Egy jól megtervezett ház titka – Lima Design

Az étkező-nappali-konyha közösségi tere a családi házban - Fotó: Lima Design

Eklektikába hajló, minimalista stílus, a terek emberközpontú, személyre szabott összhangja, az apró részletekre is kiterjedő odafigyelés, pontos kivitelezés, nemes anyagok alkalmazása a maximális kényelem érdekében - ez jellemzi Ördög Alíz és Madosfalvi Zoltán munkáit.

A családi házban a nappalit reflexiós üveg választja el a konyhától - Fotó: Lima Design

A Lima Design tervezői filozófiáját Madosfalvi Zoltán foglalta össze, aki hangsúlyozta, hogy megrendelőik többségénél az eklektikával, többféle stílussal játszanak egy-egy ház vagy lakás tervezésénél. „Első lépésként leülünk beszélgetni a megrendelőinkkel, amelynek során felmérjük az igényeket, valamint megismerjük a családok életmódját, szokásait. Hiszen egy jól működő lakótér megtervezésénél nem árt tudni, hogy felkelés után rögtön fogmosás, zuhanyzás következik a fürdőszobában vagy a reggeli kávé megivása mindent megelőz. De későbbi családi nézeteltérések is elkerülhetők, ha például rendmániás a férj, de a feleség nem szeret pakolni, akkor nem hagyunk szabadon sok kis lerakó asztalt, polcot, amik a rendetlenség gócpontjai lehetnek.

Az étkező-nappali-konyha közösségi tere a családi házban - Fotó: Lima Design

Természetesen meghatározó, hogy vannak-e gyerekek a családban, hányan vannak és milyen neműek. Az első beszélgetés alapján kirajzolódik az irány, hogy milyen funkciókra milyen elrendezésben van szükség, aminek alapján el tudjuk készíteni az alaprajzot. Az esetek többségében két változatból megszületik a végleges terv. A funkciók meghatározását követően különböző hangulatokat mutatunk a megrendelőinknek, amelyekből kiválaszthatják, melyiket szeretnék lakásukban viszontlátni. Mi Alízzal kedveljük a letisztult tereket és a minimált, de megrendelőink többségénél különböző stílusokat helyezünk egymás mellé. 

Egy igazi vad minimált, ahol vagy kizárólag fekete-fehér vagy tiszta hófehér a lakás, csak kevesen vállalnak be, ők is inkább a második otthon kialakítása során. Ha megrendelőink már elfogadták a végleges alaprajzot és kiválasztották a hangulati irányt, akkor elkészítjük a minden apró részletre kiterjedő látványtervet, hogy el tudják képzelni, hogyan fog kinézni a valóságban lakásuk vagy házuk kiegészítőkkel, bútorokkal berendezett terei. Ezeket már az alapos előkészítő munkáknak köszönhetően 90-95 százalékban, kisebb módosításokkal elfogadják. A jó látványtervvel a megrendelő már látja annak a háznak a nappaliját vagy konyháját, aminek még a téglája sem érkezett meg. Ezen kívül a kiváló minőségben és időben elkészülő épület kulcsa a megfelelő kiviteli terv, amelynek feladata, hogy meg lehessen építeni az adott házat, hogy kontrollálható legyen az építkezés folyamata és úgy nézzen ki a végeredmény, ahogy az a látványterven elfogadásra került.

Vendégszoba a családi házban - Fotó: Lima Design

A jól menedzselt tervezéssel és kivitelezéssel az építkezés ideje is rövidebb lesz 20-25%-kal, amennyiben az összes alapanyag egyszerre megvételre kerül, és nem kell várni a következő megrendelések érkezésére. Ez persze egy egyszeri beruházást igényel a projekt elején, és tárolni is kell az anyagokat, viszont a korábbi átadással például meg lehet takarítani a bérleti költséget. A cél, hogy optimális idő alatt, optimális költséggel olyan lakótér szülessen, ahol megrendelőink jól és igazán otthon érzik magukat. ”

 

A tágas, 360 négyzetméter alapterületű családi ház letisztult, nagy belmagasságú tereibe a természetes anyagok, a kő, a fa és a textilek használata visz meleg, otthonos hangulatot.

Gyerekszoba - Fotó: Lima Design

A fiatal házaspárnak még nincs gyermeke, de szeretnének hamarosan, így a ház funkcionális tervezésekor már a gyerekszobát is elhelyezték a tervezők az alaprajzon. Mivel még nem lehet tudni, hogy fiú lesz vagy kislány, ezért uniszex látványvilágot kölcsönöztek a leendő gyermek birodalmának.

A családi ház központi magja a konyha-étkező-nappali közösségi tere, amelyeket nem csak az átláthatóság és a tágasság, hanem funkcionális okok miatt sem különítették el tömör falakkal. Hiszen a konyhában tevékenykedő személy kirekesztettnek érezné magát, ha elzárnák a baráti összejövetel résztvevőinek vagy a család tagjainak társaságától. A tervezők igen elegáns és modern megoldást választottak a nappali igény szerinti átmeneti elválasztására, ugyanis reflexiós üveget helyeztek el a nappali és az étkező közé, amely 30 százalékban reflexiós, azaz tükörként működik, így nem látni át rajta tisztán.

Ugyanilyen reflexiós fal választja el a gardróbot a hálószobától, amely alapból savmart, de ha a két üveglap közé helyezett LCD fólia áramot kap, akkor átlátszóvá válik. A hálószoba melletti gardróbból nyílik közvetlenül a fürdőszoba, így a reggeli kávét már megfürödve, felöltözve fogyasztja el a fiatal házaspár.

A hálószoba - Fotó: Lima Design

A családi ház padlóját kő borítja, a hálószobában pedig szintén hideg, travertin kő burkolat került a falra, amely azonban fa utánzatával meleg hatást kelt. Szintén az otthonosság érzetét fokozza a nappali-étkező terének fa mennyezete a többi fa burkoló elemmel és bútorokkal, valamint a puha kárpitokkal. A különleges lámpákat a tervezők a spanyol Vibia gyár legújabb kollekciójából választották, amelyek karakteres megjelenésükkel jól mutatnak a tiszta terekben. A családi ház kényelmét a kertre néző wellness fokozza, üveg falú szaunával, zuhanyzóval, pihenő résszel és merülő medencével. A wellness nagysága lehetővé teszi, hogy a családtagok mellett barátok és vendégek is élvezzék a relaxációt és felfrissülést.

A ház wellness tere, a szauna - Fotó: Lima Design

A cikk a Lima Design támogatásával készült.

Lima Design, tervezők: Ördög Alíz és Madosfalvi Zoltán

1124 Budapest, Németvölgyi út 97.

Telefon: +36 1 781 6168, 06 20 486-8549

Email: infoatlimaeurope.hu

www.limaeurope.hu

 

 

Tágas terek, minőségi anyagok, igényes enteriőrmegoldások. Ki gondolta volna, hogy így is lehet egy panelban?

Exluziv válogatás Magyarolszág vezető ingatlanközvetítő csapatától, a CDC Ingatlan LUXUS lakásainak kínálatából. 4 ajánlat különböző stílusban és minden igényt kielégítve, egyedi belsőépítészeti megoldásokkal fűszerezve.

Kanyargós, ősfákkal övezett út vezet fel a connecticut-i buja dombtetőre - olyan varázslatos házikót találunk itt, ami a természet szívverésével egy ritmusra dobban: minden évszakban más-más arcát mutatja.

Béky Judit, Csongrádi János és Juhász Aliz enteriőrtervezők megbízása egy családi ház alsó szintjének teljes átalakítására szólt, viszont az új élettér kialakítása során maximum két fővel kellett számolniuk. Az elkészült projektről beszélgettünk a tervezőkkel.

Képes adatbázis ajánló

Solium állólámpa

Solium állólámpa, Karim Rashid, 2013

Forrás: 
Karim Rashid Inc