Design lámpák magyar tervezőtől - Adamlamp

Szerző: 
Forrás: 
Adamlamp
2018.01.11.
Adamlamp

Juhász Ádám szakmai érdeklődése a MOME elvégzése után a fénytervezés és a lámpák világa felé fordult, az általa alapította hazai brand pedig mára e speciális terület egyik legizgalmasabb szereplőjévé nőtte ki magát.

Adamlamp

Az otthon lelke a fény. Gyakran nem gondolunk erre az apróságra, noha a legkreatívabban összeállított enteriőrt is agyoncsapja a rosszul megtervezett világítás. A fény ereje, színe, melegsége mind alapvető szempont a belsőépítészeti tervezés során, gyakorlatilag már a kezdetektől – ezentúl pedig, hogy az oly becses fény konkrétan milyen forrásból érkezik, ugyancsak sarkalatos pont!

Adamlamp

Egy izgalmas formavilágú, hangsúlyos lámpa meghatározhatja az egész tér hangulatát, magára vonhatja a tekintetet, strukturálhatja a szoba teljes berendezését, bizonyos értelemben fókuszálhatja a figyelmet. A lámpa tehát a lakberendezés jolly jokere, amellyel viszonylag könnyedén, kedvünk szerint tehetjük dinamikusabbá az otthonunkat. Ezért remek ötlet, ha e jellemzően nem túl nagy, mégis központi szerepben lévő berendezési tárgynak valamilyen ütős darabot választunk.

Adamlamp
Design lámpák magyar tervezőtől - Fotó: Adamlamp

Kifejezetten nagy öröm, hogy ma már a lámpatestek esetében sem szorít bennünket korlátok közé a nagyáruházak tömeggyártott termékeinek szűkre szabott fantáziája: a design szerelmesei bátran otthonuk ékkövévé tehetnek hazai tervezőtől származó, gondos kreatív tervezéssel készült és odaadó kézimunkával összeállított design darabokat is.

Adamlamp

Megkérdeztük Juhász Ádám tervezőt, mi inspirálta arra, hogy ennek a területnek szentelje magát. „Elsősorban valamilyen szeretet a lámpák és a világítás iránt. Másodsorban leginkább a geometria inspirál, és az alkotás folyamata. Egy tárgy, tervezése, fejlesztése, majd megszületése. Mindezek után pedig, ha a használatukkal másoknak is örömet okozok” – vallja.

Adamlamp
Adamlamp

Az Adamlamp hosszú évek óta az egyik legizgalmasabb és leginnovatívabb képviselője a lakberendezés e speciális szegmensének. Ugyanakkor bár elképesztő kreativitással, jellegzetes formavilágán belül alkot csodásabbnál csodásabb lámpákat Ádám, mindvégig szem előtt tartja a magyar építészeti kultúra adottságait és a hazai igényeket is – ez pedig tagadhatatlanul olyan szempont, amelyet nagyra kell értékelnünk.

Adamlamp

A tervező maga is bevallotta beszélgetésünk során, hogy a magyar piacon az anyagi szempontok rendkívül hangsúlyosan vannak jelen: „A hazai vásárlók szeretnének értéket és minőséget minél kedvezőbb áron. Van arra is példa hogy design termékek töredékébe kerülő hamisítványaival árasztják el a piacot, de kicsit egyedibbet gyártani (vagyis eleve gyártani), külön értéket teremteni itthon kevesen szeretnek. Tisztelet a kivételnek” – teszi hozzá bizakodóan.

Adamlamp
Adamlamp

Ennek megfelelően Ádám igyekszik a termékek áraival amennyire csak lehetséges a hazai vásárlók pénztárcájához igazodni – az egyedi tevezésnek és gyártásnak viszont tagadhatatlanul megvannak a maga extra költségei.

Design lámpák magyar tervezőtől - Fotó: Adamlamp

 

Adamlamp

Az Adamlamp törzsközönségét ugyanakkor nem lehet egyszerűen meghatározni, a tervező szerint a legváltozatosabb emberek érkeznek hozzá, a titok csupán annyi, hogy bele kell szeretni egy-egy darabba. „Úgy fogalmaznám meg, hogy hozzám fordul szinte bárki, akinek valamelyik lámpa megtetszik, és szeretné a környezetébe illeszteni. Aki pontosan azt keresi, amit ezek a tárgyak képviselnek. Nem igazán minimál termékek, hanem inkább aprólékosak, geometrikusan szerkesztettek, sok-sok apró darabból kézzel összeállítva” – magyarázza a tervező.

Design lámpák magyar tervezőtől - Fotó: Adamlamp

Az Adamlamp-darabok leglényegét adja az, hogy nem pusztán forrásai a fénynek, hanem általa „animálódnak”, telnek meg élettel és dinamizmussal, s hangsúlyos geometrikusságuk ellenére sem válnak elidegenítővé, rideggé vagy túlságosan absztrakttá, hanem tökéletesen beváltják a lámpákkal szemben támasztott alapvető elvárásunkat: meghitt melegséggel töltik meg az otthonunkat. Ádámtól megtudtuk azt is, hogy itthon leggyakrabban a Hexa, Ellipse és C. termékeket keresik a vásárlók, ezek jellemzően alapanyaguk fényáteresztő képességének köszönhetően teljesen ideálisak egy nagyobb belső tér, szoba bevilágítására is.

Adamlamp
Design lámpák magyar tervezőtől - Fotó: Adamlamp

A termékfejlesztés pedig folyamatosan járja a világítástechnika új útjait, Ádám jelenleg olyan anyagokkal kísérletezik, mint a bambusz, a juhar, a corten acél, vagy a teljes egészében krómozott felületek. Az Adamlamp jövőjére – jelenleg legalábbis így fest – a végletek dinamikája lesz jellemző: tervben van az első olyan termék gyártása, mely nem összeállított formában kerül új gazdájához, hanem mennyiségileg a megszokottnál sokkal kevesebb darabból áll majd, ezeket viszont a vásárlónak kell összeállítani, továbbá készül már egy nem kevesebb mint 1200 darabot számláló, 2,5 méter hosszú, grandiózus fehér korallhoz hasonlító világítótest is.

Adamlamp

 

2016 a Fény Éve – és ezt már több ízben is megcsodálhattuk a lakberendezésben is: a szellős, légies terek könnyedén megteremthetők, ha nehéz, fajsúlyos bútorok helyett könnyed áttetszőséggel rendezzük be a helyiségeket.

Cathrine Remizov terveit dícsérik a kellemes, élhető terek, mely nem kis kihívás még egy kreatív, ügyes tervezőnek sem: a garzonlakás ugyanis alig több, mint 20 négyzetméter…

Újabb lakberendezési őrület hódít: megnyílt a Zara Home Budapesten!

Héder János, aki feleségével Zoltai Judittal alapította az Inarchi és a Manooi cégeket, belsőépítészként diplomázott a MOME-n, majd a belsőépítészeti munkáin belül egyre nagyobb szerepet kapott a fénytervezés. Ma már a fény misztikumát kiemelő kristályokból megalkotott Manooi csillárok a világ minden pontján örömet visznek az emberek életébe.

Képes adatbázis ajánló

Formwork íróasztal kiegészítők

Formwork íróasztal kiegészítők

Forrás: 
IF online exhibition