Barakkból lett álomloft

Szerző: 
2014.10.25.
A hálószoba az egyetlen ablaktalan helyiség a lakásban - ez a legintimebb, egyetlen zárt tér - Fotó: Zooey Braun

Az egykori katonai laktanya rideg barakkjai meseszerű terekké változtak. Az átalakításoknak köszönhetően egy igazán modern, fényűző és nagyvonalú, élhető otthonná lett, ahol az egész család jól érzi magát.

A Palmscher Park korábban laktanyaként működött a németországi Esslingen városában, Stuttgarttól nem messze. Kedvező elhelyezkedésének köszönhetően - egy domboldalra épült és mindössze tíz percnyi sétára található a városközponttól  - az ezredforduló idején lakóépületekké alakították át az egykori katonai barakkokat.

A modern térben egyszerre több látványelem is helyet kapott - Fotó: Zooey Braun

Az egyik ilyen, közel 400 négyzetméteres, kétszintes, loft lakássá átalakított barakkba néhány éve egy kétgyermekes család költözött – így váltak a hatalmas terek élhetővé és barátságossá: az Ippolito Fleitz Group német építészcsoport kitett magáért, a letisztult modern és minimál terekbe egyedi látványelemeket és belsőépítészeti megoldásokat vittek. 

 

Az áttetsző, ágakkal díszített plexifalnak köszönhetően elmosódik a határ a kint és a bent között - Fotó: Zooey Braun

Amikor a látogató belép a lakásba, vertikálisan és horizontálisan is egyszerre nyílik meg a tér. A bejáratot egy sejtelmesen áttetsző fényáteresztő függöny választja el a lakótér többi részétől, míg a lépcsőfordulónál kialakított, tükrös gardrób szekrények és itt található Tom Dixon Mirror Ball lámpa fényes felületei sajátos interakcióba lépnek egymással – a fény játékát csempészik be a térbe. 

A pink dekoráció és az ezüst óriásgömbök modernné varázsolják a tereket - Fotó: Zooey Braun

A földszinten kialakított étkezőben hatalmas asztal kapott helyet, amelynek a helyét mindössze az alatta leterített szőnyeg illetve az asztal fölött elhelyezett látványos kortárs designlámpa jelöli ki. Az étkező és a konyha egy légtérben kapott helyet, a konyhapult meghosszabbított elemei tökéletes rakodófelületet adnak ami praktikus az étkező közelében. A rozsdamentes acél konyhai gépek mellett egy egyedi, magasfényű falba épített bortároló található. A tér másik különlegessége az Olaszországból hozatott aranyszínű üvegcsempe, amelyet a fényes felületű alsó és felső szekrények közé terveztek. 

 

Az étkezőasztal feletti modern lámpa különleges látványeleme a térnek - Fotó: Zooey Braun

 

 

Az Olaszországból hozatott aranyfényű üvegcsempe a gyerekkorukra emlékezteti a házigazdákat - Fotó: Zooey Braun

A térben húzott falszakaszok célja, hogy meghosszabbítsák a teret és hogy elszeparálják a konyhát és étkezőt a nappalitól, hálótól illetve a gyerekek birodalmától.

 

A fényes felületek között igazán látványos a beépített, karcsú bortároló - Fotó: Zooey Braun

A nappalit az óriási méretű kanapé, a puha, süppedős szőnyeg és a sarokban elhelyezett zongora uralja, melyet egy, a fölé vágott tetőablakon át beszűrődő fény világít meg. Az igazi meglepetés akkor ér minket amikor az erkély felé vesszük az utunkat, ott ugyanis a fal teljes szélességében visszatükrözi a teret, a gally és faág dekoráció pedig a természetességet, és a falnélküliség érzetét kelti. A méretes tűzifa tároló hasábjai a térben függő elegáns tűzteret táplálják. Az alsó szintet a meleg, természetes színek uralják: a sötétre pácolt tölgy parketta, a földszíneket felvonultató falfestés, a világos függönyök és a fényes és csillogó anyagok.

 

A nappalit a hatalmas kanapé, a süppedős szőnyeg és a zongora uralják - Fotó: Zooey Braun

A felső szint a szülők intim szférája. Külön kérésre készült a teljesen ablaktalan hálószoba, ahová csak az ajtón juthat be természetes fény, a mesterséges világításról a hatalmas gömb lámpák gondoskodnak. 

 

A hálószoba egyik falát hatalmas tükör borítja - Fotó: Zooey Braun

A nyitott fürdőszoba tökéletes ellenpontja a hálószobának: a kevésbé elszeparált térben a kék szín dominál, és a hatalmas tükörrel borított falat egyetlen elem választja el a közlekedőfolyosótól. 

 

A fürdőszobán sincsen ajtó, egyetlen térelválasztó elem gondoskodik az intim hangulatról - Fotó: Zooey Braun

A Loft ESN-ben immár nyoma sincs az egykori üres és rideg katonai tereknek, az átalakításnak köszönhetően egy tágas, lakható és otthonos életteret hívtak életre. 

 

 

Ami igazán izgalmassá teszi a festői környezetben, igényes, több lehetőséget magába rejtő, Csillaghegy felett található ingatlant, az az, hogy egy sziklaszirtre épült.

A második kerületi családi villát tervezői, a Bánáti és Hartvig Építész Iroda abszolút modern, a lehető legkorszerűbb építészeti elveket és szerkezeti megoldásokat követve, a nemzetközi trendekhez mérten tervezték meg. 

Egy ház, amely lakói történetéről mesél háromdimenziós képekben, és úgy változik, ahogy a benne lakók élete formálódik az évek során.

Színes, fiatalos, modern kislakás külföldi turistáknak.

Képes adatbázis ajánló

Madeley és Kendal

Madeley és Kendal

Forrás: 
Bentley