Tradíció és modernitás a ZSIGMOND DORA MENSWEAR őszi kollekciójában

ZSIGMOND DORA MENSWEAR AW2016/2017 - Fotó: Alexandranova

A ZSIGMOND DORA m e n s w e a r márkára jellemző módon, idei őszi-téli kollekcióját is a modernitás és a tradíció kettős értéke jellemzi.

A ZSIGMOND DORA  m e n s w e a r  magyar márka vezető tervezője egy vidéken felnőtt, ma Budapesten élő fiatal, Dóra. Mind a vidéki, mind a budapesti életstílus nagy hatással van Dóra munkásságára, világlátására. A friss, előremutató ruhadarabokat Magyarország hagyományai és kultúrális öröksége inspirálja, ugyanakkor tökéletesen illeszkednek a modern nagyvárosi stílusba.

ZSIGMOND DORA MENSWEAR AW2016/2017 - Fotó: Alexandranova

Dóra nagy hangsúlyt fektet az alapinspiráció megtalálására és a témák mély feldolgozására. Az egyéni karakterek, a hétköznapi helyzetkomikumok, a szociográfiai problémákat boncolgató sorozatok, filmek, kiállítások, könyvek, dalok jelentik az inspiráló erőt Dóra számára. Az élet maga. A valóság és a képzelet határai és határtalanságai. Az individualitás.

A ZSIGMOND DORA  m e n s w e a r esszenciája a hagyomány és a modernitás ellentétes energiáiból táplálkozik. Ez a játékos feszültség adja meg a ruhák dinamikáját, amelyek kimagasló minőségű anyagokból, odafigyeléssel, gondoskodással készülnek. A finom, nyers anyagok és hagyományos kézműves technikák otthonossá varázsolják a kollekciót, melegséget kölcsönözve annak, míg a formai megoldások, a szabás és a fazon maivá teszik a ruhákat. Így a vidék otthonossága és a nagyváros mozgalmassága egyszerre van jelen a kollekciók hangulatában. 

ZSIGMOND DORA MENSWEAR AW2016/2017 - Fotó: Alexandranova

Dóri kollekcióinak megalkotásához rendszerint szociográfiai problémákból, történeti kérdésekből meríti ihletét. Az aktuális, 2016-2017 őszi/téli kollekció alapispirációját egy igen mély és megérintő családi történet adta:

Jugoszláv Királyság, 1937 december 31.

Az év utolsó napján családok és barátaik búcsúztatták az óévet, de a meghitt hangulatot beárnyékolta a meneküléstől való félelem és a bizonytalanság. A levegőben már ott vibrált a közelgő háború szele.
A ZSIGMOND DORA menswear márka 2016-os őszi/téli kollekcióját a tervező egy személyes története inspirálta. A dédnagymama szökése a háború alatt Jugoszláviából Magyarországra adta az ihletet Dóra számára a kollekció megalkotásához, amely a dédnagymama és családja háború alatti történetét, valamint Magyarország melletti döntését dolgozza fel.

ZSIGMOND DORA MENSWEAR AW2016/2017 - Fotó: Alexandranova

A meghitt családi pillanatot a menekülés okozta bizonytalanság zúzta szét. A kollekció a félelem, a menekülés és a bizonytalanság érzeteire reflektál. Az összetett sziluettek a menekültek réteges öltözékét adják vissza. A kényelmes alsó rétegek – ingek, pulóverek, garbók – puha pamutból, gyapjúból és lurexből készültek. Élénkségük és csillogásuk kölcsönöz némi ünnepi hangulatot a daraboknak, amelyek színei között a zöld, az indigókék, a fekete és az ezüstös szürke uralkodnak. Az emelkedett hangulatot az egyedi, kézzel díszített pulzáló részletek fokozzák. A csillogó, díszített anyagokból védelmező formák születtek: gyapjúval bélelt kabátok, kapucnis, vízálló parkák. A felső rétegek darabjai piszkos szürke, mélylila és fekete színekből állnak, amelyek a deportálás okozta izgatottság érzetét tükrözik.

ZSIGMOND DORA MENSWEAR AW2016/2017 - Fotó: Alexandranova

A tervező ötletei a dédnagymama történetének tragikus, szorongással teli érzéseiből születtek. A tervezési folyamat során a személyes tárgyakhoz való kötődés átértékelése került szem elé. A szezon üzenete a szükségtelen tárgyak elhagyása, az igazi értékek megóvása, valamint a spirituális emlékképek átmentése volt.

ZSIGMOND DORA MENSWEAR AW2016/2017 - Fotó: Alexandranova
ZSIGMOND DORA MENSWEAR AW2016/2017 - Fotó: Alexandranova
ZSIGMOND DORA MENSWEAR AW2016/2017 - Fotó: Alexandranova

 

Bár mindenki imádja az óriáspandákat, mostanra világszerte már csak kevesebb, mint 2000 példányuk él. A TOMS örömmel támogatja a WildAid óriáspandák megóvásának szentelt programjait, melyek többek között Kína Szecsuán tartományában folynak, hogy a pandáknak még sok generációja élhessen velünk a Földön. 

Szandi és Zsófi már a tanulástól kezdve közös utakon haladt, így mindenben számíthatnak egymásra. Mind az inspirációk gyűjtését, mind a tervezést, mind a modellezést együtt csinálják…

Metcalf Éva munkái egyszerűen magával ragadóak, az anya-lánya szettek sugároznak a gondoskodástól. Egyszerű,  kifinomult, divatos és kényelmes viselet mindkét lánynak, melyek itthon is elérhetőek.

Leírhatatlanul mesés volt Náray Tamás tavasz-nyár 2016 kollekciójának, a Rose de Maquillage-nak a bemutatója, amely már a tavasz illatát, színeit idézte. Összefoglaló Náray Tamás rajzaival.

Képes adatbázis ajánló

Jaeger-LeCoultre La tulipe

Jaeger-LeCoultre La tulipe

Forrás: 
Jaeger-LeCoultre