Y-generációs iroda

Breakout zóna Howe bútorokkal - Fotó: Zsitva Tibor

Az Avis Budget Group BSC új irodája arculati megjelenésében és funkcionális elrendezésében is méltón képviseli a cég 21. századi filozófiáját, amely az új munkavállalói réteg, az Y-generáció megváltozott munkakultúrájára helyezi a hangsúlyt. A belsőépítészeti koncepciót összefogó REscon és az irodai terek optimális berendezését végző Europa Design összehangolt munkájának eredményeként az Avis Budget Group irodája méltón nyerte el az Év Irodája 2013 díjat.

Iroda audit és IdealSpace Plan

A mintegy 8000 négyzetméter alapterületű iroda minden részletre kiterjedő belsőépítészeti kialakítását több éves, alaposan átgondolt előkészítési munka előzte meg. Feuertag Ottó, az iroda berendezését végző Europa Design alapítója kiemelte, hogy még 2010-ben megkereste őket a Colliers Ingatlantanácsadó ügynökség, hogy vegyenek részt az egyik ügyfelük irodai minőségének felmérésében. „Az iroda audit három részből állt: irodastratégiák bemutatása a felsővezetésnek, osztályvezetői mélyinterjúkból és profilbeazonosításból, illetve a munkavállalók kérdőíves megkérdezéséből. A felmérés kiterjedt az ergonómiai és üzemeltetési kérdések mellett a helyszínre, a belsőépítészeti minőségre, valamint az új munkavállalói réteg, az Y-generáció igényeire is, amelyeknek a régi iroda már nem felelt meg.”

Általános munkahelyek a Herman Miller Sense workbencheivel - Fotó: Látványterv: Europa Design

„A fél éves audit végén készült tanulmány összefoglalta, hogy a cég szervezeti felépítésének megfelelően hogyan helyezkedjenek el az egyes osztályok egymáshoz képest, és a jövő munkakultúráját kiszolgáló kollaborációs és kommunikációs, úgynevezett„thirdspace” terek milyen ritmusban és sűrűségben szakítsák meg az általános, operatív munkatereket. Ennek szemléltetésére létrehoztuk az IdealSpace Plannek nevezett sematikus tervet, amely egy virtuális, ideákban létező alaprajzként jól láthatóan illusztrálta, hogy hol optimális a munkahelyek, a kommunikációs zónák, a közlekedési folyosók, és a természetes fényben szegény „sötét magok”elhelyezkedése.  Ehhez egy részletes műszaki dokumentációt is adtunk az ingatlantanácsadó cégnek az irodaházak megversenyeztetéséhez. Ekkor lépett be az előkészítési szakaszba a REscon műszaki tanácsadó, projektmenedzsment és belsőépítészeti cég, amely az ingatlanpiac, az irodaházak és az ügyfél közötti sikeres kapcsolattartást segíti, és a bérlőket elsősorban műszaki oldalról támogatja.” – fejezte be gondolatait Feuertag Ottó.

Zöld iroda – Green House

A REscon végezte a beérkezett irodaházak értékelését egy súlyozott követelményrendszer alapján, amely tartalmazta többek között az elhelyezkedést, az épület adottságait, a műszaki paramétereket, a bérleti- és üzemeltetési költségeket, valamint a zöld technológiákat. A két éves kiválasztási folyamat végén, 2012-ben esett a választás a Skanska Green House, akkor még csak terven létező projektjére, amely a magyar irodapiac legzöldebb ingatlanfejlesztése, és egyben az első budapesti irodaház, amely a LEED tanúsítási rendszer szerint platina fokozatot kapott, kiemelkedően magas pontszámmal. Az Avis közben felvásárolta egyik konkurenciáját, a Budget Group-ot, ami a magyarországi létszám megduplázását jelentette. Ez 2013 végén további bővüléshez, 170 új munkahely és egy újabb szint kialakításához vezetett a Green House irodaházban.

A REscon kiírt egy belsőépítészeti és bútorozási tendert, amelyre öt forgalmazót hívtak meg. Az Europa Design az ergonómiailag legfontosabbnak tartott munkaszékeket emelte ki, és lehetőséget kért a székek bemutatásához és teszteléséhez. „Az első napon tréninget tartottunk a dolgozóknak, hogy mit kell érezni az ergonómiailag helyes ülésnél, hogyan kell a széket beállítani, mit jelent a hátgerinc megfelelő megtámasztása” - idézte fel a kiválasztás folyamatát Feuertag Ottó. „A több hetes próba során a munkatársak az árak ismerete nélkül szavazták meg a nyertes széket. A tesztelésre vitt három gyártó terméke közül a Herman Miller Mirra székre esett a választás, melynek különlegessége a lélegző ülőlap és háttámla, valamint a kabátakasztó. Az irodaszékeket még a régi munkahelyek mellé kezdtük leszállítani, de közben kiderült, hogy a jobb helykihasználás miatt új asztalokra is szükség van. A kiírt pályázaton a Herman Miller 4 , 6 és 8 fős Sense workbenche nyert.”

Open space irodatér és 1-2-1 tárgyaló - Fotó: Zsitva Tibor

Motívumok: természet, urbánus-városi, közlekedés, képregény

Az Avis Budget Group BSC új irodájának tervezésénél az Europa Design a legkorszerűbb irodaelrendezési lehetőségeket javasolta a REscon számára. A belsőépítészeti koncepcióra kiírt pályázaton az Avis Budget Group filozófiájának és tevékenységének megfelelően négy különböző motívumot ajánlottak, amelyeknek végül mindegyike felhasználásra került a belső tér arculati kialakításánál. Az autókölcsönzéssel foglalkozó cég profiljából adódóan nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, ezért az egyik kiválasztott motívum a természet lett.  A természet motívum, mint a fonott fészek fűszálai és ágacskái, az ügyfelek által is látogatott VIP területeken vonul végig, a recepció mellett található fő lobby, a VIP tárgyaló és a VIP konferenciaterem falain és szőnyegpadlójának mintáin. A természeti motívum élő leképeződése a második emeleti étkezőben lévő zöldfal. A bútorok színeiben a föld színek, illetve a szürkés-barnás árnyalatok dominálnak.

A következő a városi – urbánus, hiszen elsősorban városokra összpontosul a tevékenységük, de az úthálózat-közlekedés is tetszést aratott és felhasználásra került. A 21. századi technikát, az autót és repülőgépet jelképező urbánus - városi hangulat az általános munkahelyeknél a szőnyegpadlók színeiben és a falakra felfutó falmatricák és nyomtatott tapéták motívumaiban jelenik meg.

open space, repülőgép motívummal - Fotó: Látványterv: Europa Design

Open space és breakout zone

A nyitott irodatér operatív munkahelyei a munka koncentrációs igényének megfelelően különböző magasságú paravánokkal lettek elválasztva. A dolgozók átjárható gardróbban helyezhetik el ruhájukat, csomagjaikat. Az épület szélső, napfényben bővelkedő traktusában elhelyezkedő open space irodatereket nyomtatószigetek kötik össze. Az Avis korábbi tapasztalataiból tanulva az Europa Design javaslatára irodaszer-automatából vehetik el a dolgozók a kívánt termékeket, amely nem csak megkönnyíti az irodaszerek használatának regisztrációját, hanem 40 %-os költségmegtakarításhoz vezetett. Az open space irodatér általános munkahelyeinek végén kialakítottak kétszemélyes tárgyalókat - úgynevezett 1-2-1 sarkokat-, amelyek nem igényelnek előzetes teremfoglalást. Ezeken kívül kisméretű, zárt tárgyalószobákban, illetve a breakout zónákban is lebonyolíthatók a gyors megbeszélések.

Innen, az open office workbench munkahelyekről a munkatársakat a falakon egyre sűrűbben elhelyezett fa motívum vezeti a breakout zónák relaxációs szigeteire, amit piazzáknak neveztek el a "helyiek" és közvetlenül az étkezők közelében találhatók. A piazzákon sokféle kreatív berendezés segíti a munkatársak egymás közötti és ügyfelekkel történő kommunikációját. A breakout zónák a telefonbeszélgetések, a gyors megbeszélések és a feltöltődés színhelyei. A belső traktusban lévő „Csillagkapunak” nevezett nyugalom szigetében a munkatársak zavartalanul intézhetik magán beszélgetéseiket. A hosszabb telefonhívások lebonyolítására szolgálnak a hangszigetelt Phonebooth telefonfülkék, ahol ülve és állva is lehet beszélgetni a repülőkerék alátámasztású asztalkák mellett. Ha valaki pedig végképp kimerült, akkor a Zen zug szoba babzsák foteljeiben akár mély relaxációba süllyedve élvezheti a csendet.

A nagy konferenciaterem mellett multimédiás tárgyalószobák is megtalálhatók, sőt egyes tárgyalóknak a fala írható whiteboardként használható. A tárgyalók az Avis Budget Group tevékenységére utalva azoknak a városoknak a neveit kapták, a repülőtereken használt rövidítésekkel és a városokra utaló szimbólumokkal, amelyekben működik területi iroda. A két legnagyobb videokonferenciás tárgyaló neve a budapesti cégközpontra utalva Buda és Pest lettek, a Lánchíd és a Bazilika stilizált motívumának a felhasználásával.

A tárgyalók és a konyha berendezésében, a padló- és falburkolaton használt színek jelképesen utalnak a cég arculati piros, kék és narancssárga színvilágára, ezekkel is erősítve a céges identitást a munkatársakban. A konyhákban-étkezőkben szintén visszaköszön az iroda egészén végigvonuló természet-város-közlekedés alapmotívum együttese. A második emeleten élő növényfal borítja a zöld étkező falát, az első emeleti étkező pedig reptéri hangulatot idéz fel  a repülőtéri információs táblákra utaló tapétával. Igencsak egyedi lett az az étkező, amelynek a falán és az ott található asztalok lapján egy képregény sztorija elevenedik meg.

 

Az Avis Budget Group először saját dolgozói között írt ki pályázatot a képregény sztorijának a megírására, majd ezt a REscon megpályáztatta képregényrajzoló fiatal művészek között. A kiírást elküldték a művészeti szakközépiskolákba és egyetemekre, ezáltal is támogatva a művészeteket és az oktatást. Végül Haránt Artúr nyerte el a megbízást, aki a Magyar Képregény Szövetség tiszteletbeli tagja, és egyébként vér profi képregényrajzoló.

A cikk az Europa Design szponzorálásával készült.

Europa Design Hungary Zrt.

1022 Budapest, Bimbó út 37.

telefon: + 36 1 274 0001

fax: + 36 1 200-8428

email: marketingateuropadesign.hu

Irodakoncepció kivitelezése: 2013.
Terület: 8000+ m2
Dolgozók száma: 700+
Irodaház: Green House
Ingatlan fejlesztő: Skanska
Belsőépítészet és projekt menedzsment: REscon
Bútorok: Herman Miller, Allermuir, Akaba, Actiu, Arper, Wilkhahn, Martex, Caimi, Parri, Casamania, Rossin, Dieffebi
Egyedi bútorok: Wengetrend Kft., Expo-Care Team Kft
Kiegészítők: Tom Dixon
Tapéta: Buzzispace, Wall&Deco, Muraspec, Bambuszmánia
Padlószőnyeg: Interface – Pro Interier
Egyedi tapéták, matricák: Muraspec, Trillion Stúdió
További beszállítók: MKI Plexi, Neon Sign, Vizuál Kft.

 

A Wrzeszczai Mariusz építészetiroda által tervezett, tágas, családi rezidencia Lengyelországban, Ponzanban található. Legszembetűnőbb ékessége a természetes, modern faburkolás és a fények különleges játéka. 

Újabb lakberendezési őrület hódít: megnyílt a Zara Home Budapesten!

A 21. századi modern házban, Somlai Tibor belsőépítész tervei alapján jól érződik a két világháború közötti, polgári villák hatása.

A Haworth eddig is széles termékpalettája igazi design klasszikusokkal, világhírű tervezők ikonikus bútoraival egészült ki.

Képes adatbázis ajánló

Tex Glass®

Tex Glass®

Forrás: 
IF online exhibition