Náray Tamás tavasz-nyár 2016 – az igazi nő kollekciója

Forrás: 
Náray Tamás
2016.03.20.
Náray Tamás Rose de Maquillage, tavasz-nyár kollekció 2016 - Dream Team - Fotó: Bolya Árpád

Leírhatatlanul mesés volt Náray Tamás tavasz-nyár 2016 kollekciójának, a Rose de Maquillage-nak a bemutatója, amely már a tavasz illatát, színeit idézte és a virágok szirmaihoz hasonlóan ölelte át a látványtól lenyűgözött közönség lelkét a Művészetek Palotájában, március 7-én.

A tavasz lágysága nyomában ott loholt már a nyár perzselő szenvedélye, a szinte mindent sejtető, de közben az elegancia diszkrét báját megőrző ruhákban, a skarlátvörös-fekete izgalmas színpárosításában. Náray Tamás Andrássy úti szalonjában avatott be a tervezés részleteibe.

„Tervezőként a tavasz-nyári kollekciókat sokkal jobban szeretem, mint az ősz-télit. Az ősz az kicsit az elmúlás, szomorúság, hogy vége a nyárnak. Én imádom a napot, a vizet, a vízpartot, a jó időt, amikor csak úgy egy pólóban vagy zakóban lehet lenni, amikor süt a nap, és az ember is vidám.  A mostani tavasz-nyári kollekcióm tervezésénél szép tavaszi virágcsokorra gondoltam, jön a tavasz, nyílnak a virágok, üdévé válik a természet.

A tavalyi kollekció is felölelte a pasztellszínek teljes skáláját, amelyben volt vaníliasárga, barack, vízkék, menta, most pedig a rügyzöld, az almazöld, a levélzöld és a friss pázsitzöld voltak az elsődlegesek, a rózsaszínek közül pedig az orchidea, a rose de maquillage, ami a púderrózsaszín megfelelője, és a bézsek, valamint a kvarckristály különböző színei vonultak fel, arannyal, platinával. Ezek mind elegáns, szép, úri színek. Én nem hiszek a monokrómban, nagyon szeretem a színeket és a sok pasztell mellé megkívánom az erősebb színeket is. A kollekcióm második felét végigkísérte a piros-fekete-fehér kombináció, nagyobb hangsúlyt kapott benne a skarlátvörös, amely már a nyár forró, tüzes, szenvedélyes hangulatát idézi. Mindig vannak virágminták a ruháimban, pipacs, rózsa, boglárka, frézia, most necc anyagra raktunk virág applikációkat, és rózsákat egyedi printekkel. A florális mintákkal exkluzívvá és gazdaggá tehető a női ruhatár, például ha van egy szép mintás blézer, akkor a színeihez illeszkedő kiegészítőket lehet választani hozzá. Még egy piros nagyestélyihez is jó felvenni a blézert, mert exkluzívvá teszi az öltözéket.”

Elegáns és merészen rafinált, kecsesen szégyenlős, és kihívóan dögös, az ellentétek mámorító hatása érződik a tavasz-nyári kollekció mintegy 100 ruháján, amelyeknek közös jellemzője a kifinomult, fantasztikusan érzékeny anyaghasználat, a szavakkal nehezen leírható, de látványában  összetéveszthetetlen Náray stílus és a magas színvonalú kivitelezés. Mitől lett különösen izgalmas az új kollekció?

„Szeretem a különleges anyagpárosításokat, a pajettes anyagot, alatta csipkével, gyöngy rátétekkel, a rája bőr utánzatú dzsekit, amely magában fényes és piros selyemmel van bélelve, az egyik ruha rája bőr gallért kapott, a másik hosszú ruha pedig rája bőr övet. A piros-fekete-fehér rózsa mintás ruha is olyan hatást kelt, mintha lézervágott lenne, kontúrjaiban emlékezetet a virágmintára.”

Nálam mindig sok ruha szerepel a kollekciókban, kevesebb nadrág, szoknya, a ruha a legnehezebb műfaj a divatban. Úgy tervezem meg a ruhákat, hogy keresztirányban nincsenek elvágva, így még jobban kihangsúlyozzák a női alakot. A „V” alakú hátkivágások szép karcsúvá, elegáns királynőivé teszik a sziluetteket.”

A bemutatón egymást követték a női alakot tökéletesen kihangsúlyozó estélyik, koktélruhák, valamint a dögösen szexis szerelések, amelyekből kivillan a váll, a hát, amelyek sejtelmesen láttatják a női lábakat.

„Sok átlátszó, áttetsző ruha – selyem, csipke - is szerepel a tavasz-nyári kollekcióban, de ezek úgy transzparensek, hogy alattuk nem a bőr, hanem a testszínű bodyk látszódnak, ezáltal nincs közönséges hatásuk, hanem izgalmasak, elképesztően izgató jelenséggé válnak. Ezeket a ruhákat tudni kell viselni, ezért nem mindenki engedheti meg magának, nem is elsősorban az anyagiak miatt.”

Náray Tamás meseszép ruhái egyenesen a női lélekre hatnak, a nőiességnek tökéletes kifejeződései, amihez akaratlanul minden nő megpróbál igazodni. A mérce magas, mégis elérhető távolságban sétál előttünk a kifutón, rabul ejtve a mindegyikünkben ott rejtőző hercegnőt, aki csak az alkalomra vár, hogy méltóképpen a színpadra lépjen. A tervezőt arról kérdeztük, hogy kiket szólítanak meg elsősorban a ruhái?

Náray Tamás Rose de Maquillage, tavasz-nyár 2016 - a szenvedélyes piros - Fotó: Szalontai Zsombor
Náray Tamás Rose de Maquillage, tavasz-nyár 2016 - a szenvedélyes piros - Fotó: Náray Tamás rajza

„Nem szükséges tökéletes alak a ruháim viseléséhez, éppen ezért a bemutatón felvonuló 30 lány között is mindenféle testalkatú volt a nagyon soványtól a plus size modellig. A kollekcióimnak és a divatbemutatóimnak is az az üzenete, hogy akkor is lehet egy nő ellenállhatatlan és vonzó, ha 3 centiméterrel nagyobb a derék vagy popsi mérete, vagy elmúlt 40 éves.  Ezért minden korosztálynak tervezek, többször előfordul, hogy az anyuka, aki egy koktélruhát vásárol magának, elhozza magával a tizenéves kislányát, akinek nagyon jól állnak a sortos pamutgéz hát nélküli és a fehér bőr, lézervágott overálljaim. Ezek a ruhák egyszerűbb technológiával készülnek, ezért az áruk is kedvezőbb. Kell az utánpótlás, ezért tudatosan szólítom meg kollekciómmal a fiatal korosztályt is, amely rászokik arra, hogy jó minőségű anyagból készült, jól szabott ruhát viseljen.

Számomra a divat a szépségkategóriához tartozik, újnak, látványosnak, vonzónak, szépnek, üdének, frissnek kell lennie. Én még ahhoz a klasszikus generációhoz tartozom, aki nem jön el otthonról úgy, hogy meg ne fésülködne. És a bemutatós közönségemen is az alkalomhoz illően fel volt öltözve a délutáni eseményen is.”

A divatbemutatón olyan királylányos és észbontóan szexis esküvői ruhák is felvonultak, amelyek merészek és szakítanak a hagyományokkal, amelyek láttán még az a férfi is megkéri választottja kezét, akinek korában eszében sem volt…

Náray Tamás Rose de Maquillage, tavasz-nyár 2016 - vagány esküvői ruha - Fotó: Szalontai Zsombor

„Az esküvői ruhákat úgy terveztem meg, mint amikor egy családi házban a wellness nem a közuszodai hangulatot idézi, hanem olyan, mint egy nappali, amelyben helyet kap egy medence. Ezért olyan világos színű nappali és esti ruhákat terveztem többségében, amelyekben meg is lehet esküdni, ha hozzáadunk egy fátylat és virágcsokrot. A buklé felsőket, ruhákat és a tüll szoknyákat az esküvő után is lehet viselni. A vagány, merész fazonok mellett azért feltűnt a bemutatón néhány habos ruha és Marie Antoinette őrület is a látvány kedvéért. Ezen kívül eltérek az olasz és spanyol cégek uniformizált esküvői ruháitól, amelyeknek másolatait itthon is viszontlátjuk egyes tervezőknél. Szeretném meghonosítani, hogy a nők ne kölcsönruhákban menjenek férjhez, mert az megalázó, akármennyit is fizetnek érte. A sokszor több százezer forintos bérleti díjakért magyar tervezőknél is lehet új ruhát csináltatni.”

Náray Tamás - Fotó: Szalontai Zsombor

Az alkotó, Náray Tamás kimagasló tehetségét jelzi, hogy minden kollekció meghaladja szépségében és hatásában az előzőt, úgy tud megújulni, hogy egyre értékesebb, kifinomultabb, csillogóbb lesz, akár csiszolás után a gyémánt. Tamás a női lélek varázslója, nem csak ruhákat tervez, hanem szépséget, boldogságot visz az életünkbe, felemeli a lelket, gyógyítja a testet, kollekciói kiváltják azt a csodálatos érzést, ami sugárzóvá, ragyogóvá tesz minden nőt, ami olyan akár a szerelem…

Náray Tamás Rose de Maquillage, tavasz-nyár 2016 - az izgalmas piros-fekete - Fotó: Szalontai Zsombor

Nő vagyok, szeretem magam, szeretem a testem, a lelkem szárnyal, boldog vagyok. Ez a Náray Rose de Maquillage tavasz-nyár 2016 hatása.

Náray Tamás Rose de Maquillage, tavasz-nyár 2016 - a szenvedélyes piros-fekete - Fotó: Szalontai Zsombor
Náray Tamás Rose de Maquillage, tavasz-nyár 2016 - a szenvedélyes piros-fekete - Fotó: Náray Tamás rajza
Náray Tamás Rose de Maquillage, tavasz-nyár 2016 - az elegáns fekete - Fotó: Szalontai Zsombor
Náray Tamás Rose de Maquillage, tavasz-nyár 2016 - az elegáns fekete - Fotó: Náray Tamás rajza

 

A hátizsák: praktikus és trendi. Férfiak is bátran viselhetik, akár öltönyhöz is. Összeszedtük a kedvenc férfi hátitáskáinkat, elegánstól a sportosig.

Nagy örömünkre idén sem megy ki az espardilles a divatből, sőt! Színek és minták, formák ezrei közül válogathatunk. 

A Pstr Store egy 2004-ben alapított street wear concept store, ami annyit tesz, hogy saját márkát ugyan nem, de számos nemzetközi kis és nagy márkát forgalmaznak, amelyekből nagy gonddal válogatják össze az általuk megálmodott koncepcióba illő darabokat.

 

A fiatal tervező, Szegner Katalin idén ősszel indította útjára márkáját, az E'GNER-t. A táskák különleges anyagkombinációjába és tiszta formáiba rögtön beleszerettünk. 

Képes adatbázis ajánló

Couture One
Forrás: 
Couture One