Tradíció és modernitás a ZSIGMOND DORA MENSWEAR őszi kollekciójában

ZSIGMOND DORA MENSWEAR AW2016/2017 - Fotó: Alexandranova

A ZSIGMOND DORA m e n s w e a r márkára jellemző módon, idei őszi-téli kollekcióját is a modernitás és a tradíció kettős értéke jellemzi.

A ZSIGMOND DORA  m e n s w e a r  magyar márka vezető tervezője egy vidéken felnőtt, ma Budapesten élő fiatal, Dóra. Mind a vidéki, mind a budapesti életstílus nagy hatással van Dóra munkásságára, világlátására. A friss, előremutató ruhadarabokat Magyarország hagyományai és kultúrális öröksége inspirálja, ugyanakkor tökéletesen illeszkednek a modern nagyvárosi stílusba.

ZSIGMOND DORA MENSWEAR AW2016/2017 - Fotó: Alexandranova

Dóra nagy hangsúlyt fektet az alapinspiráció megtalálására és a témák mély feldolgozására. Az egyéni karakterek, a hétköznapi helyzetkomikumok, a szociográfiai problémákat boncolgató sorozatok, filmek, kiállítások, könyvek, dalok jelentik az inspiráló erőt Dóra számára. Az élet maga. A valóság és a képzelet határai és határtalanságai. Az individualitás.

A ZSIGMOND DORA  m e n s w e a r esszenciája a hagyomány és a modernitás ellentétes energiáiból táplálkozik. Ez a játékos feszültség adja meg a ruhák dinamikáját, amelyek kimagasló minőségű anyagokból, odafigyeléssel, gondoskodással készülnek. A finom, nyers anyagok és hagyományos kézműves technikák otthonossá varázsolják a kollekciót, melegséget kölcsönözve annak, míg a formai megoldások, a szabás és a fazon maivá teszik a ruhákat. Így a vidék otthonossága és a nagyváros mozgalmassága egyszerre van jelen a kollekciók hangulatában. 

ZSIGMOND DORA MENSWEAR AW2016/2017 - Fotó: Alexandranova

Dóri kollekcióinak megalkotásához rendszerint szociográfiai problémákból, történeti kérdésekből meríti ihletét. Az aktuális, 2016-2017 őszi/téli kollekció alapispirációját egy igen mély és megérintő családi történet adta:

Jugoszláv Királyság, 1937 december 31.

Az év utolsó napján családok és barátaik búcsúztatták az óévet, de a meghitt hangulatot beárnyékolta a meneküléstől való félelem és a bizonytalanság. A levegőben már ott vibrált a közelgő háború szele.
A ZSIGMOND DORA menswear márka 2016-os őszi/téli kollekcióját a tervező egy személyes története inspirálta. A dédnagymama szökése a háború alatt Jugoszláviából Magyarországra adta az ihletet Dóra számára a kollekció megalkotásához, amely a dédnagymama és családja háború alatti történetét, valamint Magyarország melletti döntését dolgozza fel.

ZSIGMOND DORA MENSWEAR AW2016/2017 - Fotó: Alexandranova

A meghitt családi pillanatot a menekülés okozta bizonytalanság zúzta szét. A kollekció a félelem, a menekülés és a bizonytalanság érzeteire reflektál. Az összetett sziluettek a menekültek réteges öltözékét adják vissza. A kényelmes alsó rétegek – ingek, pulóverek, garbók – puha pamutból, gyapjúból és lurexből készültek. Élénkségük és csillogásuk kölcsönöz némi ünnepi hangulatot a daraboknak, amelyek színei között a zöld, az indigókék, a fekete és az ezüstös szürke uralkodnak. Az emelkedett hangulatot az egyedi, kézzel díszített pulzáló részletek fokozzák. A csillogó, díszített anyagokból védelmező formák születtek: gyapjúval bélelt kabátok, kapucnis, vízálló parkák. A felső rétegek darabjai piszkos szürke, mélylila és fekete színekből állnak, amelyek a deportálás okozta izgatottság érzetét tükrözik.

ZSIGMOND DORA MENSWEAR AW2016/2017 - Fotó: Alexandranova

A tervező ötletei a dédnagymama történetének tragikus, szorongással teli érzéseiből születtek. A tervezési folyamat során a személyes tárgyakhoz való kötődés átértékelése került szem elé. A szezon üzenete a szükségtelen tárgyak elhagyása, az igazi értékek megóvása, valamint a spirituális emlékképek átmentése volt.

ZSIGMOND DORA MENSWEAR AW2016/2017 - Fotó: Alexandranova
ZSIGMOND DORA MENSWEAR AW2016/2017 - Fotó: Alexandranova
ZSIGMOND DORA MENSWEAR AW2016/2017 - Fotó: Alexandranova

 

Leírhatatlanul mesés volt Náray Tamás tavasz-nyár 2016 kollekciójának, a Rose de Maquillage-nak a bemutatója, amely már a tavasz illatát, színeit idézte. Összefoglaló Náray Tamás rajzaival.

"A gondos tervezéssel és aprólékos kézimunkával létrehozott ékszerek "átlelkesülnek" és saját egyedi és utánozhatatlan személyiségükkel csalogatják magukhoz majdani viselőjüket."

A karácsonyi ajándékokat repülő rénszarvasok húzta szánon hozó Télapó főleg az amerikai filmeknek köszönhetően kerül be egyre inkább a köztudatba. A szarvasok mind cukik, a leghíresebb pedig vezetőjük, a világító piros orrú Rudolf.

Egyre többen választják a hazai ékszertervezőket, hiszen igazán különleges és egyedi darabokra bukkanhat az ember, ha vágyik valami olyan kiegészítőre, ami nem fog százszor szembejönni az utcán.

Képes adatbázis ajánló

Calzedonia fürdőruha

Calzedonia fürdőruha

Forrás: 
Calzedonia