"Ha ez nem lenne, fél ember lennék" - Peleskey Zsuzsa stylisttal beszélgettünk

Szerző: 
2016.04.25.
A "Surreal" sorozatból - Fotó: Ajkai Dávid

Rendkívül izgalmas és összetett szakma a stylisté, ám itthon mégis kevesen tudják, miről is szól igazából. Peleskey Zsuzsát a szakmáról és saját ars poeticájáról faggattuk.

Zsuzsa 2015-ben végezte el a Mod’Art International Hungary divatiskola Stylist Professional képzését. Azóta nem csak tanárként, mentorként, de szabadúszóként számos divatnyag alkotójaként is egyre magabiztosabban képviseli azokat az értékeket, amelyeket kemény munkával alakított ki szakmájában – és talán nem túlzás azt mondani, hogy az életében is.

Peleskey Zsuzsa - Fotó: Ajkai Dávid

Zsuzsa szerint a jó stylist koncepció szerint dolgozik. Elmondása szerint zseniális anyagok születhetnek ott, ahol a fotós és a stylist együttműködnek, ám itthon ez nem mindig így működik. Előfordul, hogy a stylistot egyféle végrehajtó munkatársként kezelik, pedig ő az, aki a fotóssal együtt egy komplett vizuális világot épít fel, ami csak akkor működik jól, ha ezt együtt teszik. "A Mod’Artban arra tréningeltek, hogy a fotóssal együtt mi vagyunk a szíve az anyagnak, ami csak akkor sikerülhet jól, ha olyan a kapocs a stylist és a fotós között, mint filmalkotásnál a rendező és az operatőr között. Ez egy alkotóközösség."

Talán ez a kulcsszó: alkotás. A stylist munkája nem áll meg ott, hogy jó ízléssel ruhákat válogat össze. "Abban hiszek, hogy egy jó stylist előremutat és egyedi világot teremt, nem pedig lemásol egy aktuális tervezőt, vagy trendet. Minden munkámnál beleviszem a saját gondolataimat, megalkotom a saját világomat, sokszor úgy, hogy magam kreálok hozzá a ruhákhoz, kiegészítőket gyártok vagy újragondolok egy darabot, máshogy használom a formákat, elemeket, számomra ettől lesz a styling művészet. Mert nekem a styling művészet."

"Mindig van egy kiindulási pont, egy inspirációs alap, amit átforgatok magamon" - mondja Zsuzsa. "Beleteszem önmagam, az egyéniségem a folyamatba. Az én erősségem például a stíluskeverés, az eklektika, ez nagyon gyorsan, ösztönösen kijön belőlem."

A börtönös editorál Zsuzsa egyik iskolai munkája. Egy a Mod’Artban 2014-ben végzett divattervező diplomakollekcióját kellett felhasználni egy koncepcionális anyag létrehozásához, amely friss trendekre épül. A Novanne Jhons tervezője, Kovács Szilvi kollekciójának fő inspirációs alapja a védőmechanizmusok voltak. Így jutott el Zsuzsa a military stílus és a börtön gondolatához, ahonnan már csak egy ugrás vezetett a vallatás ötletéhez.

A "Prison" sorozatból - Fotó: Ajkai Dávid
A "Prison" sorozatból - Fotó: Ajkai Dávid
A "Prison" sorozatból - Fotó: Ajkai Dávid

Klisé, nem klisé, de a részletek nagyon fontosak: "a nüanszok és finom részletek teszik élővé az anyagot, azokban rejlik a lényeg. Rengeteg háttérmunka van ezeknek a megálmodásával, kialakításával, de ettől lesz saját és izgalmas a végeredmény. Ettől szólal meg.  A szürrealizmus stíluskörét feldolgozó anyagommal 2015-ben megnyertem egy divatfotó pályázatot, az ilyen szakmai elismerés nagyon boldoggá tud tenni egy stylistot."

A "Surreal" sorozatból - Fotó: Ajkai Dávid

"A Pál utcai fiúk újragondolása is örömteli munka volt. Főleg az ikerlányok miatt. A gyönyörű kislányokat addig mindenki királylány szerepben jelenítette meg, rózsaszínben, tüllben és már elegük volt belőle. Imádták a vagány, fiús cuccokat és alig akarták abbahagyni a fotózást. A végeredmény pedig önmagáért beszél. Egyébként mindenki szereti, ha a komfortzónáját kívül mozgatják őket. Az empátia, az alázat, és a kitartás kiemelten fontos a munkámban. Nehéz szakma, sokféle kvalitás kell hozzá, mind lelkileg, mind szellemileg és persze fizikailag is."

A "Pál utcai fiúk" sorozatból - Fotó: Bedő Dani

Zsuzsa kedvenc műfaja, az editorial mellett kampányfotózásokat, videóklipeket, tesztfotókat, reklámokat egyaránt szívesen csinál, ezekről a területekről is rengeteg jó tapasztalata van, és azt vallja, hogy ha szeretettel csinálod, az meglátszik a fotókon is.

Judit Takács Design - Fotó: Martin Wanda
eVe by Éva Reményi kampány - Fotó: Ajkai Dávid

Zsuzsa 2015. szeptembere óta a Mod’Art stylist és divatmenedzsment képzésén is tanít. "Szeretek tanítani, és én is meglepően sokat tanulok közben. Nehezen verbalizálható műfajról van szó, de a tanítás során rá vagyok kényszerítve, hogy beszéljek róla, így addig át nem gondolt összefüggésekre jövök rá. Rengeteget fejlődtem, mióta tanítok, egyfelől mert rengeteget készülök az órákra, másfelől mert az imént említett összefüggések miatt mélyül a tudásom."
Zsuzsa végezetül elmondta, hogy fél embernek érezné magát, ha nem lenne számára ez  szakma. "A stlying szakma izgalmas, sokszínű, változatos világ, nem tudok magamnak ennél szebbet és izgalmasabbat elképzelni, boldog vagyok, hogy részese lehetek."
 

Teszt fotózás - Fotó: Ajkai Dávid

 

Leírhatatlanul mesés volt Náray Tamás tavasz-nyár 2016 kollekciójának, a Rose de Maquillage-nak a bemutatója, amely már a tavasz illatát, színeit idézte. Összefoglaló Náray Tamás rajzaival.

Metcalf Éva munkái egyszerűen magával ragadóak, az anya-lánya szettek sugároznak a gondoskodástól. Egyszerű,  kifinomult, divatos és kényelmes viselet mindkét lánynak, melyek itthon is elérhetőek.

Nagy örömünkre idén sem megy ki az espardilles a divatből, sőt! Színek és minták, formák ezrei közül válogathatunk. 

A DORKO egy régi magyar márka, ami sokáig háttérbe szorult a nyugati márkák megjelenése miatt, de most újra hódítani kezd, és megnyitotta első önálló üzletét.

Képes adatbázis ajánló

Fashion Week Budapest Tavasz/Nyár 2014

Fashion Week Budapest Tavasz/Nyár 2014

Forrás: 
Toni and Guy