Virágzó sziget – Náray Tamás tavasz-nyár kollekciója

Forrás: 
2015.04.17.
Kaméliák - Fotó: Nánási Pál

 

A tavasz lehelete, virágzó mező, napfényes sziget, lagúnák, óceánpart. A természet szépsége és harmóniája ihlette Náray Tamás tavasz-nyár 2015, „The colours of heaven” kollekcióját, amely melegséggel és vidámsággal tölti meg a női szíveket.

 

Náray Tamás "The colours of heaven” tavasz-nyár kollekciója

 

Bevallom, a tavasz könnyed pezsgését éreztem a véremben és a lelkem is kivirágzott, ahogy Náray Tamás új kollekciójának csodás darabjai suhantak el egymást követve az ismert divattervező elegáns budapesti szalonjában.  Ahogy a tavasszal virágba borult tájon, úgy tűnt fel a felvonuló modellekben a jácint fehérsége, az orchidea pasztell rózsaszíne, a vanília halványsárga virága, a barack hamvassága, a pipacs élénkpiros frissessége.

 

Náray Tamás "The colours of heaven” tavasz-nyár kollekciója

 

Náray Tamás - Fotó: Bolya Árpád

Náray Tamás felidézte nekünk, hogy mi inspirálta a kollekció megszületését. „Még a tél folyamán álmodtam meg a tavasz színeit, amelyek újra és újra visszatérő vonzódásaimat jelképezik a természet megújulásához. Ezeket követi az óceánt, a tengert idéző vízkék, a fénylő napsárga, a lagúnák zöldje, valamint a felhő szürke árnyalatai, kiegészülve a kristály- és homokszínekkel. Gyönyörű virágzó szigetet képzeltem el az óceán közepén, ragyogó kék, napsütéses égbolttal, reggeli párával, aranyló homokkal borított partokkal. Állandó inspirációs forrásom a harmónia megteremtése, kollekcióimmal lelki vidámságot, lelki wellnesst szeretnék csempészni a nők életébe. Ezek a természet ihletésében született ruhák megnyugtatók, éteri könnyedséget, finom eleganciát és harmóniát sugároznak. A klasszikus darabok kiemelik a nők szépségét, az egyszerű formák olyan szabásvonalakkal készülnek, amelyek a legjobban visszaadják az alakot. A női testhez tökéletesen simuló ruháknak nincsenek élei, a különböző formájú dekoltázsok kihangsúlyozzák a nőiességet. Mindezek olyan rafinált megoldásokkal párosulnak, mint a befelé ívelő mellvarrások a zakókon, vagy a rövid nadrág és hosszú szoknya látszólagos ellentmondásának egy modellben történő feloldása.

 

A felhasznált kivételes minőségű és finomságú anyagok, a len burett, a pamut buklé, a florális, elmosódott mintájú muszlin mind a természetet idézik, a lagúna zöld és égkék print replikációk pedig olyan hatást keltenek, mint a tengerben itt-ott felbukkanó szigetcsoportok. Az estélyi és a miniruhák pipacs piros, napsárga és azúrkék pajettes anyagainak csillogása a nap szikrázására és a halak pikkelyeire emlékeztetnek, a virágcsokor mintás, áttetsző csipke girlandok és a sokat sejtető, sejtelmes muszlinok már a bódító nyári estékre hívogatnak.

 

Náray Tamás "The colours of heaven” tavasz-nyár kollekciója

Tavasz-nyár kollekciómmal olyan világot akartam alkotni, hogy minden embert jóérzéssel töltsön el, amikor ránéz a ruhákra. Nem követem a napi divatot, saját filozófiám van a megjelenésről, az esztétikumról, a harmóniáról, a szépségről. Ugyanakkor nem törekszem arra, hogy a saját stílusom legyen a trendek meghatározója. Szerintem egy tervező akkor tud fennmaradni, ha önazonos, és nem törődik azzal, hogy belesimul-e a nemzetközi divatirányzatba. Ma sokan a divat haláláról beszélnek.

 

Egyik kedvenc virágom a pipacs, színe mostani kollekciómban is megjelenik egyik estélyi ruhámban, szinte felkiáltó jelként magára vonva a figyelmet, emlékeztetve erre a gyönyörű, de törékeny virágra, amely egyetlen napig, reggeltől estig él, és megható, ahogy tökéletes törékenyégében és szépségében a mulandóságra emlékeztet.

 

 

 

 

Művészetemben vonzódom a divat 60-as, 70-es évekbeli „belle époque” korszakához, amikorra a couture megindulása is visszavezethető. Nekem nem a ruháim, vagy a stílusom hasonlít a Chanelre, hanem a gondolkodásmódom, hogy nem az aktuális divatot követi, hanem kortalan, időtálló. A magyar divatnak olyan tervekre és kollekciókra van szüksége, ahol a külső szépség belső tartalommal párosul, és aki erre fogékony, az megérzi, megtalálja és elviszi a ruhákat.”

 

 

Náray Tamás ruháiban nőiességük teljességét megélve jelenhetnek meg a nők. A finom anyagok, a klasszikus szabásvonalakkal keveredő rafinált megoldások nem csak a nők testét, de a lelkét is felöltöztetik. 

 

 

 

Nagy örömünkre idén sem megy ki az espardilles a divatből, sőt! Színek és minták, formák ezrei közül válogathatunk. 

Leírhatatlanul mesés volt Náray Tamás tavasz-nyár 2016 kollekciójának, a Rose de Maquillage-nak a bemutatója, amely már a tavasz illatát, színeit idézte. Összefoglaló Náray Tamás rajzaival.

Évezredes múltra tekint vissza, és időről időre újra felbukkan a divattrendek között a gladiátorszandál. A Vogue magazin rövid videóban foglalta össze a szandáltípus múltját, mi pedig összeszedtük a kedvenc darabjainkat az idei nyárra.

Lassan itt a fürdőruhaszezon, de pánikra semmi ok! A rengeteg mesés darab között mindenki megtalálja magának a tökéletes fürdőruhá(ka)t. Összegyűjtöttük a kedvenceinket.

Képes adatbázis ajánló

PIAGET ROSE PASSION G0A39081

PIAGET ROSE PASSION G0A39081

Forrás: 
Piaget