Aktív munkahelyek – Kinnarps újdonságok Stockholmban

2016.04.04.
Az intelligens Space a jövő irodáiba tervezve - Fotó: Kinnarps

Az ergonómiai követelményekre nagy hangsúlyt fektető svéd  Kinnarps irodabútor-gyártó cég az aktív irodai környezet új bútorcsaládjait mutatta be a Stockholmi Bútorvásáron. Az új fejlesztések azt a kutatást is figyelembe vették, amelyeket a munkavállalók különböző korosztályainak igényeiről végeztek Svédországban.

 

Az ergonómia ugyanolyan fontos mint a magas fizetés

A Kinnarps izgalmas kutatást végzett a munkahelyeken: azt vizsgálták, hogy a különböző generációk mit részesítenek előnyben. Az eredmények meglepetéseket is okoztak, így például a fiatal generációnak éppolyan fontos az ergonómiailag megfelelő munkakörnyezet, mint a magas fizetés. A vizsgálatban részt vett három generáció, az Ezredfordulósok (1980 és 2000 között születtek), az X Generáció (1965 és 1979 között születtek) és a Baby Boom (1946 és 1964 között születtek) egyaránt a nem megfelelő munkahelyi környezetre vezették vissza a különböző testi, főleg izületi fájdalmaikat, legnagyobb mértékben a Baby Boom generációja. Bár az eredmények azt mutatják, hogy az egészség és a jó közérzet mindenki számára fontos, az igények változnak az életkorok szerint. Így az “Ezredfordulósok” nyitottabbak az új irodai megoldások, és az irodai “dress code” iránt is. Az X Generáció szeret állva dolgozni, és ők használják leginkább a közösségi médiát magán cékokra a munkaidő alatt.

Az intelligens Space - Fotó: Kinnarps

A Baby Boom korosztálya a hagyományos, saját irodát részesíti előnyben, ahol egyedül, elkülönülten, csendben dolgozhatnak. Elisabeth Slunge, a Kinnarps Brand/Range/Design igazgatója hangsúlyozta, hogy a munkavállalóknak korosztálytól függetlenül jól kell érezniük magukat a munkahelyükön, testileg és lelkileg egyaránt. A munkaadó cégeknek nemcsak az életkorok szerint változó elvárásokra kell odafigyelniük, de a munka jellegéből adódó különbségekre és az egyéni szükségletekre is. Amikor arról kérdezték a svéd vizsgálati alanyokat, hogy a szép vagy az ergonómikus irodabútort választanák, akkor 84% az utóbbira szavazott. A megkérdezettek 78 százaléka úgy érzi, hogy szüksége van a nyugodt, egyéni munkavégzésre alkalmas munkahelyre, 65 százalékuk váltogatja a testhelyzetét munka közben, 49 százalék állva is dolgozik és 43 százalék pedig kimegy sétálni munkaidőben.

 

A moduláris Fields

A moduláris Fields - Fotó: Kinnarps

A svéd Kinnarps új bútorcsaládja, a Fields moduláris rendszere egyaránt alkalmas az egyéni és a csoportos munkavégzésre, a formális tárgyalások és a kötetlen beszélgetések lebonyolítására a 21. század multifunkciós és aktív munkahelyi környezetében. Végtelen a variációk száma, amely létrehozható az asztalokból, elválasztó panelekből,  szófákból és pihenőszékekből. A Fields családot a stockholmi székhelyű Propeller Design AB svéd designere, Olle Gyllang tervezte meg a Kinnarps felkérésére. “ A célunk az egyensúly megteremtése volt. Ezt a nyugodtságot  árasztó formatervezés mellett azzal értük el, hogy a Fields harmónikussá és kiegyensúlyozottá teszi a teret és  a benne dolgozókat, hiszen a modul elemekkel mindenki egyéni igényeihez igazíthatja a munkahelyét, legyen szó megbeszélésről, csoportmunkáról vagy összpontosítást igénylő tevékenységről.

A moduláris Fields - Fotó: Kinnarps

A Fields aktív munkahelyi környezetében a munkavállalók nincsenek elszigetelve egymástól, még akkor is a csapat szerves részének érezhetik magukat, ha éppen egyéni feladaton dolgoznak. Az alap modulok az okos és praktikus kiegészítőkkel olyan holisztikus irodai megoldást kínálnak, amely a nap minden szakában többször is átalakítható az adott munkafeladatnak megfelelően.

 

Capella, az aktív munkaszék

Capella, az aktív munkaszék - Fotó: Kinnarps

A Capella lelke a Kinnarps legújabb innovációja: az aktív ülést támogató FreeMotion® mechanika. A szék követi a benne ülők legapróbb mozdulatait is, anélkül, hogy az ülés bizonytalanná, instabillá válna. A Capella annak a mottónak a jegyében született meg, hogy az ülésnek nem statikusnak kell lenni, hanem a jó széknek még ülés közben is ösztönözni kell a mozgást, annak érdekében, hogy testünk izomzata egészséges maradjon. Johan Lrasvall az Idesgn ügynökségtől olyan széket tervezett, amelynek letisztult megjelenése a részletek finom kidolgozásával és optimális ergonómiai megoldásokkal találkozik.

Capella, az aktív munkaszék - Fotó: Kinnarps

 

Az intellligens Space a jövő irodáiba tervezve

Az intelligens Space - Fotó: Kinnarps

A Kinnarps Space intelligens rendszerének moduljai túlmutatnak az egyszerű asztal és a tárolórendszer funkcióján, ahogy nevük is jelzi külön teret adnak a kollaborációnak, flexibilitásnak és a kreatív térkihasználásnak. A rugalmasan alakítható elemek könnyedén átrendezhetők, igazodva a nap folyamán változó feladatok követelményeihez. A Space egyaránt tökéletes hátteret képez a különböző munkavégzésekhez, a tároláshoz és a megbeszélésekhez. A szekrények a klasszikus tárolófunkción túl elválasztó és hangelnyelő szerepet is betöltenek.

Az intelligens Space - Fotó: Kinnarps

A Space irodabútor-rendszerét  a neves designer, Stefan Brodbeck tervezte, aki már többek között az ötszörös díjnyertes Embrace szék alkotója is. A designer különös érzékkel játszik az arányokkal és a formákkal, az anyagok és a színekkel, melyek sokszor kiemelik egymást, de egymással ellentétben is állhatnak. A Space megmutatja hogyan használjuk az irodai tárolófunkciókat most és hogyan fogjuk használni a jövőben.

Az intelligens Space - Fotó: Kinnarps

 

A kecses Leia

A kecses Leia - Fotó: Kinnarps

A kecses és letisztult vonalvezetésű Leia tárgyalószéket Johan Larsvall és Nils Löventorn tervezte az Idesign ügynökségtől. A több, mint 70 színkombinációban rendelhető Leia rakásolható és az egyes székek összekapcsolhatók, így tökéletes ülőalkalmatosság nem csak tárgyalókba, de konferenciatermekbe, auditóriumokba, kávézókba, iskolákba és közösségi helyiségekbe is.

A Kinnarps új innovatív bútorai kiválóan kiegészítik egymást a 21. század irodájának tevékenység alapú munkakörnyezetében, ahol egyaránt  hozzájárulnak a munkavégzés hatékonyságához és a munkavállalók jó munkahelyi közérzetéhez.

 

A cikk a Kinnarps Hungary szponzorálásával készült.

Kinnarps Hungary Kft.

1133 Budapest, Váci út 92.

Tel:  +36-1-237-1251       
Fax: +36-1-237-1250
e-mail: kinnarps.hungaryatkinnarps.hu

www.kinnarps.hu

  

Újabb lakberendezési őrület hódít: megnyílt a Zara Home Budapesten!

2016 a Fény Éve – és ezt már több ízben is megcsodálhattuk a lakberendezésben is: a szellős, légies terek könnyedén megteremthetők, ha nehéz, fajsúlyos bútorok helyett könnyed áttetszőséggel rendezzük be a helyiségeket.

Idén a szakmai zsűri Németh Ágnes Csillának ítélte oda az Év Lakberendezője díjat, aki egy passzív jellegű családi ház  belső terveit készítette el a berendezéssel együtt egy fiatal, kétgyerekes házaspárnak.

Cathrine Remizov terveit dícsérik a kellemes, élhető terek, mely nem kis kihívás még egy kreatív, ügyes tervezőnek sem: a garzonlakás ugyanis alig több, mint 20 négyzetméter…

Képes adatbázis ajánló

Hülsta Now! bútorcsalád, 2013

Hülsta Now! bútorcsalád, 2013

Forrás: 
Hülsta