A '80-as, '90-es évek trendjei mai köntösben

Feliratos póló és koptatott farmerszoknya a '90-es évek stílusában. - Fotó: H&M

Sokunkban ébresztenek nosztalgikus hangulatot az 1980-as és 1990-es évek újragondolt stíluselemei, míg a mostani fiataloknak nem egyszer ez a trend jelenti a menőséget. De vajon hogyan és miért született újjá?

Nem újdonságként robbant be a nyolcanavas-kilencvenes évek trendje a divat világába, már pár szezont megélt ezeknek a trendeknek az újjászületése. Az a generáció, akik akkoriban voltunk tinédzserek, vagy főiskolások, könnyen nosztalgikus hangulatba jöhetünk bizonyos darabok láttán. Nincs új a nap alatt, a divat állandó körforgásban van, bárcsak ne dobtuk volna el azt a szuper bakancsot huszonkét évesen. Bizony, viseltük a kockás flanelinget és a lehetetlen színű, hatalmas pulcsikat, a kedvenc együttesünk nevével ellátott pólót, a szakadt és koptatott farmert, a magastalpú cipőt, meg a tornacipőt, elengánsabb alkalmakkor a törpesarkút, vagy a vastagsarkút. Imádtuk a szegecses bőrdzsekit, meg az oversize farmerkabátot, melegebb időben haspólót húztunk alá, arra meg gyakran rávettük a ruhát, de a nadrág fölé húzott szoknya sem volt ritka. Menő volt a zseníliapulcsi, meg a répaszárú gatya. Boldogan viseltük a semmike csipkeruhát motoros bakanccsal, hogyne viseltük volna boldogan, ha egyszer Posh Spice is jól mutatott benne a Popcorn magazin címlapján. És döbbentem látom, hogy mindez, ami a gyerek-és tinédzserkoromban menő volt, aztán a kétezres évek első tizenöt évében vérciki, az most újra fénykorát éli. Az i-re a pontot pedig a keresztlányom nyakán meglátott "tetkó nyakpánt” tette fel. Húsz évvel ezelőtt pontosan ilyet kaptam a heti zsebpénzen megvásárolt Bravo Girls magazin mellé ajándékba. És büszkén viseltem a haspólóval, meg a koptatott farmerdzsekivel. Könyörgöm, a vastagtalpú Buffalo ne jöjjön vissza!

Urban Outfitters

Gyakran találkozunk retrospektív trendekkel a kifutókon és az elérhetőbb márkák üzeteiben. A divatházak és a tervezők szívesen nyúlnak vissza a régmúlt korokba inspirációért, de nem ritka az sem, hogy olyan trendet elevenítenek fel, amely egy olyan korban született, amire még a legtöbben emlékeznek. A nosztalgia ugyanis otthonosságérzetet, bizalomérzetet kelt, ösztönzőleg hathat a fogyasztásra.

Zara

A múlt trendjeinek feltámasztása nem a másolásról szól, ez egy kreatív folyamat: el kell találni a megfelelő egyensúlyt a múlt stíluselemei és a mai korszellem között. Persze arról sem feledkezhetünk meg, hogy sokkal könnyebb olyan trendeket eladni, amelyhez a célközönségnek van valamiféle kötődése: akkor voltam nagyszájú tinédzser, imádom Madonna nyolcvanasévekbeli messy chick stílusát, vagy szerelmes voltam Kurt Corbainbe, a bátyám pont így öltözött akkoriban, vagy jézusom, emlékszel Mel B leopárdmintás cuccaira? Jellemző ugyanakkor, hogy elsősorban az a korosztály teszi magéává ezeket a stíluselemeket, aki a korszak közepén, végén született, tehát nem feltétlenül emlékszik rá, ám mégis fűzi őt egyféle "azok voltak a szép idők" életérzés hozzá. 

H&M

 

Lassan itt a fürdőruhaszezon, de pánikra semmi ok! A rengeteg mesés darab között mindenki megtalálja magának a tökéletes fürdőruhá(ka)t. Összegyűjtöttük a kedvenceinket.

Nagy örömünkre idén sem megy ki az espardilles a divatből, sőt! Színek és minták, formák ezrei közül válogathatunk. 

Évezredes múltra tekint vissza, és időről időre újra felbukkan a divattrendek között a gladiátorszandál. A Vogue magazin rövid videóban foglalta össze a szandáltípus múltját, mi pedig összeszedtük a kedvenc darabjainkat az idei nyárra.

Leírhatatlanul mesés volt Náray Tamás tavasz-nyár 2016 kollekciójának, a Rose de Maquillage-nak a bemutatója, amely már a tavasz illatát, színeit idézte. Összefoglaló Náray Tamás rajzaival.

Képes adatbázis ajánló

Fashion Week Budapest Tavasz/Nyár 2014

Fashion Week Budapest Tavasz/Nyár 2014

Forrás: 
Toni and Guy