Ékszerek a múltból

2014.08.28.
Szász Károly ékszerei - Fotó: Szász Károly

Megmenteni a megmenthetőt! Ez a mottója Szász Károly restaurátor-ékszertervezőnek, aki „menthetetlen” antik porcelánokból készíti különleges, re-design ékszereit.

Szász Károly

Szász Károly 2009-ben végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen mint üvegtervező iparművész.  Ezután önálló műhelyt alapított Budán, ahol üveg és porcelán régiségek restaurálásával kezdett el foglalkozni. Az ékszerkészítés spontán módon került a művész életébe, amikor egy néni egy régi porcelánt hozott a műhelybe restauráltatni. Mivel Szász nem tudta megmenteni a törött fülű csészét, emlékbe egy kis medált csiszolt belőle az idős hölgynek. Innentől kezdve sorra készíti szebbnél szebb porcelán és üveg ékszereit, amelyek mind-mind régi történeteket mesélnek.

Az én munkáimat azért lehet inkább re-design, mint design ékszereknek nevezni, mert nem a divat és a marketing tartja őket életben, hanem a múlthoz való kötődés, a régihez való ragaszkodásunk – fejtette ki a művész. A múlt értékei vannak bennük „újracsiszolva”, újraértelmezve, ettől lehet őket nagyon szeretni. Egyszerre, egymás mellett él bennük tovább a múlt, a jelen és a jövő. Mindig azok a legizgalmasabb munkáim, amikor behoznak egy régi, törött tárgyat hozzám, amiből valami olyasmit hozok létre, amit oda tudnak örökíteni a gyerekeiknek, unokáiknak. Ez egyfelől egy nagyon szép gesztus, másfelől magának az emléknek van ebben az esetben hatalmas eszmei értéke. Így például a nagymama egy olyan ajándékot tud adni az unokájának, ami vele lesz akkor is, amikor ő már nem.

Szász a porcelán mellett üvegből szeret a legjobban alkotni, illetve előszeretettel kombinálja a kétféle anyagot. Az egyik, talán legérdekesebb ékszerkollekciója a Mátyás templom restaurációja során megmaradt ólomüvegablak-darabkáiból készült. Ezeket lecsiszolva, több rétegben illeszti össze, majd az üvegrétegek között egy (rubin, gyémánt, smaragd vagy zafír) drágakövet helyez el, ami egy speciális folyadékban, egy pici buborék társaságában úszkálva úgy szórja szét a fényt, mint a templomüveg a napsugarakat. Van példa arra is, hogy drágakő helyett régi bélyeget vagy papírpénzt applikál a két kristályüveg közé. A legutóbbi, az Iparművészeti Múzeumban megrendezett kiállításán pedig egy olyan új sorozat került bemutatásra, amit a húszpengős bankjegy egyik részlete ihletett.

 

Lassan itt a fürdőruhaszezon, de pánikra semmi ok! A rengeteg mesés darab között mindenki megtalálja magának a tökéletes fürdőruhá(ka)t. Összegyűjtöttük a kedvenceinket.

Nagy örömünkre idén sem megy ki az espardilles a divatből, sőt! Színek és minták, formák ezrei közül válogathatunk. 

Évezredes múltra tekint vissza, és időről időre újra felbukkan a divattrendek között a gladiátorszandál. A Vogue magazin rövid videóban foglalta össze a szandáltípus múltját, mi pedig összeszedtük a kedvenc darabjainkat az idei nyárra.

Leírhatatlanul mesés volt Náray Tamás tavasz-nyár 2016 kollekciójának, a Rose de Maquillage-nak a bemutatója, amely már a tavasz illatát, színeit idézte. Összefoglaló Náray Tamás rajzaival.

Képes adatbázis ajánló

PIAGET ROSE PASSION G0A39081

PIAGET ROSE PASSION G0A39081

Forrás: 
Piaget