2017 tavaszi-nyári trendjei a divattervező szemével

SS2017 trend: tetőtől talpig virágminta - Fotó: Jurik Fanni, Mod'Art International Hungary elsős divattervező hallgató

Egy újabb tavaszi szezon indult el és újabb mesés divattrendeket hozott. De vajon melyek a szezon legjobb trendjei a kifutón látott kollekciók alapján? Jurik Fanni, a Mod'Art International Hungary divatiskola tervező diákja megmutatja.

A hagyományos, két szezonra épülő divatbemutatók rendszere szerint a tavaszi-nyári szezonok kollekcióit előző ősszel, az őszi-téli szezonok darabjait pedig előző tavasszal mutatják be. Tehát a most aktuális tavaszi-nyári trendek már napvilágra kerültek tavaly. A tavasz első napjain azonban nagyobb kedvet kaptunk az aktualitásokhoz. 

A kifutókon látott kollekciók alapján a legmenőbb divattrendek aszerint állapíthatjuk meg, hogy melyik típusra hány példát láthattunk különböző márkáknál. Az, hogy a divatházak mi alapján határozzák meg a képviselt trendeket egy több éves, összetett feladat és rendszerint külön, úgynevezett tredelőrejelző cégek foglalkoznak vele. A márkák, divatházak, divattervezők pedig az előrejlezett trendeket lefordítják saját nyelvükre, azaz beültetik a márka meglévő stílusába. Így egy-egy trend különbözőképpen jelenik meg minden márkánál.

A divattervezőknek fontos követniük és érteniük a trendek működését, az ehhez kapcsolódó műhelytitkokat, tananyagokat és módszereket már elsőben elkezdik tanulni. Az alábbiakban a Mod'Art International Hungary divatiskola elsős diákja, Jurik Fanni trendlapjait mutatjuk be. Fanni a szezon uralkodó trendejiből ötöt választott ki, trendlapjain pedig a márkák elemzése után a legjellemzőbb darabokat jeleníti meg képekkel és rajzokkal egyaránt.

1. Tetőtől talpig virágminta

Sokunknak juthat eszébe Az ördög Pradát visel című film ikonikus jelenete, amikor is a vezető divatlap rettegett főszerkesztője csípős megjegyzést tesz arra, hogy mennyire nem eredeti dolog a virágokkal foglalkozni tavasszal. Ez akár a divatipar öniróniája is lehet, de kénytelen vagyok vele vitatkozni. Ez az a motívum, ami a tavaszi-nyári szezonokban folyamatosan megújul és felbukkan. Klisé, nem klisé, mégis imádjuk, mert tavaszias, vidám, nőies. Ezúttal a trend tetőtől talpig virágba borítja a divatkövetőket.

SS2017 trend: tetőtől talpig virágminta - Fotó: Jurik Fanni, Mod'Art International Hungary elsős divattervező hallgató

2. Határozott csíkok

Vékony csíkok, halszál csíkok, vastag csíkok, breton csíkok... Akárcsak a virágnál, a csíkok esetében is kimeríthetetlen trendről van szó. A tavaszi-nyári szezon alapruhatárába mindig hozzátratozik egy klasszikus, egyszerű csíkos póló, netán ruha. A vitorlás és tengerész hangulat felidézésének nagymesterei, a csíkok idén viszont egészen új formát is öntenek: határozottan, merészen és élénk színekben vonulnak végig ruháinkon. Bátran ötvözzük más csíkokkal, vagy akár más mintákkal is.

3. Az ing újragondolva

Amióta csak Marlene Dietrichet kikiáltották a maszkulin divat koronázatlan királynőjének, a férfi ing rendszeresen felbukkan a nők ruhatárában. Stílusos és szexis viselet, remekül kombinálható örök darab, amely sok alkalmon megállja a helyét. A kifutókon a 2017-es tavaszra újragondolták az inget. Megőrizte férfias vonásait, de rafinált megoldásokkal, elnagyolt részletekkel újult meg.

4. A sárga ötven árnyalata

Minden szezonban van egy-egy szín, ami kiemelkedik a többi közül, idén sincs ez másképp. A tervezők előszeretettel nyúltak a sárga szín megannyi árnyalatához, az egészen élénk, vibráló citromsárgától a mélyebb mustársárga tónusokig mindent megtalálunk. Hátránya, hogy kevés embernek áll jól, de akinek jól áll, annak nagyon. 

SS2017 trend: a sárga ötven árnyalata - Fotó: Jurik Fanni, Mod'Art International Hungary elsős divattervező hallgató

5. Meztelen vállak

Nem újdonság a meztelen vállak látványa a kifutókon, már néhány szezont megélt ez a trend és örömmel látjuk, hogy van még benne szufla. Az idei tavaszi-nyári szezonban is sok meztelenül hagyott vállat szeretnénk látni. Divatosak a mindkét vállat kivillantó ruhák, de rendkívül izgalmas hatást kelt egy asszemtrikus megoldás is.

 

Lassan itt a fürdőruhaszezon, de pánikra semmi ok! A rengeteg mesés darab között mindenki megtalálja magának a tökéletes fürdőruhá(ka)t. Összegyűjtöttük a kedvenceinket.

Nagy örömünkre idén sem megy ki az espardilles a divatből, sőt! Színek és minták, formák ezrei közül válogathatunk. 

Évezredes múltra tekint vissza, és időről időre újra felbukkan a divattrendek között a gladiátorszandál. A Vogue magazin rövid videóban foglalta össze a szandáltípus múltját, mi pedig összeszedtük a kedvenc darabjainkat az idei nyárra.

Leírhatatlanul mesés volt Náray Tamás tavasz-nyár 2016 kollekciójának, a Rose de Maquillage-nak a bemutatója, amely már a tavasz illatát, színeit idézte. Összefoglaló Náray Tamás rajzaival.

Képes adatbázis ajánló

Poisonist pénztárca

Poisonist pénztárca

Forrás: 
Poisonist