Fenntartható divat: új magyar márka a piacon

WHOYS: Copenhagen Fashion week_Designers' Nest fashion show

Új magyar márka született a fenntarthatóság jegyében. A WYHOYS alapvető küldetése, hogy alternatívát mutasson a felgyorsult fogyasztói társadalom elveivel átitatott márkákkal szemben, valamint felhívja a figyelmet a társadalmi felelősségvállalás fontosságára.

WYHOYS márka alapító tervezője, Pápai Lilla 2016-ban diplomázott a dániai VIA University College of Fashion divat szakán. Első kollekciója sikerének köszönhetően  részt vehetett a koppenhágai divathéten valamint a Dán királynő által alapított versenyen, a Designers' Nest-en is képviselhette magát.

WHOYS - Fotó: Ajkai Dávid

A brand neve (WYHOYS), egy mozaikszó, mely az első debütáló kollekció címének, “Wear Your Heart On Your Sleeve” kezdőbetűiból alakult ki.  A brand különlegessége a saját tervezésű és gyártású kötött, nemezelt vagy éppen festett alapanyagaiban rejlik, mellyel a hagyományos technikák felélesztésére hívják fel a gyelmet. A természetes élővilág védelme, illetve az alapvető emberi jogok tiszteletben tartása érdekében kizárólag olyan organikus, GOTS vagy OEKO-TEX tanúsítvánnyal rendelkező alapanyagokat használnak, melyek nem veszélyeztetik sem a környezetet, sem azokat, akik az alapanyagot előállították, nem utolsó sorban pedig viselőjüket sem. 

"Kollekcióról kollekcióra olyan globális környezeti-szociális problémákra hívjuk fel a gyelmet, melyek megoldatlanul hagyása a világ természetes folyamatainak felborulásához vezet" - mondta Lilla, a márka vezető tervezője. "A társadalmi felelősségvállalás a missziónk meghatározó része, ennek érdekében minden kollekció értékesítéséből származó árbevétel egy része, a választott inspirációhoz kapcsolódó alapítványhoz kerül, így támogatva azokat a szervezeteket, amelyek a probléma közvetlen megoldásáért küzdenek."

WHOYS - Fotó: Ajkai Dávid

"Hiszünk abban, hogy minden apró környezettudatos lépés közelebb visz minket egy olyan világhoz, melyben az egyéni érdekek mellett elsősorban a természettel való egyensúlyra törekszünk."

A márka kollekciói olyan darabokat tartalmaznak, amelyek nem szezonra szólnak, nem trendeket követnek, sokkal inkább egy életstílust, felfogást közvetítenek. A debütáló mini kollekció a pusztító olajszennyezés környezetre gyakorolt hatásaiból, biológiai folyamataiból és látványvilágából inspirálódott, annak érdekében, hogy felhívja a gyelmet a probléma súlyosságára és meggyőzze az embereket a társadalmi felelősségvállalás alapvető szükségletéről. 

WYHOYS - Fotó: Ajkai Dávid

 

Egyre többen választják a hazai ékszertervezőket, hiszen igazán különleges és egyedi darabokra bukkanhat az ember, ha vágyik valami olyan kiegészítőre, ami nem fog százszor szembejönni az utcán.

"A gondos tervezéssel és aprólékos kézimunkával létrehozott ékszerek "átlelkesülnek" és saját egyedi és utánozhatatlan személyiségükkel csalogatják magukhoz majdani viselőjüket."

 

Megérkezett az egyik legkedvesebb hazai cipődesignerünk, Polgár Diána legújabb őszi kollekciója a már régi ismerősként visszaköszönő stílusjegyekkel, amelyek első pillantásra rabul ejtettek bennünket!

 

Molnár Nini ismert modellből lett kiegészítő tervező, akinek egyedi szőrmetáskáiért már London is odavan! Rövid interjúnkban Ninivel divatról, inspirációkról, anyagokról és viseletről beszélgettünk… 

Képes adatbázis ajánló

Fashion Week Budapest Tavasz/Nyár 2014

Fashion Week Budapest Tavasz/Nyár 2014

Forrás: 
Toni and Guy