Szociálisan érzékeny design - Autistic Art X Müskinn

Szerző: 
Forrás: 
Autistic Art X Müskinn
2017.10.10.
Autistic Art XMüskinn

 

Az Autistic Art Alapítvány és a Müskinn összefogásából egy nem mindennapi táskakollekció jött létre, mely ugyancsak az idei Design Héten debütált.

„Sosem jártam még autista otthonban. Rajzfoglalkozáson sem. Sose kukkantottam be idegenek táskáiba. Az autista otthon messze van a várostól. Miskolcon például fent a Vargahegyen. Mások privátszférájába betolakodni meg egyszerűen bunkóság. A táskák márpedig vitathatatlanul intim teret jelentenek” – olvasható Otthoni történet címmel a projekt kis füzetkéjében.

A téma számos nem mindennapi kérdést vet fel és nyitottabbá tesz, érzékenyebbre hangol az autizmussal élők irányába. Hiszen itt jóval többről van szó, mint dizájntáskákról.

Az Autistic Art Alapítvány számára nem ismeretlenek a különböző együttműködések, voltaképpen ezzel veszik a kezükbe a sorsukat abban az értelemben, hogy a különféle megjelenések és együttműködések segítségével gyűjtenek pénzt az autistákkal dolgozó miskolci lakóotthon fenntartására. Ebben az otthonban az autizmus spektrum zavarban mélyebben érintett, önellátásra képtelen emberekkel foglalkoznak.

Az Autistic Art művészeti vezetője, a képzőművész Tarr Hajnalka maga is vezet rajzfoglalkozásokat az otthon lakói számára – ezt a csoportot látogatta meg a Müskinn csapata, hogy kívülállóként ugyan, de finom érzékenységgel és tisztelettel figyeljék meg és tapogassák le az autista emberek művészetterápiás tevékenységét, a rajzoláshoz, színekhez és formákhoz való viszonyukat.

Autistic Art X Müskinn - Fotó: Ladocsi András

Amit pedig ilyen módon találtak, az egy kifelé zárt és kommunikálhatatlan, odabent mégis nagyon színes, puha és vidám belső világ volt. A dizájnerek számára feltűnt, hogy az autista fiatalok számára rajzolni rendkívül szabad, mindenféle kötöttségtől mentes tevékenységet jelent, hiszen amikor ők ceruzát vesznek a kezükbe, nincsen a fejükben egy mentális kép arról, amit a papírra akarnak venni – ehelyett a mozdulat maga, a pillanat tökéletes átéltsége, a primér tevékenység számít. Mozdulataikat sosem irányítják előre eltökélt módon és nem javítanak, a meghúzott vonal, az elvégzett tett nem kerül visszavonásra, hanem mindörökre változatlan formában marad meg a papíron.

Autistic Art X Müskinn - Fotó: Ladocsi András

Ezek a vonalak és formák amellett, hogy gyakran rendkívül színesek, szabálytalanok és kizárólag önmagukért valók. Ami egyszer a papírra kerül, többé nem visszavehető, nem visszavonható. Ez az elv, a pillanatban való örömteli feloldódás gondolatisága vezette a Müskinn tagjait is, a közös munka eredményeképpen pedig egy olyan táskakollekció jött létre, amely kívülről szabálytalan és keresetlen formákból áll, melyek leginkább geometrikusnak nevezhetők, s nem befolyásolja vagy korlátozza semmiféle konvenció.

Autistic Art X Müskinn

A tudatos precizitás hiánya és a véletlenszerűség „irányította” a tervezést: miként a rajzcsoportban, itt is a vonal visszavonhatatlansága uralkodott a papíron. A külső megjelenésükben tehát egyszerű, drapp formák belül, a táska intim terében egy színes és vidám világot rejtenek: a béléseket ugyanis az autista fiatalok rajzai díszítik. Ha tehát bekukkantunk a táskák bőrből készült felszíne alá, odabent egy rejtett, de nagyon izgalmas bensőt találunk. Szép, nem hivalkodó analógia ez, a szociálisan érzékeny indíttatású design mellett nagyra értékeljük a finom áthallásokkal operáló, mértéktartó hozzáállást is.

A táskakollekciót pop-up jelleggel megtaláljuk Budapesten a Typo Bar & Showroomban október 15-ig.

A fenti sor sajnos kimaradt a Bëlga klasszikus számából, pedig a magyar divat előretörésével most négylábú kedvenceinken a sor, hogy hazai tervezők termékeit viseljék az utcán.

A 23 éves tehetség mintegy 80 induló közül aratott sikert ECOllecction szettjeivel a hatodik Gombold újra! Közép-Európa pályázat Mercedes Benz Fashion Week Central Europe záróeseményén. 

Sétáljunk végig a divat fővárosának elegáns és drága utcáin, nézzük végig az ékszer- , óraboltok és a nagy divatházak csillogó üzleteinek a kirakatait, majd igyunk meg egy kávét vagy kortyoljunk el egy aperitívet valamelyik ismert bárban vagy kávézóban.

Közös tervezésű, limitált cipőkollekciót mutat be a TOMS és a Margaret Island.