Eklektikus budapesti szálláshely

2015.06.28.
Az Év Lakberendező Teamje 2014 díj nyertes pályázata - Fotó: Darabos György

Weinber Anita és Wein Krisztina megbízása egy igen lerobbant lakás átalakítására szólt, amit a megrendelő turistáknak szándékozott kiadni. A tervezők munkájukkal elnyerték az Év Lakberendező Teamje 2014 díját a LOSZ pályázatán.

A Lakberendezők Országos Szövetsége (LOSZ) évről évre meghirdetett pályázatán három – egyéni, team és pályakezdő – kategóriában lehet indulni. A teammunkák közül idén Anita és Krisztina közös munkáját találta a legizgalmasabbnak a neves építészekből és belsőépítészekből álló zsűri.

Étkező - Fotó: Darabos György

A kiadásra szánt lakásoknál egyrészt nincsenek olyan személyre szabott igények, mint a magánszemélyek, családok esetében, másrészt a funkcionalitás mellett kiemelt hangsúlyt kap a látvány, a lakás „kisugárzása”, hiszen a vendégek általában fotók alapján választják ki a nekik legszimpatikusabb szálláshelyet. Sokkal több markáns látványelemet helyezhetünk el ezért a környezetben, mint egy magánlakás esetében. Ilyen mondjuk a vakolattérkép, ami az étkező falát díszíti, és ami a megrendelő egyik kifejezett kérésének megfelelően a lakás multikulturális kisugárzásának erősítése – mesélik a tervezők. A tulajdonos kívánsága volt az is, hogy finoman, mai eszközökkel, de mégis egyértelműen felbukkanjon a dekorációban néhány magyarságra utaló szellemes ötlet. A tervezők ezt többféle eszközzel valósították meg. Az étkezőszékek kidíszítése mezőségi motívumokkal például a népi vonalat csempészi be a fiatalos, vidám hangulatú közegbe, az előszoba fala pedig tele van azoknak a híres embereknek a fotóival, akik a magyarság hírnevét öregbítették.

Mosdó - Fotó: Darabos György

A 130 négyzetméter alapterületű lakás estében belsőépítészetileg is fontos módosításokra (pl. a bejárati ajtó áthelyezésére) volt szükség ahhoz, hogy a szobák elrendezése ideális legyen, azaz akár két család is meg tudjon szállni kényelmes körülmények között. Két hálószobát alakítottak ki két-két férőhellyel, de a plusz-ágyaknak köszönhetően akár hatan is elférnek a lakásban. Szükség volt emellett egy fogadó helyiség kialakítására is, ahová a vendégek megérkeznek.

Fürdőszoba - Fotó: Darabos György

A hálószobák és a hozzájuk tartozó fürdők kialakításánál az volt a fő szempont, hogy jól elkülönüljenek egymástól. A két hálószoba nemcsak a térben határolódik el jól látható módon, hanem karakterüket tekintve is teljesen másmilyenek. A közösségi tér – a nappali mellett ezt a funkciót látja el a konyha-étkező blokk is – a lakás központi tereként működik, emellett fontos feladata, hogy kiegyenlítse az eltérő stílusú helyiségek hangulatát.

Előtér - Fotó: Darabos György

Az egész lakás harmonikus – fiatalos, vidám, energikus – összképet fest annak ellenére, hogy a berendezési tárgyakban és a dekorációban sokféle hatás keveredik össze. Az ízlésesen összeválogatott, gondosan megtervezett bútorok közül jó néhányat régi bútorokból, design tárgyakból kiindulva, azokat újra gondolva újították fel, vagy készíttették el. A végeredmény bizonyítja, a bátorság sokszor igen kifizetődő, hisz egy gyönyörű régi nyílászáró vagy egy újraértelmezett neobarokk szekrény remekül összesimul az  ötvenes évek festett hintamalacával vagy az ugyanezen korszakot idéző pálcás hintaszékkel. Egy idős asztalosmestertől örökölt gyalupad tökéletesen együtt tud élni néhány design (hangulatú) bútordarabbal. Még a nyolcvanas évek ikonikus Bonanza székei, az ülőfelületeken megjelenő festett mezőségi hímzésmotívumokkal és az előtérben elhelyezett világhírű magyarok fotói sem lógnak ki a sorból, sokkal inkább erősítik a harmóniát.

A cikkben felhasznált fotók korábban megjelentek a Lakáskultúra Magazinban.


Elérhetőségek:

Weinber Anita – Werk Stúdió

Mobil: +36 70 417 7544

Email: infoatwerkstudio.hu

Weboldal: http://www.werkstudio.hu/

Wein Krisztina

Mobil: +3620 415 13 37       

Email: wein.krisztinaatt-online.hu

Blog: http://napiszemtorna.blogspot.hu/

 

A 21. századi modern házban, Somlai Tibor belsőépítész tervei alapján jól érződik a két világháború közötti, polgári villák hatása.

Sokszor mondjuk, könnyű annak, akinek nagy lakása van, ott mindennek lehet helyet találni! Pedig nem minden a négyzetméterek száma: a jó elrendezés, ami számít. Olykor tágas otthonokban is előfordul, hogy valamely funkció hiányzik, vagy legalábbis csorbát szenved "– vallja Szabó Otília, a Flat Art 2000 Lakásművészeti Stúdió lakberendezője.

Nils Holger Moormann német autodidakta tervező-designer a kis terek szakértője. Ahogy ars poeticájában vallja, a legfontosabb szakmai kihívás számára a legkisebb terek élhetővé tétele, azaz a mikrolakások helytakarékos és egyedi berendezése.

Amikor egy pici lakásnak rossz az elrendezése, a belsőépítész – jelen esetben Bényei István és Szén Molnár Tamás – találékonyságán múlik, hogy egy négyzetcentiméter se vesszen kárba, s otthonunk a szűk tér ellenére kényelmes és jól használható legyen.

Képes adatbázis ajánló

Ilar

Ilar

Forrás: 
Gandiablasco