Élet Tel Aviv tetején

Forrás: 
Pitsou Kedem Architects
2014.08.07.
Tel Aviv Penthouse - Fotó: Amit Geron.

A Tel Aviv régi, északi városrészében található új épület legfelső szintjén szokatlan és nagyvonalú penthouse lakást tervezett a Pitsou Kedem Architects építész iroda. A körben üvegportálokkal határolt és tetőterasszal övezett 600 négyzetméteres belső tér és a külső környezet között szinte megszűnik a határ.

Tel Aviv Penthouse - Fotó: Amit Geron

A belső terek – a nappali, hálószoba, dolgozó, konyha és fürdőszoba - tikfa keretes átlátszó tolóajtókkal kapcsolódnak a lakás külső, tetőteraszos-úszómedencés héjához, szinte különálló egységként “lebegve” az építészeti térben. A transzparens nyílászárókon árnyékolók szabályozzák a fény bejutásának mértékét a különböző helyiségekbe.

Tel Aviv Penthouse - Fotó: Amit Geron

A lakásban az anyagokat természetes állapotukban használták fel, így a nappalit borító beton felületeket vagy a terrazzo padlóburkolatot.

Tel Aviv Penthouse - Fotó: Amit Geron.

A külvilággal állandó párbeszédben álló áttetsző lágyságot, a hatalmas, nem egyértelműen elhatárolt tereket kompenzálja a határozott geometria. A szobákon keresztül hosszan végignyúló vonalak, éles sarkok, négyzetes lapok jellemzik a bútorokat, melyek csendet, nyugalmat, harmóniát árasztanak a nagy terekben.

Tel Aviv Penthouse - Fotó: Amit Geron

A lakás másik arca a játékosságban rejlik. A nagy, letisztult felületeket feloldja és feldobja egy-egy formabontó elem. Ilyen például a klasszikus, piros csaptelep vagy Ingo Maurer lelógó villanykörte lámpája a színes vezetékekkel.

Tel Aviv Penthouse - Fotó: Amit Geron.

A lakás több helyiségében szétszórt, véletlenszerűnek tűnő, ám annál inkább kigondolt elemektől frissé és kacérrá válik a lakás visszafogott, kifinomult alap minimál térkialakítása. 

A fém különböző árnyalatai mellett a színes tárgyak óriási hangsúlyt kapnak. Különösen jellemző a sárga, mely a bútorokon, ajtókon jelenik meg leggyakrabban, vidámságot, pimaszságot csempészve az összhatásba. 

Tel Aviv Penthouse - Fotó: Amit Geron

A fa szintén ellensúlyozza a hideg árnyalatokat. Különösen jellemző ez a fürdőszobára, ahol az óriási, keretszerű, fenyő törölközőtartó egy egyszerű gesztussal a fal mellé van döntve. Ezek a lazának tűnő, de jól átgondolt megoldások teszik még izgalmasabbá a lakás vizualitását.

Tel Aviv Penthouse - Fotó: Amit Geron.

A legtöbb belső helyiségben festményekre reflektálnak a kiegészítők, hangsúlyozva a kreativitás, az alkotó erő fontosságát. A képek egyes formái, színei kilépnek a térbe és szétszóródva, egy-egy tárgyban valósulnak meg. 

A penthouse mind a négy égtáj felé nyitott a városra, így a belső lakótérből és a külső medencéből, illetve teraszról egyaránt élvezni lehet a páratlan panoráma és a felhőtlen szabadság érzését. 

Tel Aviv Penthouse - Fotó: Amit Geron

A frangepáni fák, valamint a medence fekete kő borítása miatt tükröződő fények visszacsempészik Izrael hangulatát a lakásba.

Tel Aviv Penthouse - Fotó: Amit Geron

A legnagyszerűbb a penthouse megjelenésében az ellentétek tökéletes összehangolása, mint a külső-belső tér, hideg-meleg, határozott-határozatlan vonalak, fegyelmezettség-játékosság. Rettentő pontossággal kimért harmóniáról van szó, mely túllépi a megszokott sémákat és egy izgalmas, friss, egyedi anyagot gyúr össze különböző alapokból. Az eredmény egy kifinomult, merész stílus, mely ordít a figyelemért.

Tel Aviv Penthouse - Fotó: Amit Geron

 

Építészet, design: Pitsou Kedem Architects

Vezető építész:  Ran M. Broides

Tervezők: Pitsou Kedem, Ran M. Broides, Nurit Ben Yosef and Irene Goldberg

Fotó: Amit Geron.

Fotó stylist:  Eti Buskila

 

 

Az elegáns, modern és minden ízében letisztult lakást Tajvanban egy fiatal pár kérte a Ganna Design tervezőcsapatától. Elképzelésük - hogy otthonukban rugalmas terek, és egy elegáns hotelszoba letisztultsága köszönjön vissza – szépen megvalósult.

Fiatalos design a Corvin negyednél, luxuslakás a Károly körúton, exkluzív kényelem a belvárosban, minőség és elegancia Erzsébetvárosban

Újabb lakberendezési őrület hódít: megnyílt a Zara Home Budapesten!

A HAO Design csapata légies, szellős tereket teremtett a nyitott magasföldszintes lakásban, Pingtung City városnegyedében. A nyitott, és tágas térélményt mindössze néhány nagyon egyszerű, ügyes belsőépítészeti trükknek köszönhetik… 

Képes adatbázis ajánló

Boss ágy és fejtámla, Saarinen Tulip asztal

Boss ágy és fejtámla, Saarinen Tulip asztal

Forrás: 
Alivar