EVAM Divatfotózás – látogatóban Mónáth Éva fotográfusnál

Szerző: 
2015.04.14.
EVAM Divatfotózás – látogatóban Mónáth Éva fotográfusnál - Fotó: Szalontai Zsombor

A fotózás során arra törekszünk, hogy a smink, a haj, a változatos ruhák és kiegészítők is a különleges hangulatot erősítsék. Egy ilyen megújulás, stílusváltás, tanácsadással egybekötve, felér egy teljes önbizalom-tréninggel. A hatását hosszú éveken át érezni fogják.

Ki ne érezte volna, hogy egy eltalált frizura, egy alig látható változtatás a sminkelésen, egy korábban alig viselt szín, egy merészebb ruha izgalmat, vibrálást ébresztett megszokott környezetében is. Hirtelen mintha minden szempár ránk akarna figyelni, és ugyan ki ne ismerné azt az érzést, hogy bár mit is tesz magával, észrevétlen marad. Nem figyelnek ránk, mintha elvesztettük volna a varázsunkat.

EVAM Divatfotózás – látogatóban Mónáth Éva fotográfusnál - Fotó: Szalontai Zsombor

Megannyi kérdés. Milyenek is vagyunk, hogyan is lát bennünket a világ, hogyan tetszhetnénk jobban, ki mutatja meg nekünk azt a szépséget, amilyenek egyes-egyedül, csakis mi lehetünk? Pedig hétköznapi módon egyszerű a megoldás, csupán kellene valaki, aki meglátja bennünk és megmutatja. 

Légies könnyedségű, finom kidolgozású képek, amelyet időtlen harmónia övez vagy épp lendületesen izgalmas villanások, vad színek hullámzása, épp csak egy pillanat megragadva, hogy azután velünk maradjon az élmény és természetesen a képek is.

Mónáth Éva fotográfus - Fotó: Szalontai Zsombor

Egy budai műteremlakásban igyekeztem észrevétlen bepillantani, Mónáth Éva fotográfus munkájába. Az EVAM Divatfotózás kreatív csapatát irányító fotográfus, afféle energiabomba, akár egy mobiltelefont is feltölthetnénk vele, de a béke szigete is. A divat, a harmónia, a színek mindig is közel álltak hozzá, gyerekkora óta szeretett ruhák között, divatbemutatókon sürögni-forogni, segédkezni. A tehetséget volt kitől örökölni. Dédnagyapja híres portré fotó művész volt. Szigeti Jakab 1910-1934 között a királyi család házi fotósa volt. A megmaradt képek hiteles tanúbizonyságot adnak erről. A műterme a belváros Kristóf tér 6 szám alatt volt. Éva Édesanyja, az Emporium divatlánc egykori vezetője mellett, sokat tanulhatott a divatszakmáról. Aztán 12 év lapszerkesztés következett, mint stylist, az Axel Springer, divat és szépség oldalain. Saját bevallása szerint, az igazi megmérettetés akkor jött el számára, amikor elhatározta, hogy felépít valami izgalmas, nem hétköznapi elgondolást, ami tükrözi a saját ízlését. Így született meg az „EVAM átváltozás a Te stílusodban”.

Arra vállalkoztunk – Éva megfogalmazásában -, hogy csapatmunkával, közös erővel olyat alkothassunk, amely nem egy hétköznapi háttérfal előtt történik, hanem minden pillanata, mozzanata tervezett, körbe építve egy hangulatos enteriőrrel. Az apró kiegészítőket, a különleges ékszereket, az egyedi ruhákat mind precíz utánjárással, aprólékosan gyűjtjük össze. Avatott szemmel lebbentjük fel azt a fátylat, amely mögött feltárul a felfedezésre váró szépség, s közben olyan praktikus tanácsokkal látjuk el, amelyeknek a jövőben is hasznát veheti ügyfelünk. A stylistunk segít abban, hogy mindenki megtalálhassa az egyéniségének megfelelő viseletet, segít a színek kiválasztásában és ötleteket ad milyen kiegészítőket, hogyan viseljünk. A sminkesünk és a fodrászunk gondoskodik arról, hogy még az is megkedvelhesse az arcfestést, aki soha nem készített magának még, és mindeközben hasznos tanácsokkal látja el az ügyfelet.

Kortól, testalkattól, és foglalkozástól függetlenül – mondja Éva - mindannyiunk életében fontos szerepet játszik a megjelenés. A stílus tanulható! Azt viszont csak kevesen tudatosítják magukban, hogy a jó megjelenés alapja a harmónia, a megjelenésünk összhangja a személyiségünkkel. Nem szeretem azt a kifejezést, hogy átalakítás, hiszen nem átalakítani, hanem sokkal inkább a saját énjének megfelelőt szeretnék mindenkiből kibontani. Arra törekszünk, hogy a változatos ruhák és kiegészítők is a különleges hangulatot erősítsék. Egy ilyen típusú megújulás, stílusváltás - tanácsadással egybekötve, felér egy teljes önbizalom-tréninggel. A hatását hosszú éveken át érezni fogják.

Miközben a szemem láttára színesedett ki modelljük - a különféle ruhadarabok, kiegészítők, fodrász és smink hatására -, azon kezdtem gondolkodni és már kérdeztem is, vajon hogyan lehet erre felkészülni vagy minden itt a helyszínen derül ki és alakul át?

Természetesen nem. Először is szükségünk van a modellünk méreteire, és egy nemrég készült egyszerű fotóra. Sokat segít, ha a hozzánk készülő hölgy, vagy úr, küld egy pár sort magáról, hogy mivel foglalkozik, mit csinál a szabadidejében. Olyan dolgokra vagyunk kíváncsiak, amelyek által mi is betekintést nyerhetünk a saját világába. Minél több információt tudunk meg, annál jobb lesz az eredmény. Ezután összeül a kis kupaktanácsunk és tulajdonképpen mi már ebben a stádiumban kezelésbe vesszük a modellünket. Majd kiválasztjuk közösen a neki tetsző ruhákat, amelyekből ugyancsak nagy a választék. Ékszereket, kiegészítőket válogatunk. Ha gyerekről van szó, akkor megpróbáljuk játékossá tenni a hosszúnak tűnő perceket, hogy tényleg játéknak fogja fel a fotózás során együtt töltött időt. Ezután már csak az utómunka következik, amit egy különleges, vintage hangulatot teremtő módszerrel dolgozunk ki, egyedi textúrával színesítve a képeket. Az igazi öröm számunkra, amikor mindezt a sok képet egy fotóalbumba megszerkeszthetjük és személyesen átadhatjuk. Ezekért a pillanatokért érdemes dolgozni…

A festészet és elsősorban a portréfestészet válságát idézte elő a fényképezés megjelenése, a fotózás első válságát pedig a digitalizáció. Az olcsó, korlátlan képkészítési lehetőség egy időre megtorpanásra késztette a képalkotás művészetét, csak épp a mobiltelefonokkal készíthető képek, a selfie-k megjelenéséig. A végtelen történet végére mégis valami olyasmi látszik kifejlődni, hogy mindennapi emberként rájöttünk, a képek készítésére alkalmas eszközök és semmilyen technika nem képes pótolni az alkotót, aki lát és megmutat bennünket.

EVAM Divatfotózás: Stylist: Vígh Angelika, Smink: Császár Kata, Fotó: Mónáth Éva

Leírhatatlanul mesés volt Náray Tamás tavasz-nyár 2016 kollekciójának, a Rose de Maquillage-nak a bemutatója, amely már a tavasz illatát, színeit idézte. Összefoglaló Náray Tamás rajzaival.

"A gondos tervezéssel és aprólékos kézimunkával létrehozott ékszerek "átlelkesülnek" és saját egyedi és utánozhatatlan személyiségükkel csalogatják magukhoz majdani viselőjüket."

A karácsonyi ajándékokat repülő rénszarvasok húzta szánon hozó Télapó főleg az amerikai filmeknek köszönhetően kerül be egyre inkább a köztudatba. A szarvasok mind cukik, a leghíresebb pedig vezetőjük, a világító piros orrú Rudolf.

Egyre többen választják a hazai ékszertervezőket, hiszen igazán különleges és egyedi darabokra bukkanhat az ember, ha vágyik valami olyan kiegészítőre, ami nem fog százszor szembejönni az utcán.

Képes adatbázis ajánló

Gottlieb Réka kollekció

Ékszer: Réka Gottlieb
Fotó: Richard Besenczi
Fotó asszisztens: Bence Pintér
mua: Noémi Bráz Noémi
Model: Márta Éva Frank

Forrás: 
Gottlieb Réka