Ékszerek a múltból

2014.08.28.
Szász Károly ékszerei - Fotó: Szász Károly

Megmenteni a megmenthetőt! Ez a mottója Szász Károly restaurátor-ékszertervezőnek, aki „menthetetlen” antik porcelánokból készíti különleges, re-design ékszereit.

Szász Károly

Szász Károly 2009-ben végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen mint üvegtervező iparművész.  Ezután önálló műhelyt alapított Budán, ahol üveg és porcelán régiségek restaurálásával kezdett el foglalkozni. Az ékszerkészítés spontán módon került a művész életébe, amikor egy néni egy régi porcelánt hozott a műhelybe restauráltatni. Mivel Szász nem tudta megmenteni a törött fülű csészét, emlékbe egy kis medált csiszolt belőle az idős hölgynek. Innentől kezdve sorra készíti szebbnél szebb porcelán és üveg ékszereit, amelyek mind-mind régi történeteket mesélnek.

Az én munkáimat azért lehet inkább re-design, mint design ékszereknek nevezni, mert nem a divat és a marketing tartja őket életben, hanem a múlthoz való kötődés, a régihez való ragaszkodásunk – fejtette ki a művész. A múlt értékei vannak bennük „újracsiszolva”, újraértelmezve, ettől lehet őket nagyon szeretni. Egyszerre, egymás mellett él bennük tovább a múlt, a jelen és a jövő. Mindig azok a legizgalmasabb munkáim, amikor behoznak egy régi, törött tárgyat hozzám, amiből valami olyasmit hozok létre, amit oda tudnak örökíteni a gyerekeiknek, unokáiknak. Ez egyfelől egy nagyon szép gesztus, másfelől magának az emléknek van ebben az esetben hatalmas eszmei értéke. Így például a nagymama egy olyan ajándékot tud adni az unokájának, ami vele lesz akkor is, amikor ő már nem.

Szász a porcelán mellett üvegből szeret a legjobban alkotni, illetve előszeretettel kombinálja a kétféle anyagot. Az egyik, talán legérdekesebb ékszerkollekciója a Mátyás templom restaurációja során megmaradt ólomüvegablak-darabkáiból készült. Ezeket lecsiszolva, több rétegben illeszti össze, majd az üvegrétegek között egy (rubin, gyémánt, smaragd vagy zafír) drágakövet helyez el, ami egy speciális folyadékban, egy pici buborék társaságában úszkálva úgy szórja szét a fényt, mint a templomüveg a napsugarakat. Van példa arra is, hogy drágakő helyett régi bélyeget vagy papírpénzt applikál a két kristályüveg közé. A legutóbbi, az Iparművészeti Múzeumban megrendezett kiállításán pedig egy olyan új sorozat került bemutatásra, amit a húszpengős bankjegy egyik részlete ihletett.

 

Egyre többen választják a hazai ékszertervezőket, hiszen igazán különleges és egyedi darabokra bukkanhat az ember, ha vágyik valami olyan kiegészítőre, ami nem fog százszor szembejönni az utcán.

"A gondos tervezéssel és aprólékos kézimunkával létrehozott ékszerek "átlelkesülnek" és saját egyedi és utánozhatatlan személyiségükkel csalogatják magukhoz majdani viselőjüket."

 

Megérkezett az egyik legkedvesebb hazai cipődesignerünk, Polgár Diána legújabb őszi kollekciója a már régi ismerősként visszaköszönő stílusjegyekkel, amelyek első pillantásra rabul ejtettek bennünket!

 

Molnár Nini ismert modellből lett kiegészítő tervező, akinek egyedi szőrmetáskáiért már London is odavan! Rövid interjúnkban Ninivel divatról, inspirációkról, anyagokról és viseletről beszélgettünk… 

Képes adatbázis ajánló

Couture One
Forrás: 
Couture One