2017 tavaszi-nyári trendjei a divattervező szemével

SS2017 trend: tetőtől talpig virágminta - Fotó: Jurik Fanni, Mod'Art International Hungary elsős divattervező hallgató

Egy újabb tavaszi szezon indult el és újabb mesés divattrendeket hozott. De vajon melyek a szezon legjobb trendjei a kifutón látott kollekciók alapján? Jurik Fanni, a Mod'Art International Hungary divatiskola tervező diákja megmutatja.

A hagyományos, két szezonra épülő divatbemutatók rendszere szerint a tavaszi-nyári szezonok kollekcióit előző ősszel, az őszi-téli szezonok darabjait pedig előző tavasszal mutatják be. Tehát a most aktuális tavaszi-nyári trendek már napvilágra kerültek tavaly. A tavasz első napjain azonban nagyobb kedvet kaptunk az aktualitásokhoz. 

A kifutókon látott kollekciók alapján a legmenőbb divattrendek aszerint állapíthatjuk meg, hogy melyik típusra hány példát láthattunk különböző márkáknál. Az, hogy a divatházak mi alapján határozzák meg a képviselt trendeket egy több éves, összetett feladat és rendszerint külön, úgynevezett tredelőrejelző cégek foglalkoznak vele. A márkák, divatházak, divattervezők pedig az előrejlezett trendeket lefordítják saját nyelvükre, azaz beültetik a márka meglévő stílusába. Így egy-egy trend különbözőképpen jelenik meg minden márkánál.

A divattervezőknek fontos követniük és érteniük a trendek működését, az ehhez kapcsolódó műhelytitkokat, tananyagokat és módszereket már elsőben elkezdik tanulni. Az alábbiakban a Mod'Art International Hungary divatiskola elsős diákja, Jurik Fanni trendlapjait mutatjuk be. Fanni a szezon uralkodó trendejiből ötöt választott ki, trendlapjain pedig a márkák elemzése után a legjellemzőbb darabokat jeleníti meg képekkel és rajzokkal egyaránt.

1. Tetőtől talpig virágminta

Sokunknak juthat eszébe Az ördög Pradát visel című film ikonikus jelenete, amikor is a vezető divatlap rettegett főszerkesztője csípős megjegyzést tesz arra, hogy mennyire nem eredeti dolog a virágokkal foglalkozni tavasszal. Ez akár a divatipar öniróniája is lehet, de kénytelen vagyok vele vitatkozni. Ez az a motívum, ami a tavaszi-nyári szezonokban folyamatosan megújul és felbukkan. Klisé, nem klisé, mégis imádjuk, mert tavaszias, vidám, nőies. Ezúttal a trend tetőtől talpig virágba borítja a divatkövetőket.

SS2017 trend: tetőtől talpig virágminta - Fotó: Jurik Fanni, Mod'Art International Hungary elsős divattervező hallgató

2. Határozott csíkok

Vékony csíkok, halszál csíkok, vastag csíkok, breton csíkok... Akárcsak a virágnál, a csíkok esetében is kimeríthetetlen trendről van szó. A tavaszi-nyári szezon alapruhatárába mindig hozzátratozik egy klasszikus, egyszerű csíkos póló, netán ruha. A vitorlás és tengerész hangulat felidézésének nagymesterei, a csíkok idén viszont egészen új formát is öntenek: határozottan, merészen és élénk színekben vonulnak végig ruháinkon. Bátran ötvözzük más csíkokkal, vagy akár más mintákkal is.

3. Az ing újragondolva

Amióta csak Marlene Dietrichet kikiáltották a maszkulin divat koronázatlan királynőjének, a férfi ing rendszeresen felbukkan a nők ruhatárában. Stílusos és szexis viselet, remekül kombinálható örök darab, amely sok alkalmon megállja a helyét. A kifutókon a 2017-es tavaszra újragondolták az inget. Megőrizte férfias vonásait, de rafinált megoldásokkal, elnagyolt részletekkel újult meg.

4. A sárga ötven árnyalata

Minden szezonban van egy-egy szín, ami kiemelkedik a többi közül, idén sincs ez másképp. A tervezők előszeretettel nyúltak a sárga szín megannyi árnyalatához, az egészen élénk, vibráló citromsárgától a mélyebb mustársárga tónusokig mindent megtalálunk. Hátránya, hogy kevés embernek áll jól, de akinek jól áll, annak nagyon. 

SS2017 trend: a sárga ötven árnyalata - Fotó: Jurik Fanni, Mod'Art International Hungary elsős divattervező hallgató

5. Meztelen vállak

Nem újdonság a meztelen vállak látványa a kifutókon, már néhány szezont megélt ez a trend és örömmel látjuk, hogy van még benne szufla. Az idei tavaszi-nyári szezonban is sok meztelenül hagyott vállat szeretnénk látni. Divatosak a mindkét vállat kivillantó ruhák, de rendkívül izgalmas hatást kelt egy asszemtrikus megoldás is.

 

Egyre többen választják a hazai ékszertervezőket, hiszen igazán különleges és egyedi darabokra bukkanhat az ember, ha vágyik valami olyan kiegészítőre, ami nem fog százszor szembejönni az utcán.

"A gondos tervezéssel és aprólékos kézimunkával létrehozott ékszerek "átlelkesülnek" és saját egyedi és utánozhatatlan személyiségükkel csalogatják magukhoz majdani viselőjüket."

 

Megérkezett az egyik legkedvesebb hazai cipődesignerünk, Polgár Diána legújabb őszi kollekciója a már régi ismerősként visszaköszönő stílusjegyekkel, amelyek első pillantásra rabul ejtettek bennünket!

 

Molnár Nini ismert modellből lett kiegészítő tervező, akinek egyedi szőrmetáskáiért már London is odavan! Rövid interjúnkban Ninivel divatról, inspirációkról, anyagokról és viseletről beszélgettünk… 

Képes adatbázis ajánló

Fashion Week Budapest Tavasz/Nyár 2014

Fashion Week Budapest Tavasz/Nyár 2014

Forrás: 
Toni and Guy