Megörökölt Felhalmozás vs. Minimalizmus - A Kevesebb Tényleg Több?

.

A nyolcvanas években csak bámultuk a nyugatot, kínosan közel volt a határ, mégis azt éreztük, fényévekre vagyunk tőlük. De mi is pontosan azt akartuk, amijük nekik volt, s amire nekünk nem volt lehetőségünk: fogyasztani!

Felélni javainkat, méghozzá oly módon, hogy hozzájuk, a nyugatiakhoz  legyünk hasonlatosak. Azt képzeltük, az az boldogság, maga a szabadság. Nekünk akkoriban még sejtelmünk sem volt arról, amit nagyfogyasztó sógoraink talán már kezdtek sejteni: nem az árucikkek, a sok kacat, vagy a felhalmozás tesz bennünket boldoggá, sőt. Éppen az ellenkező hatást váltja ki: nem csak egyre kapzsibbak leszünk, hanem egyre szomorúbbak is. S ahogy az várható volt, meg is jelentek a nagyvilágban a minimalizmus elvét hirdető tanok, persze nem most először, itt voltak azok már több ezer évvel ezelőtt is, csupán újra és újra felfedezi magának az emberiség a 'kevesebb = több' elvét. Mint azt látjuk nap, mint nap a közösségi hírfolyamunkban, Távol-Keleten az emberek tömegesen csatlakoznak, sőt, nem is csatlakoznak, hanem inkább leszállnak a többségi társadalom diktálta tempóval száguldó sebesvonatról egy nyugodt, tartalmasabb élet reményében.

Ma „minimalistának lenni”, lemondani a tömeg- és tucattermékekről a minőség javára, egy városi 20-as, 30-as hipszternek szinte már kötelező: minimalista a munkaeszköze, a ruhatára, a berendezési tárgyai és a kávézó, ahol kreatív munkáját végzi is gyakorlatilag egy a végletekig lecsupaszított, kibelezett, üres tér, melyet ő maga tölt meg értékes tartalommal.

ille olla kollazs - Fotó: ille-olla

„A minimalizmus számunkra a letisztultságot, a rendet jelenti. Szeretjük ezt világot, és szem előtt tartjuk a tervezésnél is. Szemnek és léleknek megnyugtató, az elmét is rendszerezi, lecsendesíti. A ruháink, kabátjaink általában a minimalista, egyszerű megoldásokból indulnak ki, amit egy kis izgalmas részlettel, kiegészítővel, megoldással, vagy épp a variálhatósággal, átalakítással, praktikussággal dobunk fel, így belevíve egy csipetnyi egyediséget” - Illéssy Kata, general manager, ille-olla.

A tér immár játéktér, ahol a fantázia legalább akkora jelentőséggel bír, mint az a gondosan elhelyezett pár tárgy.

Ezen felül ma már óriási divat a minimalistán táplálkozás, tetoválást , de akkor se lepődjünk meg, ha minimalista zenét hallunk.

"Számomra a minimalizmus legfontosabb elve a minél kevesebbel, minél többet kifejezni. A munkáimban próbálom az absztrakciót addig vinni, amíg még megtartja azt a hangulatot, stílust ami még teljesen értelmezhető. Ha tetoválásról beszélünk, akkor azért több tényezőt is figyelembe kell venni, mint egy grafikai munkánál, a bőrön másképp működnek a dolgok, mint egy papírlapon"számolt be Berczi Dóri tetoválóművész, a mai Budapest egyik legizgalmasabb  arca.

Minimalista tetoválások - Fotó: Berczi Dóra

A minimalizmus, bármilyen furcsán hangzik is, mindezek ellenére nem életstílus, kicsit sem olyan mint hippinek, punknak, vegának, magyarnak vagy svédnek lenni (bár kétségkívül úgy azért könnyebb), mivel nincsenek konkrét szabályai, kellékei. Sokkal inkább ezek hiánya a szembetűnő. Persze ez nem azt jelenti, hogy nincs benne tudatosság, munka, kitartás, de a díszletek helyett ebben az előadásban most a színészeken, a viszonyokon és a tereken van a hangsúly, melyet sok mindennel meg lehet tölteni az anyagi világ poros eszközein túl is.

Minimalista szobabelső - Fotó: Unsplash.com/Breather

És ha már a tárgyaknál tartunk: természetesen senki nem várja el, hogy megszabaduljunk az összestől, csupán csak a feleslegnek intsünk búcsút, mely elveszi a teret előlünk, kiszorítja a levegőt a helyiségből, s káoszt teremt körülöttünk. A minimalizmus csökkenti a stresszt: minél kevesebb inger ér minket, annál nyugodtabbak vagyunk. Vajon ezért esik annyira jól ránézni egy egyszerűen, de ízlésesen berendezett lakásbelsőre?

Egy minimalista olyan gazdag életre törekszik, melyben alig vannak javak, s az a néhány tárgy, amit mégis vesz, azok jól átgondol, értelmes, letisztult és főleg minőségi eszköz, melyek egymással jól kombinálhatók.

AME Création ékszerek - Fotó: AME création

"A tűzzománc, mint anyag az elsődleges az ékszereim készítésekor, ezért a minimalizmus nálam a tudatosan letisztult geometrikus formavilágban jelenik meg. Ez a sallangmentesség teszi lehetővé, hogy a zománc egyedi ragyogását ne nyomja el a túldíszítettség. Saját belső nyugalmamat, kiegyensúlyozottságomat és életörömömet ezáltal tudom megjeleníteni az ékszereken, és átadni mindazoknak, akik viselni fogják"- Pálfalvi Emese, az AME création ékszerek megálmodója.

Az évek során az elv szorosan összekapcsolódott a környezetvédelemmel is, hiszen a kevesebb, jobb minőségű, kézzel, esetleg a közelben előállított termék sokkal kevesebb szeméttel, csomagolással, utaztatással jár együtt, melyért kifejezetten hálás a  környezetünk.

Mindezek mellett és ellenére természetesen trend, és ha csak valaki divatból csinálja, ám legyen, addig is talán jobb embere válik belőle, s kevesebb bajt okoz az amúgy is már végső stádiumban vergődő Föld nevű bolygónak. Ám a minimalizmus, ha valaki jól csinálja, sokkal több divatnál. Eszköz arra, hogy értékesebb, harmonikusabb, minőségibb életet tudjunk élni, melyben meghallhatjuk az igazán fontos dolgokat.

Csendes zaj, ahogy Meggyesházi Éda, azaz Musica Moralia jellemzi saját zenéjét.

Musica Moralia: Golden fight - Videó: Musica Moralia: Golden fight

 

A lakberendezési őrületnek a hipermarketek sem tudtak ellenállni, megújult az F&F Home részleg.

A budai hegyvidék villájába belépve a minden részletében gondosan megtervezett enteriőr lenyűgöző látványa fogadja a látogatót a JAB lakástextiljeinek és kárpitos bútorainak a világában.

Virágh Orsolyának, a Danish Interior Design vezetőjének élete nagy fordulatot vett, amikor Koppenhágában beleszeretett a dán designba, Budapesten pedig megalapította a dán klasszikusokat népszerűsítő üzletét.

A Rekredenc nevű kétszemélyes vállalkozás – Hórász Rita és párja, Podlovics Zsolt – szinte bármilyen tárgyat képes mozaikkal feldíszíteni az asztaltól a kenyérpirítón át a kerékpárig.

Képes adatbázis ajánló

Porsche Design bárszék

Porsche Design bárszék