Virágzó sziget – Náray Tamás tavasz-nyár kollekciója

Forrás: 
2015.04.17.
Kaméliák - Fotó: Nánási Pál

 

A tavasz lehelete, virágzó mező, napfényes sziget, lagúnák, óceánpart. A természet szépsége és harmóniája ihlette Náray Tamás tavasz-nyár 2015, „The colours of heaven” kollekcióját, amely melegséggel és vidámsággal tölti meg a női szíveket.

 

Náray Tamás "The colours of heaven” tavasz-nyár kollekciója

 

Bevallom, a tavasz könnyed pezsgését éreztem a véremben és a lelkem is kivirágzott, ahogy Náray Tamás új kollekciójának csodás darabjai suhantak el egymást követve az ismert divattervező elegáns budapesti szalonjában.  Ahogy a tavasszal virágba borult tájon, úgy tűnt fel a felvonuló modellekben a jácint fehérsége, az orchidea pasztell rózsaszíne, a vanília halványsárga virága, a barack hamvassága, a pipacs élénkpiros frissessége.

 

Náray Tamás "The colours of heaven” tavasz-nyár kollekciója

 

Náray Tamás - Fotó: Bolya Árpád

Náray Tamás felidézte nekünk, hogy mi inspirálta a kollekció megszületését. „Még a tél folyamán álmodtam meg a tavasz színeit, amelyek újra és újra visszatérő vonzódásaimat jelképezik a természet megújulásához. Ezeket követi az óceánt, a tengert idéző vízkék, a fénylő napsárga, a lagúnák zöldje, valamint a felhő szürke árnyalatai, kiegészülve a kristály- és homokszínekkel. Gyönyörű virágzó szigetet képzeltem el az óceán közepén, ragyogó kék, napsütéses égbolttal, reggeli párával, aranyló homokkal borított partokkal. Állandó inspirációs forrásom a harmónia megteremtése, kollekcióimmal lelki vidámságot, lelki wellnesst szeretnék csempészni a nők életébe. Ezek a természet ihletésében született ruhák megnyugtatók, éteri könnyedséget, finom eleganciát és harmóniát sugároznak. A klasszikus darabok kiemelik a nők szépségét, az egyszerű formák olyan szabásvonalakkal készülnek, amelyek a legjobban visszaadják az alakot. A női testhez tökéletesen simuló ruháknak nincsenek élei, a különböző formájú dekoltázsok kihangsúlyozzák a nőiességet. Mindezek olyan rafinált megoldásokkal párosulnak, mint a befelé ívelő mellvarrások a zakókon, vagy a rövid nadrág és hosszú szoknya látszólagos ellentmondásának egy modellben történő feloldása.

 

A felhasznált kivételes minőségű és finomságú anyagok, a len burett, a pamut buklé, a florális, elmosódott mintájú muszlin mind a természetet idézik, a lagúna zöld és égkék print replikációk pedig olyan hatást keltenek, mint a tengerben itt-ott felbukkanó szigetcsoportok. Az estélyi és a miniruhák pipacs piros, napsárga és azúrkék pajettes anyagainak csillogása a nap szikrázására és a halak pikkelyeire emlékeztetnek, a virágcsokor mintás, áttetsző csipke girlandok és a sokat sejtető, sejtelmes muszlinok már a bódító nyári estékre hívogatnak.

 

Náray Tamás "The colours of heaven” tavasz-nyár kollekciója

Tavasz-nyár kollekciómmal olyan világot akartam alkotni, hogy minden embert jóérzéssel töltsön el, amikor ránéz a ruhákra. Nem követem a napi divatot, saját filozófiám van a megjelenésről, az esztétikumról, a harmóniáról, a szépségről. Ugyanakkor nem törekszem arra, hogy a saját stílusom legyen a trendek meghatározója. Szerintem egy tervező akkor tud fennmaradni, ha önazonos, és nem törődik azzal, hogy belesimul-e a nemzetközi divatirányzatba. Ma sokan a divat haláláról beszélnek.

 

Egyik kedvenc virágom a pipacs, színe mostani kollekciómban is megjelenik egyik estélyi ruhámban, szinte felkiáltó jelként magára vonva a figyelmet, emlékeztetve erre a gyönyörű, de törékeny virágra, amely egyetlen napig, reggeltől estig él, és megható, ahogy tökéletes törékenyégében és szépségében a mulandóságra emlékeztet.

 

 

 

 

Művészetemben vonzódom a divat 60-as, 70-es évekbeli „belle époque” korszakához, amikorra a couture megindulása is visszavezethető. Nekem nem a ruháim, vagy a stílusom hasonlít a Chanelre, hanem a gondolkodásmódom, hogy nem az aktuális divatot követi, hanem kortalan, időtálló. A magyar divatnak olyan tervekre és kollekciókra van szüksége, ahol a külső szépség belső tartalommal párosul, és aki erre fogékony, az megérzi, megtalálja és elviszi a ruhákat.”

 

 

Náray Tamás ruháiban nőiességük teljességét megélve jelenhetnek meg a nők. A finom anyagok, a klasszikus szabásvonalakkal keveredő rafinált megoldások nem csak a nők testét, de a lelkét is felöltöztetik. 

 

 

 

Egyre többen választják a hazai ékszertervezőket, hiszen igazán különleges és egyedi darabokra bukkanhat az ember, ha vágyik valami olyan kiegészítőre, ami nem fog százszor szembejönni az utcán.

"A gondos tervezéssel és aprólékos kézimunkával létrehozott ékszerek "átlelkesülnek" és saját egyedi és utánozhatatlan személyiségükkel csalogatják magukhoz majdani viselőjüket."

 

Megérkezett az egyik legkedvesebb hazai cipődesignerünk, Polgár Diána legújabb őszi kollekciója a már régi ismerősként visszaköszönő stílusjegyekkel, amelyek első pillantásra rabul ejtettek bennünket!

 

Molnár Nini ismert modellből lett kiegészítő tervező, akinek egyedi szőrmetáskáiért már London is odavan! Rövid interjúnkban Ninivel divatról, inspirációkról, anyagokról és viseletről beszélgettünk… 

Képes adatbázis ajánló

Fashion Week Budapest Tavasz/Nyár 2014

Fashion Week Budapest Tavasz/Nyár 2014

Forrás: 
Toni and Guy