Friss, tágas terek - beszélgetés Deák Mária lakberendezővel

Praktikus elrendezésű, friss, fiatalos terek (Deákné Mézes Mária lakberendező tervei alapján) - Fotó: Deák Marcsi

A kortárs, mai igényekhez mért tágasság élményhez olykor bizony falakat is bontani kell, vagy áthelyezni, átépíteni, kivenni… és még megannyi olyan dolog, ami laikus szemmel fel sem tűnne, azonban egy jó belsőépítész, lakberendező számára magától értetődik.

Praktikus elrendezésű, friss, fiatalos terek (Deák Marcsi lakberendező tervei alapján) - Fotó: Deák Marcsi

A régies körfolyosós házban található, klasszikus polgári lakás  egészen átalakult: friss, fiatalos lett. Közösségi tereit egybenyitották, megszüntetve a hagyományos térelrendezést egylégterű, tágasabb enteriőrt kialakítva.

Az eredetileg egy előtérből, egy konyhából és egy nappaliból álló tereket egybenyitották, hogy egy tágasabb, inspirálóbb tér köszöntse a betérőket.

Mi volt az alap, amiből kiindulhattál a tervezésnél, vagyis mik voltak a lakás adottságai, milyen volt a korábbi elrendezése?

Egy igen lepusztult lakásba léptem be, amihez évtizedek óta nem nyúltak hozzá. Néhány, a nagymamáink korából otthagyott bútor árulkodott az egykori lakók koráról. Az elrendezés, az alaprajz a következpőképpen festett: a bejárati ajtótól jobbra található a fürdőszoba és egy kisebb szoba. Úgy döntöttünk, ezek biztosan a helyükön maradnak, mert a majdani kiadás szempontjából jónak ítéltük az elhelyezésüket. Az előtérből, illetve a konyhából nyílt balra még egy nagyobb szoba – ez volt az a rész, mely teljes egészében átszervezésre került a tágasabb, modernebb mai igényeknek megfelelően.

Praktikus elrendezésű, friss, fiatalos terek (Deák Marcsi lakberendező tervei alapján) - Fotó: Deák Marcsi

 

Számos frissítő „ráncfelvarrást” végeztetek. Milyen cél, illetve koncepció előzte meg a munkát?

A tulajdonos már az első találkozásunkkor vázolta az elképzeléseit, aminek igen lényeges pontja volt, hogy a lakást nem saját részre szeretné felújítani, átalakítani, hanem elsősorban külföldről érkező turistáknak tervezi kiadni. Ennek megfelelően kellett kigondolni a terek átszervezését, és kitalálni egy olyan zárt tároló részt, ami ügyesen elrejti az ágyneműhuzatokat, a tisztítószereket, a porszívót és a toilett papírt, hogy ne látszódjanak, ám mégis könnyen hozzáférhetőek legyenek.

 

Véleményed szerint mitől lesz egy lakás ideális a kiadás szempontjából, és ennél a projektnél hogyan valósultak meg ezek a feltételek?

Jelen esetben nem alkalmazhattam drága megoldásokat, ugyanakkor ügyelnem kellett arra, hogy a lakás biztonságos és praktikus legyen. Könnyen pótolható bútorokat és berendezési tárgyakat válogattunk össze, hogy sérülés esetén ne kelljen külön szakembert hívni. A szekrény, az ágy, az asztal vagy a zuhanykabin esetében ezért nem tervezhettem egyedi megoldásokat, nem asztalossal gyártattuk le a bútorokat.

Praktikus elrendezésű, friss, fiatalos terek (Deák Marcsi lakberendező tervei alapján) - Fotó: Deák Marcsi

 

Milyen lett a lakás új elrendezése, kialakítása?

Mint már említettem: a fürdőszoba a helyén maradt, csak az ablakát szüntettük meg, ami közvetlenül a lifthofra nyílt. Kád helyett zuhanykabint választottunk ide, mivel praktikusabb és gyorsabb tisztálkodásra ad lehetőséget. A mosdó és a WC áthelyezésével találtunk helyet a mosógépnek, a kisebb szoba beugrójába pedig egy, az átlagostól nagyobb mélységű gardróbszekrény került, amiben akár az utazók nagyobb bőröndjei is helyet kaphatnak majd.

Praktikus elrendezésű, friss, fiatalos terek (Deák Marcsi lakberendező tervei alapján) - Fotó: Deák Marcsi

A galériát a falak áthelyezésével alakítottuk ki, és ezzel egy légtérbe került az előtér, a konyha, és az étkező, vagyis a nappali, publikus funkciók. A lakás végében pedig egy másik, kisebb szobát választottunk le, ahová két különálló heverő került.

Praktikus elrendezésű, friss, fiatalos terek (Deák Marcsi lakberendező tervei alapján) - Fotó: Deák Marcsi

 

Mi volt az, amit megtartottatok az eredeti elrendezésből, tárgyakból – illetve milyen új elemek, anyagok kerültek be a képbe?

A külső nyílászárókat felújítottuk, a bejárati ajtó pedig ki lett cserélve, ahogyan valamennyi, a lakásban található hideg és meleg burkolat is. Parketta helyett laminált padlót választottunk, az előtérbe és fürdőszobába pedig ízléses, de egyszerűbb hidegburkolat került. Fontosnak tartottam a fehér szín alkalmazását, mert ez mindig a tisztaság érzetet kelti, miközben optikailag tágítja is a tereket. Ehhez kiegészítő színnek a feketét és fáradt kéket alkalmaztam, néhol egy kis frissítő, élénk narancs árnyalattal megspékelve az összhatást.

 

Mennyire volt gördülékeny a közös munka a megbízóval, mennyire kaptál szabad kezet az elképzeléseidhez?

Szerencsére végig nagyon jó munkakapcsolatot ápoltunk a megbízóval, akinek ugyan határozott elképzelései voltak, azonban az én ötleteimet is elfogadta, és közösen ötleteltünk a lehetőségeken. Dönteni is hamar tudott, ami sokszor nagyon lényeges, és jelentősen gyorsítja az egyes fázisokat, folyamatokat.

Praktikus elrendezésű, friss, fiatalos terek (Deák Marcsi lakberendező tervei alapján) - Fotó: Deák Marcsi

A színekhez, anyagokhoz, világítási elképzelésekhez teljes mértékben szabad kezet kaptam, amiért hálás vagyok, és csak kívánni tudok magamnak és lakberendező társaimnak is sok-sok ilyen megbízót.

Pascal Rita enteriőrtervezővel és lakásvásárlási tanácsadóval beszélgettünk annak az egy évvel ezelőtt átadott munkájának kapcsán, ahol megrendelője egy külföldi turistáknak kiadásra szánt ingatlan felújítására kérte fel.

Újabb lakberendezési őrület hódít: megnyílt a Zara Home Budapesten!

A Bushmen cég Thunder névre keresztelt multifunkciós, csavarozott elemekből álló zsebkése tűzgyújtó szerkezetet és LED lámpát is tartalmaz.

Képes adatbázis ajánló

Ambassador tálaló

Ambassador tálaló

Forrás: 
Bentley