Belvárosi tetőterasz

Forrás: 
Womorrow
2015.04.16.
Színes bútorok és fa felületek törik meg a fehér tereket - Fotó: Holló Hunor

Családi házas hangulat a belvárosban, egy hatodik kerületi bérház tetőterében. A lakásban letisztult, fehér tereket és karakteres formavilágot tervezett Rakonczai Gábor építész, a Womorrow építész stúdió vezetője.

Kétszintes lakás Budapest tetején, gyönyörű kilátással a város háztetőire. A tetőteraszra kilépve olyan érzésünk támad, mintha egy kertes ház udvarán lennénk, persze mindez több emelet magasságban.

Nappali kilátás a hálószobából a budapesti tetőkre - Fotó: Holló Hunor

A tervezést ennél a lakásnál is a funkcionális elrendezéssel kezdtem – idézi fel a kezdeteket a tervező. „A lakás egész koncepcióját újragondoltuk, ami egy új térrészt, egy emeleti ráépítést is eredményezett. Itt, a korábbi ferde tetősík helyén kapott helyet a hálószoba kubusa, amelyet  engedélyeztetni is kellett.

Hálószoba tetőterasszal - Fotó: Holló Hunor

A lakás alapterülete így mintegy 160 négyzetméterre nőtt, ami kényelmes lakóteret jelent a gyermekes család számára. A hálószoba közvetlen kapcsolatban áll a tetőterasszal és a télikerttel, a nyílt tér perspektívájával gazdagítva és tágítva a teret és a természet hangulatával megtöltve a lakást. A galérián alakították ki a könyvtárat és a dolgozószobát, ide lépcső vezet fel a tágas nappaliból.

Fa lépcső vezet a galériára - Fotó: Holló Hunor

A gyerekszoba kivételével a többi funkció az alsó szinten kapott helyet. Belépéskor a konyha-étkező terével találkozunk, illetve az előtér másik felén a fürdőszobával és a háztartási helyiséggel. Tovább haladva a nappalihoz közvetlenül kapcsolódik a gardrób és a dolgozószoba. Az alaprajzi elrendezést követte a formai koncepció, az anyagok, textúrák kiválasztása. Az volt a cél, hogy minél egyszerűbb eszközökkel minél erőteljesebb hatást érjünk el. Az alapkoncepció a steril fehér tér volt, amit az amerikai dió furnéros felületek lágyítanak.

Fa felületek oldják a fehér steril hatását - Fotó: Holló Hunor

 

A nappali íves falburkolata beépített szekrény is - Fotó: Holló Hunor

A lakás minden részlete a tervezői elképzelések szerint formálódott, a beépített bútorok is a koncepció részét képezik. Az egységes hatásról a fehér felületek, a fehér falak és a fehér öntött műgyanta padló gondoskodik. A lakás karakteres jellegét az egyedi tervezésű bútorok íves, áramló formavilága adja, amelyek fa felülete keretet ad a fehér térnek, valamint a lépcső, amely felfelé viszi a tekintetet. A tér domináns eleme a térbe állított konyhasziget.

Étkező és konyhasziget - Fotó: Holló Hunor
A konyha-étkező és nappali tere - Fotó: Holló Hunor

A nappali íves falburkolata rejtett funkcióként beépített szekrény is, a kandalló és a média falmélyedés is a részét képezi.” A tervező gondossága egészen a kivitelezés felügyeletéig tartott, a bútorokat pedig csomóponti szintig kidolgozta, hogy a kivitelezők számára ne legyenek félreérthető részletek.

Fa felületek melegsége, és színes Ligne Roset bútorok a fehér térben - Fotó: Holló Hunor

 

A nappaliban élénk színfoltot jelentenek a Ligne Roset kárpitos ülőbútorok, amelyek a Luce Plan lámpákkal együtt a megrendelő ízlését dicsérik. A Lignet Roset különösen kényelmes komfortérzetet nyújtó Ottoman foteleit és kanapéit Noé Duchafour-Lawrance designer tervezte eg y marrakeshi munka inspirációja nyomán. A letisztult, minimál stílusú keretbe foglalt tágas lakás családias, meleg hangulatáról az amerikai dió felületek, illetve a felső szinthez kapcsolódó tetőterasz gondoskodik, amely egy kertes ház hangulatos világát varázsolja a belvárosi környezetbe.

Belvárosi tetőterasz - Fotó: Holló Hunor

 

Weinber Anita és Wein Krisztina megbízása egy igen lerobbant lakás átalakítására szólt, amit a megrendelő turistáknak szándékozott kiadni. A tervezők munkájukkal elnyerték az Év Lakberendező Teamje 2014 díját a LOSZ pályázatán.

Kényelem mindenekfelett – ám ezúttal színes, életteli kiadásban! A milánói Salone del Mobile 2017-es kiállításából már szemezgettünk cikksorozatunk első részében. Akkor a stílusában és színvilágát tekintve minimáalista darabokat vettük górcső alá, ezúttal az izgalmas formáké és színeké lesz a főszerep.

Pascal Rita enteriőrtervezővel és lakásvásárlási tanácsadóval beszélgettünk annak az egy évvel ezelőtt átadott munkájának kapcsán, ahol megrendelője egy külföldi turistáknak kiadásra szánt ingatlan felújítására kérte fel.

A Dedon jellegzetes lengőágyain nemcsak üldögélni, relaxálni, hanem akár aludni is lehet, mint egy bensőséges fészekben. 

Képes adatbázis ajánló

Ambassador tálaló

Ambassador tálaló

Forrás: 
Bentley