Levitáló lakásdekorációk a FLYTE tervezőcsapattól

Forrás: 
FLYTE
2017.04.22.
FLYTE lámpa - Fotó: FLYTE

A FLYTE nevű kis svéd tervezőcsapat lebegő használati tárgyak megalkotására specializálódott. Eddigi három „levitáló” termékük a FLYTE lámpa, a LYFE virágtartó és a STORY óra.

FLYTE

A TIME Magazine „Best Invention of 2016” [2016 legjobb találmánya] díját kiérdemlő asztali lámpa szürreális benyomást kelt szemlélőjében, mivel a villanykörte kinézetű lámpatest mágneses alapzata fölött pár centivel lebeg.

FLYTE lámpa - Fotó: FLYTE

Nincs szükség hozzá elemre vagy akkumulátorra, szimplán árammal működik, a búra belsejében pedig energiatakarékos, 11 év átlag-élettartamú LED-égő világít.

FLYTE lámpa - Fotó: FLYTE

A minimalista skandináv formatervezés jegyében megalkotott, kézi készítésű lámpa designja egyszerű, mégis elegáns. Négyféle változatban elérhető: tölgy, kőris vagy diófa alapzattal, illetve króm, réz vagy aranyozott foglalattal variálva.

FLYTE lámpa - Fotó: FLYTE

LYFE

A FLYTE lámpához hasonló elven működik a LYFE növénytartó, amely szintén egy mágneses alapzat fölött lebegve ejti rabul a tekintetünket. Emellett 360 fokos forgásával lehetővé teszi, hogy szobanövényünk minden oldala egyformán részesüljön a fényben. Az ötletes találmányt az ún. Tillandsiák nemzetségébe tartozó növényfajta számára fejlesztették ki, mivel ez a levegőben nő, léggyökereivel veszi fel a páradús trópusi levegő víztartalmát, még földre sincs szüksége az életben maradáshoz.

LYFE virágtartó - Fotó: FLYTE

A geodéziai dómok formáját utánzó alakzat azt a célt szolgálja, hogy maximalizálja a fény felvételét, amely a svédországi hosszú, sötét tél miatt praktikus szempont volt a tervezésnél. Az edény belsejében – a túlöntözés megakadályozása érdekében – egy ötletes vízelvezető rendszer folyatja a fölösleges vizet egy kis tartályba.

LYFE virágtartó - Fotó: FLYTE

STORY

Az alkotók legújabb terméke a STORY óra, amelyet egy korábbi cikkben már bemutattunk. A mágneses levitáció itt a másik két terméktől némiképp eltérő módon valósul meg. A falra erősíthető számlap fölött egy kis golyó lebegve rója a köröket, egyenletes mozgásával érzékeltetve az idő múlását.

STORY óra - tervező: FLYTE, Simon Morris

A krómból készült gömb-mutató beállítása rendkívül egyszerű: csak elvesszük és odahelyezzük, ahonnan a mérést kezdeni szeretnénk, az óra kezelőfelületén vagy az okostelefonunkra letölthető alkalmazás segítségével pedig beprogramozhatjuk a kívánt időintervallumot.

STORY óra - tervező: FLYTE, Simon Morris

Három beállítási lehetőséget alkalmazhatunk: „Journey” módban egy különleges (akár több hónapot felölelő) alkalomra állíthatjuk be; „Timer” módban rövidebb időtartamra alkalmazva stopperként használhatjuk; „Clock” módban pedig hagyományos időmérőként funkcionál.

 

Pascal Rita enteriőrtervezővel és lakásvásárlási tanácsadóval beszélgettünk annak az egy évvel ezelőtt átadott munkájának kapcsán, ahol megrendelője egy külföldi turistáknak kiadásra szánt ingatlan felújítására kérte fel.

Újabb lakberendezési őrület hódít: megnyílt a Zara Home Budapesten!

A Bushmen cég Thunder névre keresztelt multifunkciós, csavarozott elemekből álló zsebkése tűzgyújtó szerkezetet és LED lámpát is tartalmaz.

Képes adatbázis ajánló