Barakkból lett álomloft

Szerző: 
2014.10.25.
A hálószoba az egyetlen ablaktalan helyiség a lakásban - ez a legintimebb, egyetlen zárt tér - Fotó: Zooey Braun

Az egykori katonai laktanya rideg barakkjai meseszerű terekké változtak. Az átalakításoknak köszönhetően egy igazán modern, fényűző és nagyvonalú, élhető otthonná lett, ahol az egész család jól érzi magát.

A Palmscher Park korábban laktanyaként működött a németországi Esslingen városában, Stuttgarttól nem messze. Kedvező elhelyezkedésének köszönhetően - egy domboldalra épült és mindössze tíz percnyi sétára található a városközponttól  - az ezredforduló idején lakóépületekké alakították át az egykori katonai barakkokat.

A modern térben egyszerre több látványelem is helyet kapott - Fotó: Zooey Braun

Az egyik ilyen, közel 400 négyzetméteres, kétszintes, loft lakássá átalakított barakkba néhány éve egy kétgyermekes család költözött – így váltak a hatalmas terek élhetővé és barátságossá: az Ippolito Fleitz Group német építészcsoport kitett magáért, a letisztult modern és minimál terekbe egyedi látványelemeket és belsőépítészeti megoldásokat vittek. 

 

Az áttetsző, ágakkal díszített plexifalnak köszönhetően elmosódik a határ a kint és a bent között - Fotó: Zooey Braun

Amikor a látogató belép a lakásba, vertikálisan és horizontálisan is egyszerre nyílik meg a tér. A bejáratot egy sejtelmesen áttetsző fényáteresztő függöny választja el a lakótér többi részétől, míg a lépcsőfordulónál kialakított, tükrös gardrób szekrények és itt található Tom Dixon Mirror Ball lámpa fényes felületei sajátos interakcióba lépnek egymással – a fény játékát csempészik be a térbe. 

A pink dekoráció és az ezüst óriásgömbök modernné varázsolják a tereket - Fotó: Zooey Braun

A földszinten kialakított étkezőben hatalmas asztal kapott helyet, amelynek a helyét mindössze az alatta leterített szőnyeg illetve az asztal fölött elhelyezett látványos kortárs designlámpa jelöli ki. Az étkező és a konyha egy légtérben kapott helyet, a konyhapult meghosszabbított elemei tökéletes rakodófelületet adnak ami praktikus az étkező közelében. A rozsdamentes acél konyhai gépek mellett egy egyedi, magasfényű falba épített bortároló található. A tér másik különlegessége az Olaszországból hozatott aranyszínű üvegcsempe, amelyet a fényes felületű alsó és felső szekrények közé terveztek. 

 

Az étkezőasztal feletti modern lámpa különleges látványeleme a térnek - Fotó: Zooey Braun

 

 

Az Olaszországból hozatott aranyfényű üvegcsempe a gyerekkorukra emlékezteti a házigazdákat - Fotó: Zooey Braun

A térben húzott falszakaszok célja, hogy meghosszabbítsák a teret és hogy elszeparálják a konyhát és étkezőt a nappalitól, hálótól illetve a gyerekek birodalmától.

 

A fényes felületek között igazán látványos a beépített, karcsú bortároló - Fotó: Zooey Braun

A nappalit az óriási méretű kanapé, a puha, süppedős szőnyeg és a sarokban elhelyezett zongora uralja, melyet egy, a fölé vágott tetőablakon át beszűrődő fény világít meg. Az igazi meglepetés akkor ér minket amikor az erkély felé vesszük az utunkat, ott ugyanis a fal teljes szélességében visszatükrözi a teret, a gally és faág dekoráció pedig a természetességet, és a falnélküliség érzetét kelti. A méretes tűzifa tároló hasábjai a térben függő elegáns tűzteret táplálják. Az alsó szintet a meleg, természetes színek uralják: a sötétre pácolt tölgy parketta, a földszíneket felvonultató falfestés, a világos függönyök és a fényes és csillogó anyagok.

 

A nappalit a hatalmas kanapé, a süppedős szőnyeg és a zongora uralják - Fotó: Zooey Braun

A felső szint a szülők intim szférája. Külön kérésre készült a teljesen ablaktalan hálószoba, ahová csak az ajtón juthat be természetes fény, a mesterséges világításról a hatalmas gömb lámpák gondoskodnak. 

 

A hálószoba egyik falát hatalmas tükör borítja - Fotó: Zooey Braun

A nyitott fürdőszoba tökéletes ellenpontja a hálószobának: a kevésbé elszeparált térben a kék szín dominál, és a hatalmas tükörrel borított falat egyetlen elem választja el a közlekedőfolyosótól. 

 

A fürdőszobán sincsen ajtó, egyetlen térelválasztó elem gondoskodik az intim hangulatról - Fotó: Zooey Braun

A Loft ESN-ben immár nyoma sincs az egykori üres és rideg katonai tereknek, az átalakításnak köszönhetően egy tágas, lakható és otthonos életteret hívtak életre. 

 

 

Pascal Rita enteriőrtervezővel és lakásvásárlási tanácsadóval beszélgettünk annak az egy évvel ezelőtt átadott munkájának kapcsán, ahol megrendelője egy külföldi turistáknak kiadásra szánt ingatlan felújítására kérte fel.

Exluziv válogatás Magyarolszág vezető ingatlanközvetítő csapatától, a CDC Ingatlan LUXUS lakásainak kínálatából. 4 ajánlat különböző stílusban és minden igényt kielégítve, egyedi belsőépítészeti megoldásokkal fűszerezve.

Az INT2Architecture polcrendszerbe épített franciaággyal, kihúzható gardróbbal és multifunkciós falakkal rendezte be egy leányzó kis életterét, hellyel, kreativitással és szépséggel fűszerezve.

Képes adatbázis ajánló

Budapest Villa Svábhegy (világítás: Ambi Light)

Budapest Villa Svábhegy (világítás: Ambi Light)

Forrás: 
Ambi Light