dániel

George Bryan Brummel (1778-1840), vagy más néven Beau Brummel a dandy „prototípusa.” Igazi divatdiktátor volt, aki újító szellemével már a hajpúder használatát visszaszorító rendelkezés előtt elhagyta púderezett parókájának viseletét, és frizuráját „á la Brutus” hordta. Jóllehet, a francia forradalmat követő időszakban nem számított merészségnek az ancien régime divatja ellen menni, mégis Szép Brummelnek köszönheti a korabeli francia kultúra az "anglomániát", legalábbis az öltözködés terén. A 18. század végén Franciaországban az angol divatot követni egyet jelentett a múlt elleni lázadással. 

A dandy a szelf reprezentálásának ékes múltbéli példája, egy a saját identitását aprólékosan megalkotó és előtérbe helyező figura, az önreprezentáció művésze. Ilyen módon tekinthetjük a dandyt az első olyan tetten érhető példának, aki az önkifejezés eszközeként használta öltözékét. A megelőző korokban a ruházat ugyanis sokkal inkább kötődött a foglalkozáshoz, pontosabban a társadalmi berendezkedésben elfoglalt szerephez. A dandy esetében pedig egy eltolódást tapasztalunk a saját személyiség kifejeződése felé. A felvilágosodás előtti abszolutista berendezkedésű társadalmak rendszerében nem az egyéniség számított, hanem, hogy ki milyen helyet foglalt el a hierarchiában. A túlvilági hierarchia élén az Isten állt, az evilágién pedig a király. Ebben a rendszerben az egyén nem volt fontos, a fő érték az Istenhez, vagy a királyhoz való viszonyban volt keresendő. Ezzel szemben a felvilágosodás után, a romantika kultúrájában előtérbe került az egyén. Az, ahogyan Brummel megkülönböztette magát a megjelenése révén, a divattörténet emblematikus figurájává tette őt.  A "szelf-imidzs" megteremtése a ruházat által, ez volt a dandy művészete. 

A modern dandy - Pitti Uomo 2017 - Fotó: Horváth Dániel

Beau Brummel, ahogy Charles Baudelaire  A modern élet festője (1863) című művében fogalmaz, az esztétika, más szóval a szépség vallását, valamint az önreprezentáció kultuszát hozta létre. A dandy számára az elegancia hivatás: makulátlan, drágán szabott, mesterien megkomponált öltözék jellemezte őt.

A dandy, vagy franciául le lion, nem csak a régens kor férfidivatját hozta létre, hanem tulajdonképpen megalapozta a modern férfi öltözködését is. Elegánsan öltözködött, mindig a lehető legkiválóbb minőségű ruhákat öltötte magára. Gyapjú-és pamut ruhadarabokat részesített előnyben, hosszú, a bokát is elfedő, vasalt nadrágban járt, hozzá fehér inget, szűkre szabott mellényt, az állógallér körül nyakkendőt és gondosan méretre szabott zakót, vagy frakkot hordott. Kalapja és sétapálcája vagy esernyője elhagyhatatlan részét képezte megjelenésének. A dandy számára az öltözéke nem más, mint személyiségének tükre. Beau Brummel olyan mesteri érzékkel rendelkezett az öltözködés terén, úgy értett a szabás, az anyag és a színek harmóniájának kialakításához, mint senki más. 

A modern dandy - Pitti Uomo 2017 - Fotó: Horváth Dániel

Mindezek után mit jelent ma a dandy stílus? Olyan férfiakról beszélhetünk, akik használják az egykori dandység bizonyos elemeit. Öltözködésüket önkifejezési eszköznek használják, stílusuk pedig szerves részét képezi egyéniségüknek. Elegáns, lehetőleg méretre szabott ruhát viselnek, öltözkékük és ruhatáruk kialakításában örömüket lelik. Kiemelkedően fontos számukra a minőség és tisztában vannak vele, hogy az ördög a részletekben lakik, de fontos, hogy megjelenésük sosem erőltetett. Egyszerűen önazonos a stílusuk. Mesterien bánnak az anyagok, színek, minták, akár stílusok keverésével és örömmel viselnek kalapot, esernyőt, elegáns táskát, illetve minden egyéb kiegészítőt, amely fontos részét képezheti megjenésüknek.

A modern dandy - Pitti Uomo 2017 - Fotó: Horváth Dániel
A modern dandy - Pitti Uomo 2017 - Fotó: Horváth Dániel

Köszönet a fotókért Horváth Dánielnek, aki maga is egy modern dandy, és ő bizony Budapesten járkál. Meg néha Firenzében a Pitti Uomon, amely a menswear szektor egyik (ha nem a) legfontosabb nemzetközi eseménye. Divatbemutatók, expok és más rendezvények vonzák a szakmát és a szakmaközelieket évente kétszer a Pitti Uomora, ahol ezúttal Horváth Dániel fotózta a mesés várost ellepő mesés férfiakat.

http://horvathdaniel.eu

Horváth Dániel, alias Mr Szakáll - Fotó: Lukács Gabi

 

Leírhatatlanul mesés volt Náray Tamás tavasz-nyár 2016 kollekciójának, a Rose de Maquillage-nak a bemutatója, amely már a tavasz illatát, színeit idézte. Összefoglaló Náray Tamás rajzaival.

"A gondos tervezéssel és aprólékos kézimunkával létrehozott ékszerek "átlelkesülnek" és saját egyedi és utánozhatatlan személyiségükkel csalogatják magukhoz majdani viselőjüket."

A karácsonyi ajándékokat repülő rénszarvasok húzta szánon hozó Télapó főleg az amerikai filmeknek köszönhetően kerül be egyre inkább a köztudatba. A szarvasok mind cukik, a leghíresebb pedig vezetőjük, a világító piros orrú Rudolf.

Egyre többen választják a hazai ékszertervezőket, hiszen igazán különleges és egyedi darabokra bukkanhat az ember, ha vágyik valami olyan kiegészítőre, ami nem fog százszor szembejönni az utcán.

Képes adatbázis ajánló