Élet Tel Aviv tetején

Forrás: 
Pitsou Kedem Architects
2014.08.07.
Tel Aviv Penthouse - Fotó: Amit Geron.

A Tel Aviv régi, északi városrészében található új épület legfelső szintjén szokatlan és nagyvonalú penthouse lakást tervezett a Pitsou Kedem Architects építész iroda. A körben üvegportálokkal határolt és tetőterasszal övezett 600 négyzetméteres belső tér és a külső környezet között szinte megszűnik a határ.

Tel Aviv Penthouse - Fotó: Amit Geron

A belső terek – a nappali, hálószoba, dolgozó, konyha és fürdőszoba - tikfa keretes átlátszó tolóajtókkal kapcsolódnak a lakás külső, tetőteraszos-úszómedencés héjához, szinte különálló egységként “lebegve” az építészeti térben. A transzparens nyílászárókon árnyékolók szabályozzák a fény bejutásának mértékét a különböző helyiségekbe.

Tel Aviv Penthouse - Fotó: Amit Geron

A lakásban az anyagokat természetes állapotukban használták fel, így a nappalit borító beton felületeket vagy a terrazzo padlóburkolatot.

Tel Aviv Penthouse - Fotó: Amit Geron.

A külvilággal állandó párbeszédben álló áttetsző lágyságot, a hatalmas, nem egyértelműen elhatárolt tereket kompenzálja a határozott geometria. A szobákon keresztül hosszan végignyúló vonalak, éles sarkok, négyzetes lapok jellemzik a bútorokat, melyek csendet, nyugalmat, harmóniát árasztanak a nagy terekben.

Tel Aviv Penthouse - Fotó: Amit Geron

A lakás másik arca a játékosságban rejlik. A nagy, letisztult felületeket feloldja és feldobja egy-egy formabontó elem. Ilyen például a klasszikus, piros csaptelep vagy Ingo Maurer lelógó villanykörte lámpája a színes vezetékekkel.

Tel Aviv Penthouse - Fotó: Amit Geron.

A lakás több helyiségében szétszórt, véletlenszerűnek tűnő, ám annál inkább kigondolt elemektől frissé és kacérrá válik a lakás visszafogott, kifinomult alap minimál térkialakítása. 

A fém különböző árnyalatai mellett a színes tárgyak óriási hangsúlyt kapnak. Különösen jellemző a sárga, mely a bútorokon, ajtókon jelenik meg leggyakrabban, vidámságot, pimaszságot csempészve az összhatásba. 

Tel Aviv Penthouse - Fotó: Amit Geron

A fa szintén ellensúlyozza a hideg árnyalatokat. Különösen jellemző ez a fürdőszobára, ahol az óriási, keretszerű, fenyő törölközőtartó egy egyszerű gesztussal a fal mellé van döntve. Ezek a lazának tűnő, de jól átgondolt megoldások teszik még izgalmasabbá a lakás vizualitását.

Tel Aviv Penthouse - Fotó: Amit Geron.

A legtöbb belső helyiségben festményekre reflektálnak a kiegészítők, hangsúlyozva a kreativitás, az alkotó erő fontosságát. A képek egyes formái, színei kilépnek a térbe és szétszóródva, egy-egy tárgyban valósulnak meg. 

A penthouse mind a négy égtáj felé nyitott a városra, így a belső lakótérből és a külső medencéből, illetve teraszról egyaránt élvezni lehet a páratlan panoráma és a felhőtlen szabadság érzését. 

Tel Aviv Penthouse - Fotó: Amit Geron

A frangepáni fák, valamint a medence fekete kő borítása miatt tükröződő fények visszacsempészik Izrael hangulatát a lakásba.

Tel Aviv Penthouse - Fotó: Amit Geron

A legnagyszerűbb a penthouse megjelenésében az ellentétek tökéletes összehangolása, mint a külső-belső tér, hideg-meleg, határozott-határozatlan vonalak, fegyelmezettség-játékosság. Rettentő pontossággal kimért harmóniáról van szó, mely túllépi a megszokott sémákat és egy izgalmas, friss, egyedi anyagot gyúr össze különböző alapokból. Az eredmény egy kifinomult, merész stílus, mely ordít a figyelemért.

Tel Aviv Penthouse - Fotó: Amit Geron

 

Építészet, design: Pitsou Kedem Architects

Vezető építész:  Ran M. Broides

Tervezők: Pitsou Kedem, Ran M. Broides, Nurit Ben Yosef and Irene Goldberg

Fotó: Amit Geron.

Fotó stylist:  Eti Buskila

 

 

Pascal Rita enteriőrtervezővel és lakásvásárlási tanácsadóval beszélgettünk annak az egy évvel ezelőtt átadott munkájának kapcsán, ahol megrendelője egy külföldi turistáknak kiadásra szánt ingatlan felújítására kérte fel.

Újabb lakberendezési őrület hódít: megnyílt a Zara Home Budapesten!

A Bushmen cég Thunder névre keresztelt multifunkciós, csavarozott elemekből álló zsebkése tűzgyújtó szerkezetet és LED lámpát is tartalmaz.

Képes adatbázis ajánló

Shift Koil étkészlet

Shift Koil étkészlet

Forrás: 
Karim Rashid Inc