A '80-as, '90-es évek trendjei mai köntösben

Feliratos póló és koptatott farmerszoknya a '90-es évek stílusában. - Fotó: H&M

Sokunkban ébresztenek nosztalgikus hangulatot az 1980-as és 1990-es évek újragondolt stíluselemei, míg a mostani fiataloknak nem egyszer ez a trend jelenti a menőséget. De vajon hogyan és miért született újjá?

Nem újdonságként robbant be a nyolcanavas-kilencvenes évek trendje a divat világába, már pár szezont megélt ezeknek a trendeknek az újjászületése. Az a generáció, akik akkoriban voltunk tinédzserek, vagy főiskolások, könnyen nosztalgikus hangulatba jöhetünk bizonyos darabok láttán. Nincs új a nap alatt, a divat állandó körforgásban van, bárcsak ne dobtuk volna el azt a szuper bakancsot huszonkét évesen. Bizony, viseltük a kockás flanelinget és a lehetetlen színű, hatalmas pulcsikat, a kedvenc együttesünk nevével ellátott pólót, a szakadt és koptatott farmert, a magastalpú cipőt, meg a tornacipőt, elengánsabb alkalmakkor a törpesarkút, vagy a vastagsarkút. Imádtuk a szegecses bőrdzsekit, meg az oversize farmerkabátot, melegebb időben haspólót húztunk alá, arra meg gyakran rávettük a ruhát, de a nadrág fölé húzott szoknya sem volt ritka. Menő volt a zseníliapulcsi, meg a répaszárú gatya. Boldogan viseltük a semmike csipkeruhát motoros bakanccsal, hogyne viseltük volna boldogan, ha egyszer Posh Spice is jól mutatott benne a Popcorn magazin címlapján. És döbbentem látom, hogy mindez, ami a gyerek-és tinédzserkoromban menő volt, aztán a kétezres évek első tizenöt évében vérciki, az most újra fénykorát éli. Az i-re a pontot pedig a keresztlányom nyakán meglátott "tetkó nyakpánt” tette fel. Húsz évvel ezelőtt pontosan ilyet kaptam a heti zsebpénzen megvásárolt Bravo Girls magazin mellé ajándékba. És büszkén viseltem a haspólóval, meg a koptatott farmerdzsekivel. Könyörgöm, a vastagtalpú Buffalo ne jöjjön vissza!

Urban Outfitters

Gyakran találkozunk retrospektív trendekkel a kifutókon és az elérhetőbb márkák üzeteiben. A divatházak és a tervezők szívesen nyúlnak vissza a régmúlt korokba inspirációért, de nem ritka az sem, hogy olyan trendet elevenítenek fel, amely egy olyan korban született, amire még a legtöbben emlékeznek. A nosztalgia ugyanis otthonosságérzetet, bizalomérzetet kelt, ösztönzőleg hathat a fogyasztásra.

Zara

A múlt trendjeinek feltámasztása nem a másolásról szól, ez egy kreatív folyamat: el kell találni a megfelelő egyensúlyt a múlt stíluselemei és a mai korszellem között. Persze arról sem feledkezhetünk meg, hogy sokkal könnyebb olyan trendeket eladni, amelyhez a célközönségnek van valamiféle kötődése: akkor voltam nagyszájú tinédzser, imádom Madonna nyolcvanasévekbeli messy chick stílusát, vagy szerelmes voltam Kurt Corbainbe, a bátyám pont így öltözött akkoriban, vagy jézusom, emlékszel Mel B leopárdmintás cuccaira? Jellemző ugyanakkor, hogy elsősorban az a korosztály teszi magéává ezeket a stíluselemeket, aki a korszak közepén, végén született, tehát nem feltétlenül emlékszik rá, ám mégis fűzi őt egyféle "azok voltak a szép idők" életérzés hozzá. 

H&M

 

Egyre többen választják a hazai ékszertervezőket, hiszen igazán különleges és egyedi darabokra bukkanhat az ember, ha vágyik valami olyan kiegészítőre, ami nem fog százszor szembejönni az utcán.

"A gondos tervezéssel és aprólékos kézimunkával létrehozott ékszerek "átlelkesülnek" és saját egyedi és utánozhatatlan személyiségükkel csalogatják magukhoz majdani viselőjüket."

 

Megérkezett az egyik legkedvesebb hazai cipődesignerünk, Polgár Diána legújabb őszi kollekciója a már régi ismerősként visszaköszönő stílusjegyekkel, amelyek első pillantásra rabul ejtettek bennünket!

 

Molnár Nini ismert modellből lett kiegészítő tervező, akinek egyedi szőrmetáskáiért már London is odavan! Rövid interjúnkban Ninivel divatról, inspirációkról, anyagokról és viseletről beszélgettünk… 

Képes adatbázis ajánló

Gottlieb Réka kollekció

Ruha: Réka Gottlieb
Fotó: Richard Besenczi
Retusálás/graphic design: Zsuzsanna Papp
Fotó assistant/ werk photo: Bence Pintér
Smink: Nagy Violetta
Haj: Ildikó Hanzlik
Modellek: Bráz Noémi, Janka Simon

Forrás: 
Gottlieb Réka kollekció