Sikkes és Innovatív: Vissza a jövőbe a CUKOVY új kollekciójával!

Szerző: 
Forrás: 
CUKOVY (Tálosi Lívia, Csukovics Brigitta)
2017.08.16.
Sikkes és innovatív: vissza a jövőbe a CUKOVY új kollekciójával – Cukovy 2017/18 ősz-tél - Fotó: Ary László

A Tálosi Lívia és Csukovics Brigitta által képviselt CUKOVY brand változatos, a genderegyenlőség mentén fogant tavasz-nyári sziluettjei után a 2017-18-as őszi-téli kollekciókon a futurisztikus, kissé lázadó street couture stílus jegyeit figyelhetjük meg. A márka képviselőivel az új darabokról, múltról, jelenről és a várható jövőről is beszélgettünk…

Beszéljünk egy kicsit a kezdetekről, a márkáról! Mióta foglalkozol tervezéssel, és hogyan jött a saját márka gondolata benned?

Livi: Fontos tudni, hogy a CUKOVY-t ketten képviseljük: enyém az ügyvezetői poszt, ami egy gyakorlatiasabb, üzleti alapú gondolkodást és beállítottságot kíván meg, Brigi pedig a designer, ami egy művészi, inkább szellemi tevékenység. A kollekciókat ketten hívjuk életre, illetve január óta Zahorján Ivett, a REBELMEDIA alapítója is besegít az öltözékek sztorijának megalkotásában, a koncepció megfogalmazásában. Egy összetett, sok szálon futó munkafolyamat ez, amelyben mindenki kiveszi a részét: üzleti, művészeti és kommunikációs szempontból is. Legújabb, 2018-as tavaszi-nyári öltözéksorozatunk megálmodásában a párizsi AMF Showroom vezetője, Anthony Flamos is kivette a részét, mint mentor.

Sikkes és innovatív: vissza a jövőbe a CUKOVY új kollekciójával – Cukovy 2017/18 ősz-tél - Fotó: MBFWBP

Immár negyedik éve működik egyébként a CUKOVY: 2014-ben partnert kerestem egy divatbrand megalakításához és ekkor találtam rá Brigire, akivel egyből megvolt a közös hang. Hittünk abban, hogy egy remek csapatot alkotunk és ennek a különleges vibe-nak egyszer meglesz a gyümölcse. Most érezzük azt, hogy beérett a hosszú évek munkája.

Brigi: Már kislánykorom óta érdekel a ruhakészítés, már akkoriban éreztem, hogy valahogy nem érzem kellően stílusosnak a meglévő ruhadarabjaim, ezért fogtam magam és egy háztartási Singer varrógép segítségével elkezdtem átalakítani őket. Nagyon tetszett, hogy mindig valami újat alkothattam, megfogott ennek az egésznek a varázsa. A későbbiekben rájöttem, hogy a ruhakészítés lesz a nekem való pálya, ezért jelentkeztem a KREA divattervező szakára, majd jött Livi és megalakult a CUKOVY.  Ami tervezőként jellemez az leginkább az, hogy szeretem a különleges formákat, struktúrákat, a látszólag össze nem illő anyagok, textúrák mixelését. Szeretek játszani a különböző korok stílusával és a szubkultúrák jellemző stílusnyelveivel. A klasszikus, sikkes vonal és a vérbő underground ízlés keverésében tudom igazán kiélni magam.

Sikkes és innovatív: vissza a jövőbe a CUKOVY új kollekciójával – Cukovy 2017/18 ősz-tél - Fotó: Barna Bálint

Bármely kreációtokat - ha közelebbről megfigyeljük - azonnal feltűnik az anyagok részletgazdagsága, valamint a sikkesen játékos szabásvonalak dominanciája. Mi jellemzi általánosságban véve a CUKOVY által készített ruhákat, szetteket?

Brigi és Livi: Ahogyan azt már fentebb is említettük, a klasszikus, nőies külsőt, look-ot preferáljuk - de mindig csempészünk egy kis rebelliót is a kollekcióinkba, ahogyan a művészeti törekvések is rendre visszaköszönnek a darabjainkon. Játszunk az anyagokkal, kísérletezünk a formákkal és sziluettekkel, a jól bevált eljárásokat kiforgatjuk és új, sajátos ízlést teremtünk.

Az idők folyamán rájöttünk, hogy viselőink is legalább annyira sokoldalú emberek, mint mi magunk. Ha úgy van, leugranak egy fröccsre valami menő helyre, máskor fogadásokra és balettelőadásokra járnak, megint máskor tárgyalnak, meetingekre rohannak, hazaérve pedig gyereket nevelnek és viszik a háztartást – közben pedig lazák, stílusosak és talán még egy-egy alternatív közösségnek is tagjai. Mert miért ne? A 21. század a „sokfókuszúságról” szól, mi is ennek jegyében tervezünk, működünk.

Sikkes és innovatív: vissza a jövőbe a CUKOVY új kollekciójával – Cukovy 2017/18 ősz-tél - Fotó: MBFWBP

Milyen nőnek tervezitek a ruhákat, vagyis milyen identitással, személyiségjegyekkel rendelkezik szerintetek egy CUKOVY-Nő?

Livi: Mindenképpen kiemelnénk, hogy a magabiztos, öntudatos nőknek tervezünk, akik minden helyzetben feltalálják magukat és igazi self-made egyéniségek. Maguk is szeretnek kísérletezni, élvezik az életet és minden pillanatot igazán megélnek. A hagyományos, feminin vonalvezetést ugyanannyira be tudják fogadni, mint az innovatívabb, technikailag egyedi, kortárs alkotásokat. Kedvelik a művészeteket és érzékenyek korunk társadalmi problémáira is.

Sikkes és innovatív: vissza a jövőbe a CUKOVY új kollekciójával – Cukovy 2017/18 ősz-tél - Fotó: Dömök Szilveszter Noel

Mit kell tudnunk a következő, 2017-18-as őszi-téli modellekről? Milyen anyagokat, színeket használtatok itt elsősorban, illetve mi lett itt a főbb irányvonal?

Brigi: Őszi-téli kollekciónk az egyidejű létezés tematikája köré épül; a sziluettek tervezése során a Vissza jövőbe című mozi által leltünk ihletre vendégtervezőnkkel, Gombos Zoltánnal; leginkább a film hangulata, látványvilága és a jelmezek formai kialakítása tükröződik vissza a következő szezonra szánt kollekcióban. A futurisztikus vizuális világ és a nyolcvanas évek végének jellegzetes öltözködési stílusa, felszabadult, underground légköre, grunge-os lazasága keveredik az ízig-vérig nőies, urbánus és kortárs megoldásokkal.

Sikkes és innovatív: vissza a jövőbe a CUKOVY új kollekciójával – Cukovy 2017/18 ősz-tél - Fotó: MBFWBP

Az öltözéksorozat kiemelkedő darabjai a télikabátok, melyek karakterjegyei az 1985-ben bemutatott scifi-komédia kulcsfiguráinak ruházatát ültetik át a modern Nő ruhatárába napjaink trendjeiből táplálkozva. A jellemző formai markerek közt említhetők az ejtett vállak, az Y-sziluettek, az oversized kialakítások, a flitteres-glitteres kiegészítők, a dekonstruktivista eljárásokból eredeztethető részletek.

Sikkes és innovatív: vissza a jövőbe a CUKOVY új kollekciójával – Cukovy 2017/18 ősz-tél - Fotó: Barna Bálint

Alapanyagok terén a matt, illetve fényes steppelt orkán kapja a főszerepet, de a klasszikus és innovatív gyapjúszövetek, rugalmas gyapjú jerseyk, a természetes hernyóselyem, továbbá a fényes-metálos felületű textília és a matt, rusztikus kelme is a kollekció részét képezik. Színhasználat terén is markáns tónusokkal dolgoztak a tervezők: az ezüstös szürke, a fekete, az olajzöld és a fukszia dominálnak. A glamúros csillogás jegyében a nyolcvanas évekre jellemző antracit glitter, fekete flitter és ezüst-levendula shanzsán is feltűnik a darabokon.

Sikkes és innovatív: vissza a jövőbe a CUKOVY új kollekciójával – Cukovy 2017/18 ősz-tél - Fotó: Barna Bálint

Mit jelent egész pontosan a „street couture” stílus?

Livi és Brigi: Ez nem egy új keletű fogalom, olyan brandekre jellemző ez a stílus, akik igyekeznek a couture elvrendszere szerint alkotni, tehát kizárólag egyedi, magas minőségű kreációkkal állnak elő, ugyanakkor nem olyan szigorú keretek közt alkotnak természetesen, mint a legnagyobb couture tervezők, s persze jellemző rájuk egy nagy adag pimaszság, underground jelleg, utcai stílus.

Sikkes és innovatív: vissza a jövőbe a CUKOVY új kollekciójával – Cukovy 2017/18 ősz-tél - Fotó: Barna Bálint

A ruhák, a kollekciók abszolút innovatívak, jövőbemutatóak. A márkát illetően milyen jövőbemutató, hosszútávú terveitek vannak? Mi a helyzet például a külföldi terjeszkedéssel?

Livi: Örömteli számunkra, hogy bent vagyunk a párizsi AMF Showroomban, amelynek köszönhetően több multibrand és concept store-hoz érhetünk el – ezzel kapcsolatban elég kecsegtető már most is a helyzet.

Sikkes és innovatív: vissza a jövőbe a CUKOVY új kollekciójával – Cukovy 2017/18 ősz-tél - Fotó: Ary László

A külföldi piacon való erősebb jelenlét mellett igyekszünk továbbra is tartani a tőlünk eddig megszokott minőséget, illetve dolgozunk a marketing és kommunikációs stratégiánkon is. Folyamatos a pörgés, sok a dolgunk, de minden pillanatát élvezzük.

 

Nagy örömünkre idén sem megy ki az espardilles a divatből, sőt! Színek és minták, formák ezrei közül válogathatunk. 

Leírhatatlanul mesés volt Náray Tamás tavasz-nyár 2016 kollekciójának, a Rose de Maquillage-nak a bemutatója, amely már a tavasz illatát, színeit idézte. Összefoglaló Náray Tamás rajzaival.

Évezredes múltra tekint vissza, és időről időre újra felbukkan a divattrendek között a gladiátorszandál. A Vogue magazin rövid videóban foglalta össze a szandáltípus múltját, mi pedig összeszedtük a kedvenc darabjainkat az idei nyárra.

Lassan itt a fürdőruhaszezon, de pánikra semmi ok! A rengeteg mesés darab között mindenki megtalálja magának a tökéletes fürdőruhá(ka)t. Összegyűjtöttük a kedvenceinket.

Képes adatbázis ajánló

Estélyi ruha kollekció

Estélyi ruha kollekció

Forrás: 
Daalarna