Funkcionálisan újratervezett terek egy hazai lakóparkban

Funkcionálisan újratervezett terek egy hazai lakóparkban (Flat Art 2000 Lakásművészeti Stúdió) - Fotó: Berényi János (Széplak)

Éppen ez volt a helyzet itt is, ebben a 142 négyzetméteres, első emeleti lakóparki lakásban. Hiába ugyanis a tágas méret, az itt élők igényeinél még eggyel több szoba is ráadásul – ha a nappalinak mindössze egy sötét, hosszúkás tér jutott. Továbbá az egy fürdőszoba is kicsinek, kevésnek bizonyult a négytagú család számára.

Elköltözni nem szerettek volna, ám abban biztosak voltak, hogy komoly változtatásokra lesz itt szükség, hogy otthonuk valóban élhető legyen, a tágas terek funkcionálisan is jól tudjanak illeszkedni az igényeikhez.

Funkcionálisan újratervezett terek egy hazai lakóparkban (Flat Art 2000 Lakásművészeti Stúdió) - Fotó: Berényi János (Széplak)

Ekkor kérték fel a Flat Art 2000 Lakásművészeti Stúdiót, akik kiválóan megoldották a gondjukat a lakás teljes, funkcionális átszervezésével. „Teljesen átalakítottuk alaprajzilag a teret." – kezdi a beszélgetést a projekt vezetője, Szabó Otília, a Flat Art Stúdió lakberendezője. „A lakás a nagy mérete ellenére (142nm) kifejezetten rossz beosztású volt, pontosabban a négytagú család igényeihez nem volt megfelelő. A terasz felé gyerekszoba nézett, a nappali viszont hosszúkás volt, és a lakás sötét közepén helyezkedett el."

Számos remek ötlet került itt kivitelezésre. Milyen koncepció előzte meg a munkát – azon túl, hogy a lakás funkcionális átszervezésén volt a legfőbb hangsúly?

Igen, a lakás funkcionális átszervezése kapta a fő hangsúlyt a tervezés során. Mivel a falak többsége is bontásra került, illetve új helyen kellett kialakítani a fürdőszobát is – a komplex átalakítások komoly kihívások elé állították a kivitelező csapatot is.

Megbízóink kortárs, mai igényeknek megfelelően egy világos, tágas közösségi teret, egybefüggő konyha-étkező-nappali részt szerettek volna, ahol együtt lehet az egész család és bőven van hely a vendégeket is itt fogadni.

Funkcionálisan újratervezett terek egy hazai lakóparkban (Flat Art 2000 Lakásművészeti Stúdió) - Fotó: Berényi János (Széplak)

Azzal, hogy a falakat átszerveztük, ez az egybefüggő tér a védett terasz irányába fordítva jöhetett létre, a konyhát egy üveg tolóajtó választja el a nappalitól, és a 12 személyesre bővíthető étkezőtől.

A konyha immár szerves része lett a nappali térnek - ám ha mégis szeretnénk leválasztani, akkor könnyedén megtehetjük azt a nagy üveg tolóajtóval, mellyel ily módon megvalósul az ’egyben, de mégis külön’ érzése. A szellős tér pedig optikailag is mindvégig megmarad.

Funkcionálisan újratervezett terek egy hazai lakóparkban (Flat Art 2000 Lakásművészeti Stúdió) - Fotó: Berényi János (Széplak)

Az egyébként is tágas helyiség elegáns, hatalmas ablaka lehetővé tette itt egy reggelizőpultként is funkcionáló konyhasziget elhelyezését, zsúfoltságérzet nélkül. Sietős reggeliken akár itt is megreggelizhet a család, vendégségek során pedig remekül összehozza a társaságot, ha az előkészítési munkálatok itt zajlanak, hiszen így a háziasszony sincs kirekesztve a társasági élet középpontjából.

Funkcionálisan újratervezett terek egy hazai lakóparkban (Flat Art 2000 Lakásművészeti Stúdió) - Fotó: Berényi János (Széplak)

Milyen most a lakás új elrendezése, hogyan tagoltátok fel újra a rendelkezésre álló tereket?

A terasz mellé szerveztük a három funkciót betöltő közösségi zónát, a szülők számára egy privát részt alakítottunk ki saját fürdővel, a gyerekek szobái szintén egy jól elszeparált részen, saját fürdővel rendelkeznek. Nagy erénye a lakásnak, hogy mindezen helyiségek kialakítása mellett még egy kisebb dolgozó-vendégszoba, és egy vendég wc is elfért a bejárat közelében, így lehetőség van arra is, hogy a szülők alkalmanként otthonról végezzék a munkájukat.

Számtalan módon fel lehet tagolni ugyanazt a teret. Ebben az esetben az eredeti – a rengeteg lehetőség közül – a lehető legrosszabb volt. Az új pedig – talán kimondhatom – a legjobb. Megbízóink ezt tartják a legnagyobb pozitívumának, amellett, hogy persze a design az ő ízlésük szerint lett kialakítva.

A lakás privát zónáit igyekeztünk teljesen elkülöníteni: a szülői háló saját különálló fürdőszobájával és egy gardróbhelyiséggel – mely a háziasszony egyik nagy álma volt - alkotja az egyik, elszeparált teret, a gyerekszobák - szintén saját, külön fürdővel - pedig a másikat.

Volt-e bármi - amit megtartottatok az eredeti elrendezésből, tárgyakból – illetve milyen új elemek, anyagok, elrendezési ötletek kerültek be az új az összképbe?

A nappali kanapéját kivéve (amit csak újrakárpitoztattunk) minden beépített tárgy és bútor új, ide lett tervezve és gyártva vagy vásárolva. Egyszerű színeket és anyagokat használtunk. Ilyen értelemben semmi különleges nincs benne, csak ügyeltünk a színek harmóniájára, és a textúrák változatosságára. Fa falburkolat, tapéta, sima festett fal színnel, vagy anélkül – ezek szépen váltakoznak egymás mellett, és harmonikus, ugyanakkor izgalmasan változatos falmegoldásokat, tereket hozhatunk így létre.

Funkcionálisan újratervezett terek egy hazai lakóparkban (Flat Art 2000 Lakásművészeti Stúdió) - Fotó: Berényi János (Széplak)

Burkolatok, bútorok, kandalló… mikre ügyeltetek itt az elemek és anyagok kiválasztásnál, hogy a tér ennyire szép egységes, harmonikus, és letisztult lehessen?

Mindenben a visszafogott megoldást kerestük, önmagában semmi sem hivalkodó vagy feltűnő. Tettük ezt azért, hogy összességében se legyen sok. Hiszen tudtuk, hogy belsőépítészetileg izgalmassá tehetjük a tereket, melyeket valóban egyedivé és hangulatossá varázsol a gipszkartonból készült álmennyezet és polcrendszer, miközben valamennyi szín és forma letisztult egyszerűséget sugall.A burkolatok, majd a bútorok kiválasztásánál is ezt az irányt követtük.

Van az a tér, ami már igényli a kandalló jelenlétét - mint például ez a tágas, kényelmes, egybefüggő nappali-étkező tér. Fatüzelésű kandallót ugyan kémény hiányában nem tudtunk ide betervezni, az elektromos kandalló azonban modern vonalai ellenére szépen hozza a melegséget, az otthonos hangulatot.

A szülői háló nyugalmát is a meleg, finom színek, letisztult formákon túl hangszigeteléssel biztosítottuk.

Funkcionálisan újratervezett terek egy hazai lakóparkban (Flat Art 2000 Lakásművészeti Stúdió) - Fotó: Berényi János (Széplak)

Az ágy mögött látható geometrikus mintájú poszter-tapéta hangulata szépen visszaköszön a textíliákon, és a fürdőszobai csempén is.

Funkcionálisan újratervezett terek egy hazai lakóparkban (Flat Art 2000 Lakásművészeti Stúdió) - Fotó: Berényi János (Széplak)

A kamasz fiúk saját birodalma pedig teljesen az ő igényeik, ízlésviláguk szerint lett kialakítva. A kiegészítő színeket ők választották, mi pedig megoldottuk, hogy ezek egységben legyenek, harmonikusan illeszkedjenek a lakás összképébe. 

Funkcionálisan újratervezett terek egy hazai lakóparkban (Flat Art 2000 Lakásművészeti Stúdió) - Fotó: Berényi János (Széplak)

A bútorokat életkoruk, hobbijuk szerint közösen választottuk ki, azonban arra ügyeltünk, hogy olyan darabok kerüljenek be ide, amelyek majd később, évek múlva is megállják a helyüket.

Funkcionálisan újratervezett terek egy hazai lakóparkban (Flat Art 2000 Lakásművészeti Stúdió) - Fotó: Berényi János (Széplak)

Mennyire volt gördülékeny a közös munka a megbízóval, mennyire kaptál úgymond „szabad kezet” az elképzeléseidhez?

Nagyon jól együtt tudtunk dolgozni, elfogadták valamennyi szakmai tanácsunkat, így a lakás teljes egészében a tervek alapján készült el.

Funkcionálisan újratervezett terek egy hazai lakóparkban (Flat Art 2000 Lakásművészeti Stúdió) - Fotó: Berényi János (Széplak)

Szeretném még itt megemlíteni a generál kivitelezés és az asztalosmunka magas színvonalát, és a partnereinkkel való gördülékeny, kiváló együttműködést, hiszen nélkülük az itt látható végeredmény sem lehetett volna ilyen maradéktalanul teljes, igényes.

A képeket a SzépLak magazin főszerkesztője, Berényi János készítette, az igényes kivitelezést pedig a Bergmann Kft-nek, a gyönyörű asztalos munkát a Framir Kft-nek köszönjük.

Újabb lakberendezési őrület hódít: megnyílt a Zara Home Budapesten!

Fiatalos design a Corvin negyednél, luxuslakás a Károly körúton, exkluzív kényelem a belvárosban, minőség és elegancia Erzsébetvárosban

Az elegáns, modern és minden ízében letisztult lakást Tajvanban egy fiatal pár kérte a Ganna Design tervezőcsapatától. Elképzelésük - hogy otthonukban rugalmas terek, és egy elegáns hotelszoba letisztultsága köszönjön vissza – szépen megvalósult.

A beton egyre nagyobb trend manapság – mindenhová jól illeszkedik, semleges felületeket és árnyalatokat ad, melyhez jól illenek a természetes színek és kiegészítők…

Képes adatbázis ajánló

Mártonhegy Magán villa homlokzat világítás (világítás: Ambi Light)

Mártonhegy Magán villa homlokzat világítás (világítás: Ambi Light)

Forrás: 
Ambi Light