A spanyol design remekei az Europa Designban – 2. rész

Forrás: 
Europa Design
2015.10.22.
Zarina szék, gyártó: Andreu World, tervező: William Sawaya - Fotó: Andreu World

Folytatjuk a spanyol gyártó cégek legizgalmasabb bútorainak bemutatását, amelyekből az Europa Design rendezett kiállítást bemutatótermében.

Zarina szék, gyártó: Andreu World, tervező: William Sawaya

Andreu World

A cég története egészen 1955-ig, Francisco Andreu Marti alapító-elnök álmai és kezdeti erőfeszítései idejére nyúlik vissza. Az egykori műbútorasztalos üzem napjainkban már 230 alkalmazottal dolgozik elhivatottan a minőség és a design szolgálatában. A gyökerekhez hűen a legfontosabb alapanyag a fa, amely nemes és melegséget áraszt, a megmunkálásra pedig a részletek mesterien finom kidolgozása jellemző. A cél a gyári minőségben előállított kézművesség. A bútorok redukált formanyelve, finom ívei időtlen eleganciát eredményeznek. Közületi társas terek: tárgyalók, éttermek, hotelek bútorozására specializálódtak.

Zarina szék, gyártó: Andreu World, tervező: William Sawaya - Fotó: Andreu World

William Sawaya

A libanoni származású építész és designer 1978 óta Milánóban él, bútort tervez és gyárt a Sawaya&Moroni cég keretében. Az észak-olasz régióban jellemző bútorgyártási családi tradíciók hiánya merész, limitált szériás alkotások megvalósítását tette lehetővé a duó számára, melyek magángyűjteményekben és múzeumokban kaptak helyet. Ezeken a projekteken a legnagyobbakkal dolgoztak együtt, mint Zaha Hadid, Jean Nouvel, Daniel Libeskind, Massimiliano Fuksas, Ettore Sottsass. William Sawaya emellett önállóan is tervez más gyártóknak.

Zarina

A szék karakterét az emblematikus, ovális háttámla adja. Megjelenése lehet hangsúlyos vagy könnyed, attól függően, hogy a háttámla zárt-e vagy nyitott. A fonott, illetve a tűzött kárpitozott felület kimondottan klasszikus ízt ad a bútornak, kortárs kontextusba helyezve.

Nub szék, gyártó: Andreu World, tervező: Patricia Urquiola

Patricia Urquiola

Spanyolországban született, de Olaszországot választotta otthonául, ebből kifolyólag mindkét nemzet design öröksége tetten érhető munkáiban. A formatervezés élvonalának férfias világába üstökösként robbant be a ’90-es években, vezető szerepét egyedüli nőként azóta is tartja. Szabad szellemiség, markáns vonalvezetés és nőies finomság jellemzi alkotásait, ez utóbbi természetesen újraértelmezett formában. Intuíciók és asszociációk vezetik a tervezésben, nemritkán tradíciókból merít, amit aztán konvencióktól mentesen emel be ipari gyártási környezetbe. Olyan világhírű gyártókkal dolgozik együtt, mint az Alessi, a Moroso, a Missoni, a Louis Vuitton és a Dior. Számos design díj (Red Dot, Elle Decoration International Design Award, Wallpaper Designer of the Year) mellett spanyol királyi kitüntetésben is részesült. A Morosonak tervezett Fjord pihenőszéke bekerült a new yorki Modern Művészetek Múzeumának állandó gyűjteményébe, ami a design klasszikus státusz elérésének biztos jele. A terméktervezés mellett építészként is jeleskedik, a barcelonai Mandarin Oriental Hotel például kiváló összegzése nemcsak Patricia Urquiola művészi hitvallásának, de a kortárs design törekvéseinek is.

Nub szék, gyártó: Andreu World, tervező: Patricia Urquiola - Fotó: Andreu World

Nub

Minden pálcás háttámlájú ülőbútor archetípusa, az angol Windsor szék volt a kiindulópont. A tervező jelentősen átértelmezte a tradicionális formát, a pálcák változó ritmusú, orsó alakú kinövései új esztétikai hangsúlyt adnak, deréktámaszként funkcionálva pedig jelentősen emelik a szék komfortfokozatát. A tömör bükkfából készült bútor számtalan felülettel rendelhető, a kollekció tagjai között lábtípus, dimenzió és ülésszám alapján a standard szék mellett található lounge fotel, pad, bárszék, forgószék és hintaszék is.

Nub szék, gyártó: Andreu World, tervező: Patricia Urquiola - Fotó: Andreu World
Nub szék, gyártó: Andreu World, tervező: Patricia Urquiola - Fotó: Andreu World

Smile szék, gyártó: Andreu World, tervező: Lievore Altherr Molina

Lievore Altherr Molina

A designtrió mind ügyfeleit, mind összetételét tekintve nemzetközi csapat: az argentin, német és spanyol alapítók mára tekintélyes, elsősorban európai gyártókkal alakítottak ki gyümölcsöző kapcsolatot. Korai munkáik elsősorban Spanyolországban voltak népszerűek, globális ismertségük az Andreu Worldnek tervezett bútorok sikereinek köszönhetően alakult ki. Humanista irányból közelítenek a formatervezéshez, amely számukra párbeszéd a használókkal, és semmiképpen nem csupán művészi önkifejezés. Ennek eredményeképp az általuk tervezett bútor szolid eleganciájával belesimul a környezetbe ahelyett, hogy figyelmet követelne magának.

Smile szék, gyártó: Andreu World, tervező: Lievore Altherr Molina - Fotó: Andreu World

Smile

Tradicionális japán és skandináv design elemek keverednek a Smile szék megjelenésében. Könnyed és dinamikus, miközben egy jó értelemben vett, kortárs konzervativizmus jellemzi. Urbánus-klasszikus terek nagy kedvence, háttámlája pálcás és paneles verzióban is karakteres.

Smile szék, gyártó: Andreu World, tervező: Lievore Altherr Molina - Fotó: Andreu World

Lottus szék, gyártó: ENEA, tervező: Lievore Altherr Molina

ENEA

Az 1984-ben alapított gyár célja egyszerűen megfogalmazható: funkcionálisan jól működő, kényelmes, sokoldalú, modern design termékek előállítása ipari környezetben. Termékeik rendkívül szigorú gyártási folyamat során készülnek a kiemelkedő minőséget követelő világpiac szolgálatában. 

 

Az Europa Design Lottus székekkel rendezte be az Ustream éttermét - Fotó: Europa Design / Bejczy András

Lottus

A Lottus/Lottus Wood program a cég legteljesebb és egyben legsikeresebb kollekciója. A siker oka egyrészt a szék sokoldalúsága: fém vagy fa lábszerkezettel, kárpitozással vagy anélkül, kül- vagy beltéri felülettel, normál vagy lounge ülésmagassággal egyaránt rendelhető. A másik ok, hogy a tökéletesen megformált ívekkel a tervezők olyan karakteres, mégis könnyen adaptálható bútort hoztak létre, amely őszinte és lényegre törő. Egy új klasszikus. A szék palástja injektált polipropilén vagy nyír furnérozott rétegelt lemez FSC tanúsítvánnyal, natúr lakkozott vagy wenge pácolással, opciósan kárpitozott.

Az Europa Design Lottus székekkel rendezte be az Ustream éttermét - Fotó: Europa Design / Bejczy András

Gorka szék, gyártó: Akaba, tervező: Jorge Pensi

Akaba

Dinamizmus és szenvedély – ezt jelenti a design az Akaba filizófiájában. Az alapítók 1986-ban célként tűzték ki, hogy spanyol tervezők bútorait vigyék nemzetközi sikerre. Az ehhez vezető utat az innovációban látták, új, költséghatékony, környezettudatos gyártási technológiák folyamatos fejlesztésében, az Inasmet kutatóintézettel együttműködve. A baszk gyár erősen redukált formavilága, termékeinek sallangmentes, technicista megjelenése különleges helyet foglal el a spanyol design világában. A cég erőssége ezen felül az alkalmazottak erős elkötelezettsége, rajongása, hűsége, a valóban családias hangulat.

Az Avis étkezőjében jól mutatnak a letisztult formavilágú Gorka székek - Fotó: Europa Design/Bejczy András, Kucsera Attila

Jorge Pensi

Ismét egy argentin designer, aki Spanyolországban bontakoztatta ki kreativitását. A nyolcvanas évek közepéig több területen együttműködött Alberto Lievoréval, közösen dolgozták ki például a máig nagy hatású SIDI projektet, a spanyol design legfontosabb platformját. De Jorge Pensi önállóan is sokat tett a spanyol design halhatatlanságáért, többek között az ikonikus Toledo szék megalkotásával. Tárgyaira az a fajta időtlenség jellemző, ami a költészet és a realizmus közötti harmónia örök kereséséből fakad. 

Az Avis étkezőjében jól mutatnak a letisztult formavilágú Gorka székek - Fotó: Europa Design/Bejczy András, Kucsera Attila

Gorka

A Gorka kollekció az Akaba zászlóshajója, a legsikeresebb termékcsalád. Megtestesíti és megvalósítja mindazt, amit a gyártó célul tűzött ki. Széles típus- és felületválasztéka lehetővé teszi, hogy bármilyen közületi vagy privát tér része lehessen. 2008-ban, a válságra adott válaszképp kihoztak egy új sorozatot, melynek könnyített vázszerkezete kedvezőbb árat tett lehetővé: ez a Gorka Wire.

Az Avis étkezőjében jól mutatnak a letisztult formavilágú Gorka székek - Fotó: Europa Design/Bejczy András, Kucsera Attila

Wing szék, gyártó: ACTIU, tervező: Ramos&Bassols

ACTIU

Spanyolország legnagyobb közületi bútorgyártója valódi többgenerációs családi vállalkozás. A hagyományos irodabútorok gyártása mellett az elmúlt 10 évben egyre több designorientált termék került be a választékba. A cég új közösségi bútor koncepciója, melyet az idei milánói bútorvásáron mutattak be, az inspiratív munkakörnyezet kialakítását támogatja, legyen az klasszikus irodai munkahely vagy home office. A kollekció fókuszpontjában a nemzetközi trendekkel egybecsengő módon a mozgás fontossága áll. Actiu katalánul annyit tesz: aktivitás, dinamizmus.

Wing szék, gyártó: ACTIU, tervező:Ramos&Bassols - Fotó: ACTIU

Ramos&Bassols

A két fiatal formatervező 2004-ben, Barcelonában alapította közös stúdióját. Alkotásaikat már eddig is számos díjjal jutalmazta a szakma. Munkáikat a forma, funkció és esztétika egyensúlyára való törekvés mellett tiszta vonalak és attraktív megjelenés jellemzi. 

Wing

A multifunkcionális bútor sikerének titka, hogy a tervezők a szék archetípusának formáit vették alapul, amit a legfrissebb technológiai innovációkkal párosítottak. Az eredmény egy anyagában progresszív, megjelenésében tradicionális ülőbútor, ami kényelmes, rakásolható, és könnyen mozgatható. Közösségi terek ideális bútora kül- és beltérben egyaránt: tárgyalóban, kávézóban, konferenciateremben, teraszon, oktatóteremben. 

Wing szék, gyártó: ACTIU, tervező:Ramos&Bassols - Fotó: ACTIU

 

A Design Paella kiállítás 2015. december végéig megtekinthető az Europa Design bemutatótermében.

A cikk az Europa Design szponzorálásával készült.

 

Forgalmazó: Europa Design

1022 Budapest, Bimbó út 37.

telefon: + 36 1 274 0001

fax: + 36 1 200-8428

email: marketingateuropadesign.hu

www.europadesign.hu

 

Cathrine Remizov terveit dícsérik a kellemes, élhető terek, mely nem kis kihívás még egy kreatív, ügyes tervezőnek sem: a garzonlakás ugyanis alig több, mint 20 négyzetméter…

Újabb lakberendezési őrület hódít: megnyílt a Zara Home Budapesten!

2016 a Fény Éve – és ezt már több ízben is megcsodálhattuk a lakberendezésben is: a szellős, légies terek könnyedén megteremthetők, ha nehéz, fajsúlyos bútorok helyett könnyed áttetszőséggel rendezzük be a helyiségeket.

Az indusztriális hangulatú lakás középpontjába helyezett fénylő ónix kandalló igazi meleg családi otthonná varázsolja a villaépület földszinti lakását. A tervezés folyamatát Rakonczai Gábor építész, Womorrow  Stúdió - idézte fel.

Képes adatbázis ajánló

Bulthaup b3 konyharendszer

Bulthaup b3 konyharendszer

Forrás: 
Bulthaup