A SLAMP felöltözteti a fényt

Forrás: 
2017.01.04.
Clizia függő- és asztali lámpa, tervező: Adriano Rachele - Fotó: Slamp

Az olasz Slamp lámpák a világ neves tervezőinek rajzaiból születnek, és speciális technikával, kétdimenziós technopolimer lapokból alakulnak át háromdimenziós, különleges alakzatot öltő fényforrásokká. 

Roberto Ziliani, a Slamp elnök-vezérigazgatója a cég 1994-ben történt alapításakor valami igazán újat akart létrehozni az olasz design palettán: olyan prémium minőségű, de elérhető árszínvonalú lámpatestek gyártása mellett döntött, amelyekben ötvöződik egymással a részletekre odafigyelő kézművesség a korszerű ipari technológiával. Ennek eléréséhez egyrészt egy teljesen új és innovatív alapanyagot, a technopolimert választotta, másrészt a világ neves designereit kérte fel a Slamp lámpák megtervezésére. A Slamp dekorációs design lámpáival a legújabb trendeket követi, az építészeti mértékkel és pontos szabászati szakértelemmel született kollekcióinak alapját a természet formái alkotják. A lámpatestek egyedi megjelenését a szabadalmazott, innovatív és különleges alapanyag sokrétű és rugalmas felhasználása teszi lehetővé. A technopolimer könnyű, nem törékeny, ugyanakkor olyan különleges formák alkothatók belőle, amelyek más anyagokból nem lehetségesek. Ez a különleges tulajdonság a világ olyan neves designereinek a fantáziáját mozgatta meg, mint Zaha Hadid, Alessandro Mendini, Nigel Coates, Doriana és Massimiliano Fuksas. A Slampnál a lámpakészítés az átváltozás komoly rituáléja: ahogy a technopolimer kétdimenziós lapja háromdimenziós alakzattá formálódik az anyag nyílásainak kézzel történő vágásával és hajtogatásával. A Slamp a technopolimerből, mint alapanyagból számtalan új anyagot alkot, amelyek az üveghez hasonlóan átláthatóak, de sokkal könnyebbek és tartósabbak.

Aria Gold és Aria Transparent függőlámpák, tervező: Zaha Hadid - Fotó: Slamp

A Lentiflex a speciális technológiának köszönhetően olyan lesz, akár a víz, amely a fény törésének és irányának megfelelően változtatja a színét. Az Opalflex a technopolimert az üvegkristályokkal ötvözve az üveg csillogását adja a felületnek. A fémes, réz és arany hatású kollekciók a polikarbonát speciális felületkezelésével, illetve galvanizálással születnek. Az alumínium gőzölésével például tükörcsillogású felület jön létre. A metál vagy arany hatáshoz a fém merevsége helyett nagyfokú rugalmasság is társul, az anyagokból a legváltozatosabb alakzatok alkothatók. A Slamp lámpák természetesen színesek is lehetnek, a színeket digitális nyomtatással viszik fel a felületekre. A Slamp több mint két évtizedes fennállásának töretlen sikere az innovációban, az új anyagok és jövőbemutató technikák kutatásában, illetve a neves designerek kreatív fantáziáját dicsérő különleges formákban rejlik, amelynek eredményeképpen létrejönnek a különleges, exkluzív, ugyanakkor mindenki számára elérhető lámpatestek.

 

Zaha Hadid: Aria Transparent és Gold függőlámpa

Aria Transparent, Dongdaemund Design Plaza, tervező: Zaha Hadid - Fotó: Slamp

A fluid és organikus építészeti formanyelvet valósította meg a világ építészetének és designjának egyik igazi sztárjaként tisztelt Zaha Hadid az Aria lámpában. Az 50 átlátszó felület és a tengelyeken elhelyezett led égők a víz folyékonyan áramló érzetét és vibráló hatást keltenek a térben. Az Aria Gold szinte elképzelhetetlenül csillogó megjelenéséhez az alapot a csillogó aranyporral bevont polikarbonát anyag adta, amiből a neves építész dinamikus, szinte a levegőben úszó, pazar formát alkotott.

Aria függőlámpa, tervező: Zaha Hadid, Zaha Hadid Design Galéria - Fotó: Luke Hayes

 

Adriano Rachele: Étoile függőlámpa

Étoile függőlámpa, tervező: Adriano Rachele - Fotó: Slamp

Az Étoile olyan finom eleganciával lebeg a térben, mint egy balett táncos. Nem véletlen, hogy tervezője, Adriano Rachele egy balerináról nyerte az inspirációt a forma megalkotásához. Az Étoile könnyű, lágy és csábító, a Lentiflex anyagból áramló, puha design született, amelyet az aszimmetrikus formák tökéletes egyensúlya jellemez. Az Étoile lámpatestben egyes led égők felfelé világítanak, szétszórva a fényt a térben, mások pedig lefelé direkt, irányított világítás adnak.

Étoile függőlámpa, tervező: Adriano Rachele - Fotó: Slamp

 

Nigel Coates: Crocco függőlámpa

Crocco függőlámpa, tervező: Nigel Coates - Fotó: Slamp

A Crocco három részből álló, levegőben úszó lámpa kompozíciójában a Lentiflex áttetsző anyagát átjárja a sokszínű fény.

Crocco függőlámpa, tervező: Nigel Coates - Fotó: Slamp

 

Adriano Rachele: Clizia

Clizia függő- és asztali lámpa, tervező: Adriano Rachele - Fotó: Slamp

A Clizia függő, álló és asztali lámpákból álló sorozata a mitológiai nímfa történetét idézi fel, aki a Nap által visszautasítva Elitropiová vált. Az Opalflex anyagból készülő színes kis négyzeteket kézzel szerelik össze. A lágy geometrikus formákból és a változatos színekből álló lámpák bármilyen enteriőrbe jól illeszkednek.

Clizia függő- és asztali lámpa, tervező: Adriano Rachele - Fotó: Slamp

 

Nigel Coates: Fiorella

Fiorella függő-, álló és asztali lámpa, tervező: Nigel Coates - Fotó: Slamp

A Fiorella kis és nagyobb felborzolt bokrocskára, fára emlékeztető alakzata nem meglepő módon a növényi világból inspirálódott. A Fiorella lombozatának levelei visszaverik a fényt és érdekes fény-árnyék hatást keltenek környezetükben, a padlón vagy a falakon.

Fiorella függő-, álló és asztali lámpa, tervező: Nigel Coates - Fotó: Slamp
Fiorellina asztali lámpa, tervező: Nigel Coates - Fotó: Slamp
Fiorella függő-, álló és asztali lámpa, tervező: Nigel Coates - Fotó: Slamp

 

Adriano Rachele: Cactus

Cactus álló- és asztali lámpa, tervező: Adriano Rachele - Fotó: Slamp

Adriano Rachele ikonikus álló és asztali lámpájában kiválóan ötvöződik a tervező által megálmodott geometrikus mintázat a Lentiflex anyag áttetsző és fénylő tulajdonságaival. Ugyanis a vágott és hajtogatott speciális műanyag mintáin keresztül nagyon szépen tükröződik a fény.

Cactus álló- és asztali lámpa, tervező: Adriano Rachele - Fotó: Slamp
Cactus álló- és asztali lámpa, tervező: Adriano Rachele - Fotó: Slamp
Cactus álló- és asztali lámpa, tervező: Adriano Rachele - Fotó: Slamp

 

Stefano Papi: Goccia függőlámpa

Goccia, tervező: Stefano Papi - Fotó: Slamp

A víz könnyed áramlását köveri a Goccia lámpa formavilága, amely különleges fényhatásokat eredményez a térben az átlátszó és a színes változatokban is.

Goccia, tervező: Stefano Papi - Fotó: Slamp
Goccia, tervező: Stefano Papi - Fotó: Slamp

 

Doriana and Massimiliano Fuksas: Chantal függőlámpa

Chantal függőlámpa, Doriana and Massimiliano Fuksas - Fotó: Slamp

A tervezők kihasználva a technológiából és az alapanyagból adódó lehetőségeket, a kétdimenziós lap végtelen számú variációját hozták létre.

Chantal függőlámpa, Doriana and Massimiliano Fuksas - Fotó: Slamp

A cikk a Slamp magyarországi képviselete, az Indagroup szponzorálásával készült.

Indagroup

MaxCity, Törökbálint, Tópark utca 1/A.

Tel.: + 36 23 951 789

Mobil: +36 20 967 6265

Email: mail. indagroupatgmail.com (indagroupatgmail.com)

www.indagroup.hu

 

 

2016 a Fény Éve – és ezt már több ízben is megcsodálhattuk a lakberendezésben is: a szellős, légies terek könnyedén megteremthetők, ha nehéz, fajsúlyos bútorok helyett könnyed áttetszőséggel rendezzük be a helyiségeket.

Cathrine Remizov terveit dícsérik a kellemes, élhető terek, mely nem kis kihívás még egy kreatív, ügyes tervezőnek sem: a garzonlakás ugyanis alig több, mint 20 négyzetméter…

Újabb lakberendezési őrület hódít: megnyílt a Zara Home Budapesten!

Héder János, aki feleségével Zoltai Judittal alapította az Inarchi és a Manooi cégeket, belsőépítészként diplomázott a MOME-n, majd a belsőépítészeti munkáin belül egyre nagyobb szerepet kapott a fénytervezés. Ma már a fény misztikumát kiemelő kristályokból megalkotott Manooi csillárok a világ minden pontján örömet visznek az emberek életébe.

Képes adatbázis ajánló

Sharky szék

Sharky szék

Forrás: 
Kristalia