A spanyol design remekei az Europa Designban – 3. rész

Forrás: 
Europa Design
2015.10.29.
Toronto ülőbútor gyerekeknek, gyártó: Planning Sisplamo, tervező: Daniela Seminara (közösen az In-tentával) - Fotó: Planning Sisplamo

A Design Hét Budapest idén Spanyolországot látta vendégül. Cikksorozatunk utolsó részében a spanyol Planning Sisplamo kreatív kiegészítőiből mutatunk be válogatást, amelyek nemcsak elismerő szavakat váltottak ki az Europa Design kiállításán, de mosolyt is csaltak az érdeklődő arcokra.

Toronto ülőbútor gyerekeknek, gyártó: Planning Sisplamo, tervező: Daniela Seminara (közösen az In-tentával)

Planning Sisplamo

A kiegészítőkre specializálódott spanyol gyár közel 50 éve működik. A céget egy fiatal és elkötelezett csapat irányítja, melynek legfontosabb célja, hogy a vásárlói igényeknek megfelelő termékeket fejlesszen és gyártson. A vállalat 4000 m2-es központja Barcelona közelében található, és kiszolgálja a spanyol és a nemzetközi piacot is. A termékek egyrészt a vizuális kommunikáció területét fedik le: prezentációs és kollaborációs eszközök kifejezetten közösségi terek részére, másodsorban a környezetvédelem és hulladékgyűjtés témakörében nyújtanak segítséget: papírkosarak, hagyományos- és szelektív hulladékgyűjtők.

Toronto ülőbútor gyerekeknek, gyártó: Planning Sisplamo, tervező: Daniela Seminara (közösen az In-tentával) - Fotó: Planning Sisplamo

Kollekció: Made Design

A Made Design kiemelt program a gyártó portfóliójában. Elsősorban fiatal, spanyol formatervezőkkel dolgoztak együtt, új utakat keresve. Könnyedség, intuíció és humor tárgyiasul a megvalósult alkotásokban.

Daniela Seminara (közösen az In-tentával)

A fiatal formatervező a termékfejlesztési és grafikai munkákon kívül design kutatásokban is részt vesz. A Patricia Urquiola által vezetett, 2013-as workshop például azt vizsgálta, hogyan integrálhatók a tradicionális technológiák a kortárs bútorgyártásba.

Toronto

A kötélre felfűzött korongokból álló ülőbútor egyúttal kreativitásfejlesztő játék gyermekek számára. Kialakítását morfológiai és gyermekpszichológiai kutatások előzték meg. Kisebb gyermekek a szét- és összeszereléssel, nagyobbak az egyéni korong sorrend kialakításával tanulnak. A korongok számának növelésével a bútort felnőttek is használhatják. A korongok anyaga természetes parafa és keményített hab, átmérője 27cm, magassága a korongok számától függ.

Toronto ülőbútor gyerekeknek, gyártó: Planning Sisplamo, tervező: Daniela Seminara (közösen az In-tentával) - Fotó: Planning Sisplamo

Augusta állófogas, gyártó: Planning Sisplamo, tervező: Pep Puerto

Pep Puerto

Az ipari formatervező a kilencvenes évek fordulóján a SIDI technikai igazgatója volt. Nevéhez fűződik a MADE DESIGN márka felépítése, valamint a kollekció több termékének megtervezése.

Augusta

Állófogas golfrajongóknak! Elegáns irodai sporteszköz, ami természetesen eredeti funkciója szerint, kabátakasztóként is használható.  A váz acélból, a fogasok valódi golflabdákból készülnek.

Siena állófogas, gyártó: Planning Sisplamo, tervező: Nahtrang

Nahtrang

Tíz éve létezik a kétfős stúdió, amely rendhagyó módon egy vietnámi városról kölcsönözte a nevét. Elsősorban spanyol cégekkel dolgoznak, és a terméktervezés mellett különböző művészeti iskolákban tanítanak.

Siena állófogas, gyártó: Planning Sisplamo, tervező: Nahtrang - Fotó: Planning Sisplamo

Siena

Űrkalandorok és az irodai munka egyhangúságából elvágyódók számára készült a Siena állófogas. A tömör bükkfa vázra rögzített, szinterezett acél akasztók a bolygók Földtől mért távolságáról adnak információt. Hová utazzunk ma? A Holdra vagy a Marsra?

Siena állófogas, gyártó: Planning Sisplamo, tervező: Nahtrang - Fotó: Planning Sisplamo

Nyon szemetes, gyártó: Planning Sisplamo, tervező: Roger Vancells

Roger Vancells

A barcelonai designer a termékfejlesztés mellett kiállítási standokat tervez és konceptuális projektekben vesz részt.

Nyon

Lehet egy közületi szemeteskuka szembetűnőműalkotás?  Megadhatja egy tér karakterét? A spanyol cég válasza: igen! A külső, perforált fém burkolat mintázatát egyedi tervek alapján is elkészítik.

Nyon szemetes, gyártó: Planning Sisplamo, tervező: Roger Vancells - Fotó: Planning Sisplamo

 

A Design Paella kiállítás 2015. december végéig megtekinthető az Europa Design bemutatótermében.

 

A Wrzeszczai Mariusz építészetiroda által tervezett, tágas, családi rezidencia Lengyelországban, Ponzanban található. Legszembetűnőbb ékessége a természetes, modern faburkolás és a fények különleges játéka. 

Újabb lakberendezési őrület hódít: megnyílt a Zara Home Budapesten!

A 21. századi modern házban, Somlai Tibor belsőépítész tervei alapján jól érződik a két világháború közötti, polgári villák hatása.

A Haworth eddig is széles termékpalettája igazi design klasszikusokkal, világhírű tervezők ikonikus bútoraival egészült ki.

Képes adatbázis ajánló

madeinhungary 2013
Forrás: 
madeinhungary 2013